Közélet

Utánajártunk, mi a helyzet a kórházi várólistákkal

Pozsony | A koronavírus-járvány visszaszorulásának köszönhetően a kórházakban újra megkezdődtek a műtétek, viszont a legtöbb intézményben jelentősen meghosszabbodtak a várólisták. Megkerestünk néhány dél-szlovákiai kórházat, hogy náluk meddig kell várni bizonyos típusú műtétekre.
Nagy Roland

2020. május 28. 07:30

műtét
Megpróbáltuk kideríteni, hogy a koronavírus miatt a dél-szlovákiai kórházakban mennyivel lettek hosszabbak a várólisták. Sok intézmény nem nyilatkozik, de azért akadnak kivételek. - Martin Domok/Plus Jeden Deň

A koronavírus-járvány miatt a szlovák egészségügyi ellátás csaknem két hónapon keresztül rendkívül korlátozott üzemmódban működött. A járó- és fekvőbeteg-ellátás minősége egyaránt megsínylette a vírus következményeit. Március elejétől a kórházakban csak halaszthatatlan műtéteket végezték el, a rendelőkben pedig szintén csak azokat a betegeket fogadták, akiknek sürgős beavatkozásra volt szüksége.

Május eleje óta viszont a járványhelyzet stabilizálódott, így Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter felszólította az egészségügyi ellátást nyújtó intézményeket, hogy fokozatosan térjenek vissza a megszokott működéshez, természetesen továbbra is nagy hangsúlyt fektetve a higiéniai előírások betartására.

A rendelők helyzetével május elején foglalkoztunk, múlt héten a fogorvosi vizsgálatok lebonyolításáról tájékoztattunk, most pedig a kórházak működését vettük górcső alá.

Elmaradó műtétek

A vírus szlovákiai felbukkanása után a kórházak szinte azonnal elkezdtek felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre, ezért nagyon sok részleget úgynevezett „Covid-19-osztályra” alakítottak át, hogy minél több fertőzöttet tudjanak ellátni. Ahogy Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Egyesületének (AOPP) elnöke is rámutatott, a kevésbé súlyos esetek kezelésére nem volt lehetőség.

„A kórházakban is bonyolulttá vált a helyzet, hiszen a járványtervek szerint Covid-19-zónákat kellett kialakítani, így pedig a tervezett operációk 60–80 százalékát el kellett halasztani. Csakis az akut eseteket, valamint a rákos betegeket kezelték”

– mondta lapunknak az AOPP vezetője.

kórház
A kórházak a vírus elleni harc érdekében úgynevezett Covid-19-zónákat hoztak létre - TASR-felvétel

Viszont azoknak a betegeknek sem volt könnyű dolga, akiket a járvány ideje alatt valahogy sikerült megműteni. Az elvégzendő operáció előtt ugyanis 14 napos karanténba kellett vonulniuk, és fel kellett mutatniuk egy negatív koronavírustesztet is.

Krajčí viszont nemrégiben bejelentette, hogy a műtét előtti 14 napos karanténra a továbbiakban már nem lesz szükség, és tesztet is csak azoknak a betegeknek kell felmutatni, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja (például külföldön jártak, vagy érintkeztek olyan emberrel, aki fertőzött volt). Lévyová szerint ez mindenképpen pozitív fejlemény, hiszen a betegek számára sokkal elérhetőbbé válnak a tervezett műtétek is.

Nyúlnak a várólisták

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kórházak működése pár nap alatt visszaáll a régi kerékvágásba. A szlovák egészségügyben már a vírus felbukkanása előtt is nagy problémának számítottak a várólisták – a jelenlegi egészségügyi miniszter az Andrea Kalavská-féle kórházreformban éppen azt kifogásolta, hogy nincs meghatározva a műtétekkel kapcsolatos maximálisan elfogadható várakozási idő –, a koronavírus-járvány pedig tovább súlyosbította a helyzetet. Az elmaradó operációkat nem lehet egyik napról a másikra pótolni, hónapokba telhet, mire sikerül minden elmaradást behozni.

