27 idegen igen után lesz-e saját?

Garry Marshall elkapta a jó mozi titkát. Kifuttatott egy rém egyszerű Hamupipőke-történetet egy hófehér motoros paripán érkező herceg és egy faragatlan, de belevaló utcalány véletlen találkozásáról.

1990-ben Micsoda nő! (Pretty Woman) című romantikus meséjével Marshall világhódító útjára bocsátotta az évtized legbájosabb mozidarabját. Mi több, túlzás nélkül állítható, filmje túlélte a 90-es éveket. Hódító útja a kétezerbe fordult új évtizedben is tovább hódít. E bájos komédia őrizni tudja frissességét, üdeségét, nem véletlenül kerül szeretet-ünnepnapok környékén még most is a képernyőkre. Több?szöri újranézésekor is képes fátyolosra nedvesíteni a szemet.

Anne Fletcher 27 idegen igen (27 Dresses) című romantikus komédiájával hasonló fába vágta a fejszéjét. Nem törte bele, de nem is sikerült vele olyan pörgő, lendületes, finom nüánszokkal anekdotázó „nagyoperettet” faragnia, mint amilyen az alaphangulatában rokon előd.

Az önzetlen, bájos Jane-t kislánykorában egy ragyogó felismeréssel ajándékozta meg a sors. Ahogy Picasso és Mozart már a gyermekkorban rádöbbent arra a kivételességre, amellyel megáldattak, vagyis hogy egyikük a festészetben, másikuk a zeneszerzésben fog remekelni, zsenialitását Jane is felismerte ártatlan leány korában. Egy nagyzoló esküvő során, amikor sugárzóan vonult a menyasszony uszályát tartva, hirtelen megvilágosodott előtte, hogy nyoszolyólányként boldogul majd az eljövendőkben. Az álom beteljesült: hirtelen vágással nagylánnyá cseperedik, a múltból ugrunk egyet a jelenbe, és Jane egyik esküvőről a másikra rohan. Útközben, taxiban öltözik, a hátsó ülésen alakítja imázsát a ceremónia külsőségeihez – indiai, japán és egyéb viseletek gyülekeznek gardróbjában. 27 koszorúslány-ruhát őriz simogató féltéssel, életének legszebb pillanatait gyűjtögeti mindig tárt ajtajú szárnyas szekrényében. Erre utal a film eredeti címe, a „27 Dresses” – amit magyarul „27 idegen igenre” fordítottak. A magyarítás arra utal, hogy Jane 27 idegen menyasszony által kimondott igennél statisztált. Bár vágyik rá, hogy magára ölthesse édesanyja egykori menyasszonyi ruháját, az araság várat magára. Esküvői bankettől esküvői bankettig tartó megszokott életéből azonban épp a szerelem váratlan érintése billenti ki. Viszonzatlan ugyan az érzés, mivelhogy túlságosan is tartózkodó főnökébe, George-ba zúg bele. Ahogy a séma kínálja, George-ot leszakítja előle Tess, a mindenre kapható húg. Jane-nek pedig nem marad más, mint hogy derűs arcot vágva statisztáljon Tess boldogságához. Azért neki is marad valaki, egy lap esküvői mellékletének ifjú tollnoka: Kevin, aki pikáns sztorit remélve szegül Jane nyomába. A sztoriból botrány, a sztorikhoz szolgáló interjúkból – melyek során Kevin Jane-t faggatja – lángoló szerelem lobban. Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, huszonnyolcadszorra Jane koszorúslány- vagy menyasszonyi ruhába bújik-e, még meg kell nézni egy-két kockát.

Ennyi a sztori, sok-sok buktatóval, valamint ámulatba ejtő pazar látvánnyal: parádés ruhákkal, díszes esküvői tablókkal. A 27 idegen igen mégsem érte utol a Micsoda nő!-t. Sok benne az üresjárat. Visszafogottabb a lendület, s ami lényegesen megkülönbözteti a Pretty Womantől: kevesebb a fogódzó. Hiányoznak az olyan finoman kimunkált, „öntapadós” poénos sztorik, amilyenek akaratlanul is megragadnak a tudatban – gondoljunk csak a Micsoda nő! nagy étkezési jelenetére, amelyben az etiketthez „domesz?tikálódó” utcalány tányérjából kirepül a tengeri szerkentyű. A romantika azonban ezúttal is megteszi a hatását. Ha könnyeket nem is fakaszt, érezni, hogy a moziból más világba jövünk ki. Hogy egy aranyos történetből fel kell ébrednünk, s meg kell válnunk megkedvelt hőseinktől. Akik természetesen mind szépek, gusztusosak, modellszerűek, amilyeneket egy romantikus mese megkíván. Katherine Heigl (Jane) határozatlanságával, esetlenségével, majd magára erőltetett, gyenge lábakon álló magabiztosságával, ennivaló. Malin Akerman (Tess) affektáló nyomulásával idegesítő napraforgólány, aki mindig a nap, az előnyök felé fordul. Edward Burns (George) a megolvasztásra váró fagyos macsó, visszafogott erotikával. James Marsden (Kevin) laza trendi figura, sportos eleganciával, fülig szájjal, hatvannégyes fogsorral. Megtévesztő „va?dász”, aki sunyi módon színlelt ártatlansággal veti ki kivédhetetlen hálóját. Ügyesen kikapcsolnak. Szerelmes romantikus játszadozásuk antidepresszánsként is fogyasztható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?