A Deltáé a kritikusok díja

Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Hiller István kulturális miniszter telefonon gratulált a rendezőnek.

Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. Hiller István kulturális miniszter telefonon gratulált a rendezőnek.

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választották ki a szerintük legjobb filmet.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy Mundruczó Kornél idén az egyetlen közép-kelet-európai alkotó a filmművészet elsőrangú seregszemléjén Cannes-ban, ahol a magyar filmesek közül eddig Szabó István Mephisto című filmjét 1981-ben, míg Makk Károly Egymásra nézve című alkotását 1982-ben ismerték el FIPRESCI-különdíjjal. Mint írják, a fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő alakja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A két főszereplő Tóth Orsi és a világhírű szabadkai hegedű?mű?vész, Lajkó Félix, aki először látható mozivásznon.

A kommüniké kitér arra, hogy idén Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb közép-kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán Cannes-ban. „A magyarok számára az idei cannes-i részvétel azért is különleges, mert még soha nem fordult elő, hogy a magyar filmesek minden kategóriában és fórumon jelen legyenek” – olvasható a közleményben.

A 61. Cannes-i Filmfesztivál eredményhirdetése teg?nap lapzártánk után ért véget. (mti, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?