Marek Krajčí
„Az egészségügy újra teljen üzemben működhet” – tájékoztatott nemrégiben Marek Krajčí. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra. - TASR-felvétel

Nincs általános válasz

Hogy pontosan milyen csúszást jelent ez a betegek számára, azt Lévyová szerint nem lehet általánosan meghatározni, hiszen nagyban függ a páciens állapotától, valamint attól, hogy a kórházak mennyi beteget tudnak befogadni.

„Továbbra is türelemre lesz szükség, hiszen a műtétek időpontjáról minden egyes kórházban egy saját szakértői csapat dönt, ők fogják összeállítani a várólistákat. Olyan szempontokat fognak figyelembe venni, mint a beteg egészségügyi állapota, vagy a kórházak kapacitásbeli kérdései”

– magyarázta Lévyová. Példaként megemlítette, hogy a szigorú higiéniai előírások szerint a szobákban csak egy beteg tartózkodhat, a termeket pedig gyakran kell fertőtleníteni.

További tényezők

Az AOPP elnöke olyan befolyásoló tényezőket is felsorolt, amelyekre talán elsőre nem is gondolnának a betegek.

„Az egyes kórházak a személyzet szempontjából is korlátozva vannak, hiszen sok anyának otthon kellett maradnia a gyerekével, mivel az óvodák és az iskolák zárva tartottak. A koronavírus idején a dolgozók nem mehettek szabadságra sem, sokuknak pedig még a tavalyi évről is maradtak szabadnapok, amiket ki kell venniük”

– tájékoztatott a szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy mindezek miatt nagyon nehéz meghatározni, hogy a betegeknek mennyit kell várni a műtétekre.

Ez a dolog teljesen egyéni, és függ az egyes kórházaktól is. Mindenesetre ha valakinek rosszabbodna az egészségi állapota, mindenképpen keresse fel a kórházat, ahol elő volt jegyezve a műtétre”

– zárta Lévyová.
 

Mária Lévyová
Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Egyesületének (AOPP) elnöke szerint továbbra is türelmesnek kell lennünk. - TASR-felvétel

Magyarlakta régiók

Mivel nincs egységes válasz a várólistákkal kapcsolatban, szúrópróbaszerűen kerestünk fel néhány kórházat, főleg a magyarlakta régiókra koncentrálva. Általánosságban elmondható, hogy a kórházak többsége nem szeretné elárulni a várólistákkal kapcsolatos adatokat, de azért akadtak kivételek.

Közéjük tartozik például Jana Fedáková, a Svet zdravia szóvivője, aki a dunaszerdahelyi kórházzal kapcsolatban árult el néhány fontos adatot.

„A dunaszerdahelyi kórházban a koronavírus miatt legalább 50 beavatkozást kellett elhalasztani a sebészeti osztályon (itt a várakozási idő 1 hónappal hosszabbodott), az ortopédián pedig körülbelül 200 műtétet (a várólisták itt 2–3 hónappal is hosszabbodhatnak)”

– közölte lapunkkal Fedáková. Vagyis akinek a koronavírus előtt például 2 hónapot kellett volna várnia, annak a járvány kirobbanása akár fél évvel is meghosszabbíthatta a várakozási időt.

Marad a régi sorrend

Fedáková továbbá elmondta, hogy a műtétek lebonyolítását a koronavírus-járvány előtt eltervezett sorrendben szeretnék folytatni.

„A pácienseket azon várólisták szerint tervezzük behívni, melyek a szükségállapot előtt is érvényben voltak. Viszont a betegek részéről még mindig megfigyelhető egyfajta félelem, ami a műtétek elvégzésére szintén kihatással van. A teljes működésre éppen ezért csak júniusban számítunk. Úgy becsüljük, hogy bizonyos típusú műtétek nagyjából 2-3 hónappal csúsznak. Megpróbáljuk kielégíteni minden beteg igényét, persze tekintettel az aktuális egészségügyi állapotára”

– nyilatkozta a szóvivő.

