Nem szavaztak a csehek a vizitdíjról

Prága |

<p>Nem döntött a cseh képviselőház szerdán arról, hogy miként módosítsák a januárban bevezetett vizitdíjakat az egészségügyben. A szociáldemokrata kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülést megszakították, majd péntekre elnapolták.</p>

A szociáldemokrata-kommunista ellenzék a vizitdíjak teljes eltörlését szorgalmazza, míg a koalíció nem egységes. A polgári demokraták ellenzik a törvény bármiféle módosítását, míg a kisebb koalíciós pártok azt szeretnék, ha a fizetés alól a fiatalkorúak és az idősek felmentést kapnának.

"Valószínű, hogy a vizitdíjakat a mai szinten nem sikerül megőrizni" - jelentette ki újságírók előtt Mirek Topolánek kormányfő.

A forró hangulatú és indulatos, a személyeskedésektől és sértegetésektől sem mentes vita több mint hat órán át tartott, s a képviselők több tucat módosító javaslatot terjesztettek elő. Ezeket most rendszerezik, majd pénteken egyenként szavazásra bocsájtják. Tekintettel a módosító javaslatok nagy számára, s azok ellentmondásosságára nehéz megjósolni, hogyan is módosul végül a törvény.

Csehországban januárban vezették be az egészségügyi illetékeket. Az orvosi vizitdíj 30 korona, s ugyanennyit kell fizetni a patikákban is a vények egy-egy tételéért. A kórházi napidíj hatvan korona, míg az éjjeli vagy a hétvégi ügyeletek, illetve a mentők igénybevételéért 90 koronát kell fizetni. Az illetékek éves felső határa 5000 korona; aki ennél többet fizet, annak a többletet a biztosítója megtéríti. Csehországban jelenleg kilenc egészségbiztosító működik. Az év első tíz hónapjában mintegy négymilliárd koronás összeg folyt be így az egészségügybe. Az illetékek - amelyeket a csecsemőktől az aggastyánokig mindenkinek kötelezően fizetnie kell - az érintett egészségügyi intézményben, illetve orvosnál maradnak. Bár felmérések szerint az illetékek fizetését a cseh lakosság döntő többsége ellenzi, a gyakorlatban beszedésükkel nem voltak semmiféle problémák, s mindenki vita nélkül fizetett.

Az illetékek fizetése azonban egész évben éles viták tárgya volt, s helyi elemzők szerint ez volt az egyik legfőbb oka annak, hogy az októberi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson a koalíciós pártok hatalmas vereséget szenvedtek. A szociáldemokrata párt azt ígérte, hogyha megnyeri a regionális választást, eltörli az illetékek fizetését mindazokban az egészségügyi intézményekben, amelyek a régiók tulajdonában vannak. A választás eredménye alapján most minden régiónak szociáldemokrata elöljárója van, s a pártnak többsége van a helyi parlamentekben is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?