2008 zenei meglepetése

A szakmabeliek lélegzete is elállt a csodálkozástól. Ezalatt a főszereplő, a Scooter bizonyára pezsgőt bontott, megünnepelve a bravúrt. A hamburgi technotrió eddig hazája albumeladási listájának csúcsát sem tudta meghódítani, valószínűleg már le is tett róla, s közben az elmúlt héten egy még fontosabb rangsor, a brit élén kötött ki. „Az év szenzációja” – kommentálta a zenészszakma, és a felocsúdás után keresni kezdte a választ a történtekre.

A független blackburni kiadó, az All Around The World gondozásában Nagy-Britanniában május 5-én megjelent 13. Scooter-stúdiólemez, a Jumping All Over The World című Madonna vezetésének vetett véget – a popkirálynő hatalmas reklámkampánnyal támogatott Hard Candy című albuma egy hétig uralta a brit mezőnyt, a megjelenés hetében 94 655 példány kelt el a korongból. A trió lemezéből május 5. és május 11. között 33 557 példányt értékesítettek a szigetországban, négyezerrel többet, mint Madonna második helyre szoruló kiadványából.

A többször átalakult, jelenleg H.P. Baxxter, Rick J. Jordan és Michael Simon alkotta formációnak a brit albumösszesítésen korábban a hatodik hely volt a csúcspozíciója – ezt a 2002-es Push The Beat For This Jam (The Singles ’94-’02) című slágerválogatásával érte el. Stúdiólemezei közül a 2003-as The Stadium Techno Experience szerepelt a legjobban: a huszadik helyig vitte. A trió a kislemezek brit listáján két dallal járta meg a TOP 10-et: a Ramp! (The Logical Song) cíművel 2001-ben a második, a Nessaja cíművel 2002-ben a negyedik helyig jutott.

A Scooter brit bravúrja annak tükrében még meglepőbb, hogy a német albumeladási rangsorban sosem volt listavezető, sőt a dobogóra sem fért fel – Németországban az 1998-as No Time To Chill című nagylemezzel szerepelt a legelőkelőbb helyen, a negyedik pozícióban. Az új korong a német nyelvterületen és nálunk novemberben került a boltokba, a német összesítésen a 14. helyig jutott.

A Scooter brit sikerének titka a következő dolgokkal magyarázható. Az albumok forgalma az elmúlt években a szigetországban is jelentősen visszaesett, így kisebb példányszámmal is meg lehet szerezni a lista csúcsát. (Néhány éve elképzelhetetlen volt, hogy valaki 33 557 példánnyal az élen debütáljon.) A Scooter rajongótábora Nagy-Britanniában is jelentős, több tízezres, amely megrohamozta a boltokat, biztosítva ezzel a vezető helyet. Ráadásul két héttel ezelőtt elég nagy csend jellemezte a brit zenepiacot, jelentősebb újdonság nem látott napvilágot. A sikerhez az is hozzájárult, hogy a nagylemez dupla változatban, egy válogatással kiegészülve került a brit boltokba. További tényezőként a trió nemrég véget ért szigetországi turnéja is felhozható, amelynek nézőszáma elérte az ötvenezret. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?