A CSEMADOK első országos közgyűlése Bratislavában

Vasárnap április 2-án folyt le a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesületének első országos közgyűlése a bratislavai Grémium nagytermében. A termet színültig megtöltötték a helyi és vidéki csoportok kiküldöttei, akik összesen 147 CSEMADOK helyi szervezet képviseltek.

Vasárnap április 2-án folyt le a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesületének első országos közgyűlése a bratislavai Grémium nagytermében. A termet színültig megtöltötték a helyi és vidéki csoportok kiküldöttei, akik összesen 147 CSEMADOK helyi szervezet képviseltek. A gyűlésen megjelent a Tájékoztatási Megbízotti Hivatal Képviseletében Huska Vladimír osztályfőnök, az Iskolaügyi Megbízotti Hivatal képviseletében dr. Clementis Antal és Mocák József, a Matica Slovenská képviseletében Kusý Iván és a Magyar Főkonzulátus megbízottja Klima elvtárs. A CSEMADOK első országos közgyűlése az alapítás óta lefolyt fejlődés kifejező seregszemléje volt. A vidéki egyesületek képviselői, igen nagy százalékban munkások és parasztok, magukkal hozták a fejlődő falu minden ígéretét. Hozzászólásaikból kicsengett a magyar dolgozók szocializmust építő akarata, amely minden nehézség leküzdésével egyre nagyobb teret hódít falvaink és városaink életében. A szocialista kultúra terjed – állapították meg a falvak és városok küldöttei – és a CSEMADOK szervezetek száma napról-napra szaporodik. Nagy célt tűzött ki maga elé a CSEMADOK. Ez év végéig 25.000 tagot akar beszervezni és működésével megteremteni napról-napra erősödő szervezet tömegalapjait. Lőrincz Gyula elnöki beszámolójában a kultúra zászlóvivőit arra buzdította, hogy Gottwald és Široký elvtársak szavai nyomán bátrabban és erőteljesebben haladjanak a szocialista kultúra terjesztésének útján. A szlovák és magyar dolgozók testvéri együttmunkálkodása nem szólam csupán, hanem napjaink élő és forró valósága, amely legbiztosabb alapja a délvidéken a szocializmus építésének. A falvak és városok lakossága jól megértette ezt, és munkája arra irányul, hogy ezt a barátságot és testvériséget megerősítse és kimélyítse. A párt útmutatása alapján haladnak a CSEMADOK szervezetei az egészséges nép kultúra felé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?