45 éves a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes

ÚJ SZÓ-ELŐZETESPozsony/Fél. Megalakulása 45. évfordulóját gálaműsorral és bállal ünnepli a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes pénteken 18 órától a féli kultúrházban.Az estre egykori és jelenlegi tagjait, barátait, támogatóit várja az együttes.

ÚJ SZÓ-ELŐZETES

Pozsony/Fél. Megalakulása 45. évfordulóját gálaműsorral és bállal ünnepli a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes pénteken 18 órától a féli kultúrházban.

Az estre egykori és jelenlegi tagjait, barátait, támogatóit várja az együttes. „Mivel nem kerek évfordulóról van szó, nem akartunk nagy felhajtást, azt tartottuk fontosnak, hogy összejöjjünk, együtt töltsünk egy estét. Az ünneplés mellett jó alkalom ez az ismerkedésre is, hiszen a 45 év alatt a Szőttesben megfordult generációk nem feltétlenül ismerik egymást – mondta el Reicher Gellért, a néptáncegyüttes szervezőtitkára. – Félre azért esett a választásunk, mert nincs messze Pozsonytól, az alapítók és a későbbi táncosok között is szép számmal akadtak féliek, ráadásul a Szőttes zenei arculatát nagyban meghatározó Varsányi zenekar tagjai is a faluból származnak. Az ünneplés tulajdonképpen már reggel elkezdődik, egy igazi falusi disznótorral, ami ott készül, az kerül este az asztalra. A jubileumi gálaműsor egy 30–40 perces összeállítás a legújabb, egy éve bemutatott, Három a… című műsorunkból, utána vacsora és bál következik.”

A Szőttes 1969-ben alakult meg azzal a céllal, hogy segítse felkutatni, ápolni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak értékeit, elsősorban a néptáncokat, a népdalokat és a hangszeres népzenét. A Szőttes megalakulásáig ugyanis nem volt olyan népművészeti együttes, amely ezt a küldetést vállalta volna. Voltak ugyan helyi folklórcsoportok, azok azonban legföljebb a helyi szokásokat ápolhatták, a helyi forrásból meríthettek. A Szőttesnek mint a Csemadok Központi Bizottsága együttesének már nagyobb tere, több lehetősége volt. Az együttes mind a mai napig hű maradt céljához, amit egész estét betöltő műsoraival bizonyít. Első egész estés műsorának, A tűznek nem szabad kialudnia címűnek 1970. június 6-án volt az ősbemutatója Alsószeliben.

A Szőttes elsősorban a hazai közönség előtt szerepel, kelettől nyugatig végigjárva az országot, de számos nagy sikerű fellépése volt külföldön is. Többször és sikeresen szerepelt Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Venezuelában, Portugáliában, Svájcban, Ausztráliában, Új-Zélandon. Olaszországban, Goriziában 1986-ban a XXI. Nemzetközi Folklórfesztivál versenyprogramjában aranyérmet és vele „Eccelente” (Kiváló Együttes) címet szerzett, a női tánckar és a Varsányi Együttes (a Szőttes kísérőzenekara) különdíjat kapott. 1996-ban a Martin György Néptáncszövetség minősítő versenyén „Kiválóan Minősült Együttes” címet szerzett a Szőttes, amelyet az 1998-as kiírásban megvédett.

A Szőttes első művészeti vezetője Ág Tibor volt, tőle Quittner János vette át a csoport irányítását, öt évig Varga Ervin állt az együttes élén, Richtarčík Mihály hat évig volt az együttes művészeti vezetője, utána Hégli Dusan, majd a magyarországi Szabó Szilárd és Németh Ildikó, jelenleg pedig a szintén magyarországi Gémesi Zoltán, aki 2008-tól irányítja a Szőttes munkáját. (rend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?