Vége lehet az etnikai politizálásnak

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke szerint a mostani rossz választási eredmény akár az etnikai politizálás végét is jelentheti, pártjuk vezetésének pedig le kellene mondania. Gyimesi György úgy látja, ha a Híd vezetése nem a Szövetségből való távozás me
Pozsony |

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke szerint a mostani rossz választási eredmény akár az etnikai politizálás végét is jelentheti, pártjuk vezetésének pedig le kellene mondania. Gyimesi György úgy látja, ha a Híd vezetése nem a Szövetségből való távozás mellett dönt, az eredményük még rosszabb is lehetett volna.

Mózes még vasárnap hajnalban, a párt választási eredményváróján rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol megerősítette, hétfőn az elnökségükön beszélnek majd arról, lemondanak-e a tisztségükről. „Az én személyes véleményem az, hogy a teljes elnökségnek le kellene mondania. Ez szerintem a politikai kultúra része” – jelentette ki.

Úgy véli, mivel a Kékekkel együtt induló Híd és a Magyar Fórum körüli csoportosulás eredménye is jóval fél százalék alatt van, nem a Sólymos László vezette formáció távozása okozta a Szövetség öt százalék alatti eredményét, ahogy az sem, hogy Simon Zsolt formációja nem az ő listájukon indult. „Az más dolog, hogy az összkép szempontjából, a »Mennyi magyar párt van?« kérdés perspektívájából, ez biztosan nem segített” – mondta.

Arról is beszélt, annak, hogy a párt a parlamenten kívül maradt, az egyik oka ugyanakkor az lehet, a déli régiókban alacsonyabb volt a voksoláson való részvétel. Szerinte jelenleg nem lehet pontosan megmondani, hogy az országos részvételi arányhoz képest a magyar választók miért járultak kevesebben az urnákhoz. „Látni kellene, kire szavaztak, illetve hogy a déli járásokban a részvétel mennyiben különbözött az országostól. Részadatok nélkül ködszurkálás lenne ennek a pontos okát meghatározni” – jelentette ki. „A következő 48 órában kell azt is kielemezni, hogy akik szlovák pártra szavaztak, miért így döntöttek” – mondta azzal kapcsolatban, hogy minden bizonnyal sok magyar választó nem magyar politikai szubjektumra adta a voksát.

Mózes szerint a mostani választási eredmény azt jelentheti, hogy az etnikai politizálásra a jövőben nem lesz lehetőség. „Attól tartok én is, hogy ez az etnikai politizálásnak a vége lehet” – mondta és vészjóslónak nevezte a voksolás kimenetelét. Úgy véli azonban, sok függ attól is, egy stabil kormány jön-e létre, vagy sem. „A mostani számok alapján úgy tűnik, hogy a következő négy évre stabil kormány alakul” – fejtegette. *„De át kell gondolni, milyen módon lehet restartolni ezt az egészet. Illetve, hogy mik voltak a hiányosságok az elmúlt hónapokban, de akár az elmúlt egy-két évben” – tette hozzá az etnikai politizálásra vonatkozó kérdésre válaszolva.

A Szövetség eredményváróján Gyimesi György a párt 149. számú jelöltje, arról beszélt, sajnálja, hogy a választási részvétel tekintetében a magyarlakta járások alulteljesítettek. „Azt gondolom azonban, hogy több szavazatot tudtunk hozni, mint három és fél évvel ezelőtt. Erre lehet építeni” – mondta. A 2020-as választáson az MKÖ választási pártban az Összefogás, a Magyar Fórum és az MKP indult közösen. Ez a formáció akkor 112 662 szavazatot szerzett. A Szövetségre most 130 183-an szavaztak. Ugyanakkor a Magyar Fórum ezúttal kisebb szlovák pártokkal közösen indult és 3486 voksot kapott.

Gyimesi szerint akkor is nehéz lett volna elérniük a parlamenti küszöböt, ha a Híd elnöksége nem a Szövetségből való távozás mellett dönt. „Sólymos László vagy Rigó Konrád szavazatai nem sokat nyomtak volna a latban” – tette hozzá. Forró Krisztián pártelnökhöz hasonlóan ő is a médiát, a Paramétert, a Pátria rádiót és lapunkat hibáztatta a párt rossz választási eredményéért. Gyimesi ugyanis azt állítja, a sajtó három magyar pártról beszélt. „Most láttuk, hogy csak egy van, a másik kettő csak plankton” – jelentette ki a Kékekkel együtt induló Híd és a Magyar Fórum körüli csoportosulás eredményéről. „Sőt, azt mondom, ha itt maradtak volna, akkor még annyi szavazót sem lehetett volna mobilizálni, mint amennyit most sikerült” – tette hozzá Gyimesi arra hivatkozva, hogy nem párttag, nem nyilatkozott arról, Forró Krisztiánnak távoznia kell-e a Szövetség éléről.

* Az eredetileg megjelent szövegben itt a következő mondat is szerepelt: „Ugyanakkor kijelentette, nem szeretné feladni a politizálást”. A szöveget azonban később a videófelvétel alapján pontosítottuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?