A Svet zdravia kórházláncolatához tartozik továbbá a rimaszombati, a galántai és a tőketerebesi kórház is. Fedáková szerint ezekben a kórházakban a várólisták nagyjából hasonló módon hosszabbodnak, mint a dunaszerdahelyi kórházban.

kórház
A dunaszerdahelyi kórház sebészeti osztályán 1, az ortopédián pedig körülbelül 2-3 hónapot csúsznak a műtétek - Jana Fedáková/Svet Zdravia

Pozsonyban is beindul

Szintén sok olvasónkat érintheti a Pozsonyi Egyetemi Kórház várólistája. Eva Kliská, az intézmény szóvivője lapunknak úgy nyilatkozott, náluk is fokozatosan megkezdik a műtétek újraindítását, bizonyos esetek azonban elsőbbséget élveznek. 

„Különösen azokról a beavatkozásokról van szó, amelyeket már nem lehet halasztani, és amelyek ha továbbra is húzódnak, akkor már veszélyeztethetik a beteg állapotát. Ide tartoznak elsősorban a szemészeti műtétek, a fül-orr-gégészeti beavatkozások, valamint az ortopédiai kezelések”

– mondta Kliská. Elmondása szerint a pozsonyi egyetemi kórházban is érvényes, hogy minden egyes beteg időpontjával külön foglalkoznak a szakorvosok, attól függően, hogy mennyire van szükség a gyors beavatkozásra. Hozzátette, hogy a betervezett műtétek időpontjáról minden előjegyzett beteget értesíteni fognak telefonon.

kórház
A Pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője elmondta, náluk a halaszthatatlan szemészeti, fül-orr-gégészeti és ortopédiai műtétek élveznek elsőbbséget.  - TASR-felvétel

Akik nem nyilatkoznak

A felsoroltakon kívül rákérdeztünk a komáromi és a lévai kórház várólistáira is. Ezek az intézmények az Agel vállalat kórházláncolatához tartoznak. Martina Pavlíková, a szervezet szóvivője lapunknak eljuttatott információiból kiderül, hogy a komáromi kórházban szintén megkezdték a Covid-19-zónák felszámolását, és újra elindulnak a műtétek, melyek időpontjáról az orvosi konzílium dönt majd. Konkrét időpontokról azonban már nem adtak tájékoztatást.

Kerestük továbbá az érsekújvári, a nyitrai és a besztercebányai kórházat is, azonban semmilyen választ nem kaptunk kérdéseinkre.

Hogyan tovább?

Mindebből láthatjuk, hogy a koronavírus nemcsak a járvány ideje alatt, hanem azután is komolyan érezteti hatását, befolyásolja az egészségügy működését. Egy esetleges második hullám megérkezésével a kórházakban ismét szükségállapotot kellene kihirdetni, ami csak tovább rontana a várólisták amúgy sem kedvező állapotán. Éppen ezért fontos, hogy továbbra is betartsuk a szigorú higiéniai előírásokat.

A szlovák kormánynak, de különösképpen az egészségügyi minisztériumnak komoly akadályokkal kell majd szembenéznie a várólistákat illetően. Rövid és hosszú távon egyaránt, főleg akkor, ha törvénybe akarják foglalni, hogy a betegeknek mennyi időn belül van joguk műtéthez jutni. A várólisták viszont addig csak tovább hosszabbodnak, így a gyors cselekvés tulajdonképpen már elkerülhetetlen.

A Svet zdravia társaság és lapunk kiadója a Penta befektetési csoport céghálózatának tagja.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

Kapcsolattartás a világgal

A védőoltásnak köszönhetően kitörhetnek az éves szobafogságból

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Zuzana Čaputová

Čaputová köszönetet mondott Franciaországnak a 15 ezer vakcináért

oltás

GALÉRIA + VIDEÓ: Torlódással ugyan, de elindult a tömeges oltás Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.