A Febiofest a Cinefilben

Kassa. Hétfőtől a fővárosból Kassára költözik a jubileumi, 15. Febiofest filmszemle. A legnagyobb csehországi és hazai vándorfilmszemle alkalmából a Cinefil filmklubban április 20-áig 19 mozgóképes alkotást láthat a közönség, köztük cseh és szlovák produkciókat, valamint újdonságokat a világ filmterméséből.

Kassa. Hétfőtől a fővárosból Kassára költözik a jubileumi, 15. Febiofest filmszemle. A legnagyobb csehországi és hazai vándorfilmszemle alkalmából a Cinefil filmklubban április 20-áig 19 mozgóképes alkotást láthat a közönség, köztük cseh és szlovák produkciókat, valamint újdonságokat a világ filmterméséből. A kassai Febiofest nyitófilmje a mindenütt nagy érdeklődéssel fogadott Havel polgár, amely tizenhárom évig készült. Pavel Kou?tecký rendező nem érte meg a portréfilm bemutatóját, munkáját Miroslav Janek fejezte be. Nem kisebb várakozással fogadták a fanyar humor rajongói Steve Buscemi Interview című filmjét, amelyet idehaza először a Pozsonyi Nemzetközi filmfesztiválon láthatott a közönség. A megcsömörlött politikai újságírót alakító Buscemi és a szappanopera-dizőzt játszó Sienna Miller parádés alakítást nyújtanak szinte egyetlen helyszínen, egy gyárcsarnokból átalakított magánlakásban. Párbeszédükkel, vagyis az interjúval a hatalmas ipari térre emlékeztető lakásba drámai világok kéredzkednek be.

A román filmet egy kisfilm-összeállítás képviseli, valamint az utóbbi évek legsikeresebb román mozgóképe, Cristian Mungiu Cannes-ban Arany Pálmát nyert, s a világ vetítőtermeiben ovációval fogadott 4 hónap, 3 hét, 2 nap című opusa. Több klasszikust is bemutatnak a szemle hét napja alatt, köztük Alan Parker Lángoló Mississippi (1988), Luis Bunuel Andalúziai kutya (1929), Michelangelo Antonioni Zabriskie Point (1970) című munkáját.

A szemlének művészvendége is lesz: Věra Chytilová, aki Potí?žist?ky című dokumentumfilmjét viszi el Kassára, valamint az Oscar-díjas Szabó István, akinek a Budapesti mesék című alkotását 16-án, trilógiájából a Redl ezredest pedig 17-én vetítik. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?