Közélet

Újra tárgyaltak az összefogásról

Pozsony | Ezúttal az Összefogás látta vendégül a hazai magyar politikai szubjektumok nagy részét. Míg az eddigi tárgyalásokon főleg arról beszéltek, milyen módon valósuljon meg az összefogás, csütörtökön szó volt azokról a prioritásokról is, amelyeket a felek vállaltak.
Szalay Hajnalka

2019. október 17. 17:30

Kép: Összefogás
Kép: Összefogás

A találkozón megegyeztek azokban a célokban, amelyeket szem előtt kell tartaniuk a jövő évi parlamenti választáson való induláskor. Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom előkészítő bizottságának tagja elmondta, a tárgyalássorozat csütörtöki állomásán rajtuk kívül képviselte magát a Magyar Fórum, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, az Új Egység és a Csemadok is. Az MKP-ból Koczur László pártigazgató vett részt az egyeztetésen. 

A találkozón a jelenlévők deklarálták, hogy bármilyen jogi kerete is legyen az együttműködésnek, a legfőbb célnak a kormányváltást kell tekinteni. Mindezek mellett megegyeztek azokban a pontokban is, amelyeket minden pártnak prioritásként kell kezelnie.

„Ezek olyan sarokkövek, amelyekből egyik félnek sem szabad engednie, bárkivel, bármilyen formában is fogjon össze” – fogalmazott Mózes. Ezek között szerepel a közigazgatási reform létrehozása, a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvként való elismerése, az oktatási és kulturális önrendelkezés, a kettős állampolgárság visszaállítása, a nemzeti kisebbségek és lemaradó régiók pozitív diszkriminációja. Mindemellett fontosnak tartják a választási együttműködés átláthatóvá tételét, valamint a rendőrség és az ügyészség rendszerszintű átalakítását.

Arról azonban a feleknek nem sikerült megegyezniük, hogy mikor, milyen formában kerül sor a következő tárgyalásra.

Az egyeztetés annak a tárgyalássorozatnak a következő állomása, amelyet első alkalommal szeptember 26-án az MKP székházában tartottak és amelyre a Hidat nem hívták meg. Ezen a tárgyaláson az MKDSZ ugyan jelen volt, de jelezte, szóbeli megállapodást kötött a Híddal való együttműködésről, így a párt képviselői még az egyeztetés vége előtt távoztak. A második találkozó házigazdája a Magyar Fórum volt, erre az MKDSZ nélkül került sor. 

Mindeközben azonban az MKP újra tárgyalni kezdett a Híddal a közös választási párt létrehozásáról. Bugár Béla, a Híd elnöke a Pravda TV-nek csütörtökön elmondta: a hét végére megegyezhetnek a választási párt létrehozásáról. „Minden nap egyeztetünk” – mondta Bugár azzal, hogy sem ő, sem az MKP elnöke, Menyhárt József nem lesz a lista élén. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A forradalomra emlékeztünk

Vida Máté: „Remélem, idővel bevehetetlen erőd lesz”

Frissítve

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrációja a pozsonyi Szabadság téren

ByeAlex dalával tarolt Ruszó Tibi

Rudolf Nurejev márványtáblát kap Budapesten

Gyilkos után az első áldozat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!