Az EU reformokat javasol a gyógyszerészeti termékek hozzáférhetőségének javítása érdekében

gyógyszer k

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő az unió gyógyszerészeti jogszabályainak felülvizsgálatára, amelynek értelmében az EU-ban hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé válhatnak a gyógyszerészeti termékek.

Az EU szerint felülvizsgálati jogszabályok azért szükségesek, mert az EU-ban engedélyezett gyógyszerek nem jutnak el elég gyorsan a betegekhez, és nem minden tagállamban egyformán hozzáférhetők, továbbá jelentős hiányosságok tapasztalhatók a ritka betegségek és az antibiotikum-rezisztencia kezelésében.

A javaslat felgyorsítaná gyógyszerek tudományos értékelését és engedélyezését, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési eljárásai 400 helyett csupán 180 napot vennének igénybe. Egyszerűsödnének továbbá, a szabályozásból eredő adminisztratív eljárások is.

A gyógyszercégekre szigorúbb kötelezettségek hárulnak majd, a többi között a fellépő hiányoknak és a gyógyszerek forgalomból való kivonásának korábbi bejelentése, valamint a gyógyszerhiány-megelőzési tervek kidolgozása és alkalmazása tekintetében. Uniós jegyzék készül továbbá a kritikus fontosságú gyógyszerekről, és megvizsgálják e gyógyszerek ellátási láncának sérülékeny pontjait, konkrét ajánlásokat fogalmazva meg a vállalatok és az ellátási lánc egyéb érdekelt felei által meghozandó intézkedésekre vonatkozóan. Emellett a bizottság jogilag kötelező intézkedéseket fogadhat el az egyes kritikus fontosságú gyógyszerekkel való ellátás biztonságának növelésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?