Külföld

Megkezdődtek a parlamenti választások Bangladesben, megöltek két embert

Dakka | Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Bangladesben. A választásokkal összefüggésben megöltek két embert az országban.
MTI

2018. december 30. 09:19

- TASR/AP-felvétel

A legutóbbi, 2014. január 5-én tartott voksolás a legvéresebb volt azóta, hogy az ország 1971-ben elnyerte függetlenségét: akkor legalább huszonhatan haltak meg erőszakcselekményekben.

A mostani választás rendjének biztosítására a kormány 700 ezer katonát és rendőrt vezényelt ki. A szavazásra jogosultak száma 104 millió. Vasárnap 299 parlamenti hely sorsa dőlhet el, ezekre 1861 jelölt pályázik, köztük pártoktól függetlenek. További 50 helyet a törvényhozásban képviselőnőknek tartanak fenn, de őket nem közvetlenül választja meg a nép, hanem majd a parlamentbe bejutott honatyák döntenek személyükről.  

A legutóbbi választást Sejk Haszina Vazed kormányfő Avami Ligája (AL) és szövetségesei nyerték meg. Most Sejk Haszina Vazed kormányfő és a liga legfőbb ellenfele egy olyan pártszövetség, amelynek vezető ereje a bebörtönzött Haleda Zia volt kormányfő vezette Bangladesi Nemzeti Párt. Az ellenzéki pártszövetség azzal vádolja a kormányt, hogy tekintélyelvű, és antidemokratikus módszerekkel irányítja az országot. Ziát azért ítélték öt évi börtönbüntetésre, mert kormányfőként elsikkasztotta azt a pénzt, amelyből egy árvaházat kellett volna létrehozni.

A választásokkal összefüggő emberölések még a szavazás megkezdődése előtt történtek. Az első esetben azért halt meg valaki, mert tettleges összetűzésbe keveredett a kormányt, illetve az ellenzéket támogatók egy-egy csoportja. A második esetben rendőrök lőttek le éjszaka egy ellenzéki aktivistát, aki állítólag többedmagával szavazócédulákat akart ellopni egy szavazóhelyiségből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?