Külföld

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes

Bécs | Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy az ügyészség nyomozást indított az ügyben.
MTI

2018. november 9. 13:29

A felvétel illusztráció

Az osztrák védelmi minisztérium egyik szóvivője a lapnak csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves, nyugalmazott salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Úgy tudni, hogy az ezredes már 2006-ban ki akart szállni, de ezt az oroszok nem hagyták

A kém kéthetente jelentett orosz kapcsolattartójának, "Jurijnak". Miután az orosz fél tudomására jutott a lebukás veszélye, azzal bízták meg az ezredest, hogy semmisítse meg a terhelő bizonyítékokat. Ezt az osztrák katonai elhárításnak sikerült megakadályoznia. Ausztria egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet.

Az ügyészség nyomozást indított az ügyben - erősítette meg Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter a pénteken tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. A Kronen Zeitung szerint a nyugalmazott ezredes börtönbüntetést kaphat.

Ha a gyanú beigazolódik, "az nem javít az Európai Unió és Oroszország kapcsolatán" - mutatott rá Kurz, felszólítva az orosz felet, hogy bocsásson rendelkezésre minden információt az ügyben. "A kémkedés elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a kancellár, de hozzátette, hogy egyelőre nem fontolgatják orosz diplomaták kiutasítását Ausztriából.

 

2018. október 10. 14:07

Csehországban is kémkedett Szkripal után a két orosz gyanúsított

Kunasek elmondta: néhány héttel korábban egy baráti ország titkosszolgálata figyelmeztetett arra, hogy osztrák részről valaki informálja az oroszokat. A katonai elhárítás ezt követően kiderítette, kiről van szó, és beszélgetéseket folytatott vele. A nyugalmazott ezredes átadta elektronikus eszközeit, amelyeket jelenleg kiértékelnek - tette hozzá a védelmi miniszter.

Egyelőre nem tudni, hogy elszigetelt esetről van-e szó, vagy sem - húzta alá Kunasek. "Ez a kémtevékenység, amely egy semleges országot érint, teljesen elfogadhatatlan" - szögezte le a tárcavezető, jelezve, hogy bekéreti az orosz katonai attasét a védelmi minisztériumba.

Az ügyről tájékoztatták Karin Kneissl osztrák külügyminisztert is, aki lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

A kémtörténet aláásta a bizalmat a felek között, és maradandó nyomot hagyhat az orosz-osztrák kapcsolatokon - vélekedett a Kronen Zeitung.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Két balesetet is okozott egy út közepén tántorgó nő az R2-esen

Futni és hollóval fotózkodni is lehet Bősön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?