Külföld

Egy érsek szerint Ferenc pápa tudott a szexuális visszaélésekről

Washington | A Vatikán volt amerikai nagykövetségének munkatársa a denveri székhelyű Catholic News Agency című sajtóorgánumnak megerősítette, hogy Ferenc pápa tudott Theodore McCarrick volt washingtoni érsek szexuális visszaéléseiről.
MTI

2018. augusztus 27. 18:34

- TASR-felvétel

Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikán volt washingtoni nagykövete vasárnap állt elő ezzel a váddal, de bizonyítékokkal nem szolgált 

Hétfőn a katolikus világ híreivel foglalkozó Catholic News Agency szerkesztősége kereste meg Jean-Francois Lantheaume-ot, a nunciatúra volt első beosztottját, aki Franciaországban teljesít papi szolgálatot. Ő az információt megerősítette. 

A 2016-ban nyugállományba vonult Carlo Maria Vigano érsek korábban - 2011-től öt éven keresztül - a pápai állam nagykövete volt az Egyesült Államokban és a sajtóhoz eljuttatott közleményében állította, hogy a jelenlegi pápának is tudomása volt a visszaélésekről. Vigano érsek 11 oldalas dokumentumban részletezte, hogy érsekek és püspökök - több mint egy évtizeden keresztül - egyaránt tudtak a múlt hónapban lemondott McCarrick által elkövetett bűncselekményekről, sőt, 2009-ben és 2010-ben az akkori egyházfő, XVI. Benedek pápa büntető intézkedéseket szabott ki Theodore McCarrickre. McCarricknek XVI. Benedek megtiltotta állomáshelye elhagyását, valamint a nyilvánosság előtt mondott beszédeket. 

2018. augusztus 25. 15:35

A pápa is szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában

Carlo Maria Vigano szerint Ferenc pápa nem sokkal a megválasztása után, 2013-ban, visszavonta a washingtoni érsekre kirótt szankciókat. "Jóllehet, tudni lehetett, hogy McCarrick kompromittálódott, de a végsőkig védelmezte" - fogalmazott Vigano, aki lemondésra szólította fel a pápát.     A katolikus egyházfő a hét végén  közölte: a dokumentumban lévő állítások "magukért beszélnek", az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket. 

Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?