A dobozba zárt szellem új élete

Dušan Hanák szlovák rendező az elmúlt rendszerben „dobozolt” alkotó volt: két örökzöldjét hosszú időre elzárták a közönség elől, s amikor azok szabad utat kaptak, akkor is csendben, különösebb csinnadratta nélkül kerültek vászonra.

Dušan Hanák életművét a rendszerváltás után fedezték fel és értékelték kvalitásaihoz méltón. Klasszikusai nemcsak DVD-n kerültek újrakiadásra, három forgatókönyve kötetben is megjelent. ČTK-felvételAz Egy régi világ képei című fekete-fehér dokumentum-, valamint a Szeretlek, szeress! című nagyjátékfilmről van szó. Hanák 1972-ben forgatta egész estés dokumentumfilmjét, az Egy régi világ képeit. Ugyanabban az évben, júniusra tervezték a bemutatót, s ezzel együtt a forgalmazás megkezdését is. Két napot szenteltek a film felfuttatását szolgáló előbemutatónak, ám ezzel le is pörgött a produkció: két nap után levették a műsorról. A tiltólistára kerül opust 1988-ban „szabadították fel”, és 1989 júliusában kezdték meg forgalmazását. Bár nálunk egyebek közt 2002-ben a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál is műsorra tűzte, felújított ünnepi bemutatóját tegnap tartották meg Csehországban, Prágában. A projekt 100 – 2008 című filmes szemle csehországi részét nyitották meg a Hanák-opusszal. Szlovákiai felújított bemutatóját szeptember 11-én tartják majd, a Projekt 100 – 2008 szlovákiai programjába besorolva. A bemutatókat követően az Egy régi világ képeit a csehországi és a hazai mozikban a filmes szemle teljes ideje alatt láthatják majd a nézők az Eljött hozzánk Old Shatterhand című rövidfilmmel felvezetve.

Az Egy régi világ képei azért tiltották be annak idején, mert egy régi világból mutat be olyan embereket, akik a kommunizmusból kimenekülve, saját világukban, a periférián élnek. Ez a periféria azonban nem a lezüllött végeket jelenti, hanem olyan példaértékű „magán?szigeteket”, ahonnan a régi erkölcsöt nem űzte ki az új ideológia. Mozgóképével Hanák szívszorongató tiszta emberi portrékat fűzött egymás után, olyan emberek képét rajzolta meg kamerával, akik a kitartás, a meg nem alkuvás, a gerincesség, a tiszta morált mentették tovább egy régi világból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?