Közélet

Újabb ok a magyarellenes hangulatkeltésre: az MVM-é lehet a szlovák áramszolgáltató

Pozsony | A magyar kormány szlovákiai földvásárlási terveit és ingatlanvásárlásait övező hisztériakeltést követően újabb szlovák–magyar botrány van kibontakozóban: a magyar állami tulajdonban levő MVM szemet vetett a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatóra. Mi állhat a háttérben?
author
Molnár Iván

2021. november 2. 18:00

energia
A Közép-szlovákiai Áramszolgáltató 49 százalékos tulajdonrésze iránti magyar érdeklődés újabb törést okozhat a szlovák–magyar kapcsolatokban. - TASR/AP-felvétel

A zsolnai székhelyű Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (Stredoslovenská energetika, SSE) kisebbségi, 49 százalékos tulajdonrészét az állam még 2002-ben privatizálta. Ehhez akkor – a menedzseri jogokkal együtt – a francia Electricité de France International (EDFI) jutott hozzá. Ez utóbbi azonban alig több mint tíz évig maradt, és már 2013-ban a cseh Energetický a průmyslový holding (EPH) társaságnak adta tovább a tulajdonrészét. A francia cégnek megérte az SSE megvásárlása, hiszen míg 2002-ben nagyjából 160 millió eurót adtak a részvénycsomagért, a csehektől 2013-ban mintegy 400 millió eurót kaptak érte. A fennmaradó, 51 százalékos tulajdonrész egyébként továbbra is az állam tulajdonában van.

A csehek is megunták

Mára a leggazdagabb csehek toplistáján rendre a legrangosabb helyeket elfoglaló Daniel Křetínský és Patrik Tkáč által birtokolt EPH is visszavonulót fújt. A lapunk által megkérdezett energetikai elemző, Karel Hirman szerint Křetínský és Tkáč is úgy gondolhatja, hogy manapság a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatónál jobb befektetési lehetőségek is akadnak, és valószínűleg rájöttek arra is, hogy a tulajdonrészükért most jóval nagyobb összeget zsebelhetnének be, mint a standard piaci körülmények között.

Jönnek a magyarok?

A Közép-szlovákiai Áramszolgáltató 49 százalékos tulajdonrészéért folyó verseny fináléjába az e.dennikn.sk portál információi szerint a német E.ON és a cseh ČEZ mellett a 100 százalékos állami tulajdonban levő magyar MVM Csoport is bejutott. Ez utóbbi portfóliója lefedi a teljes magyar energetikai szektort. A többek között a paksi atomerőművet is üzemeltető MVM Csoport Magyarország negyedik, Közép-Európa tizenharmadik legnagyobb vállalatcsoportja, 23 országban van jelen, és több mint 18 ezer embernek ad munkát. A társaság honlapján szereplő adatok szerint közel 8 millió lakossági és vállalati ügyfele van, Magyarország villamosenergia-termelésének a 70%-át adja, közel 50%-os piaci részesedése van az ipari fogyasztók gázellátásában, az egyetemes szolgáltatón keresztül pedig a lakossági földgázellátás 100%-át biztosítja.

Gyanús árajánlat

A magyar állami cég érdeklődése miatt ugyanolyan botrány van kibontakozóban, mint amilyennek a magyar kormány külföldi földvásárlási terveivel, ingatlanvásárlásaival és a felvidéki magyaroknak juttatott támogatásaival kapcsolatban lehettünk tanúi. Az Ivan Korčok külügyminiszter által beindított és a szlovák politikusok, valamint a média által tovább gerjesztett magyarellenes hisztériakampány láttán az Orbán-kormány – legalábbis egyelőre – lemondott a földvásárlási terveiről, az MVM Közép-szlovákiai Áramszolgáltatóval kapcsolatos tervei miatt azonban most újra fellángolhatnak az indulatok. Az okot erre ezúttal a magyar árajánlat szolgáltathatja.

A Közép-szlovákiai Áramszolgáltató vételárának a meghatározásánál a társaság nyeresége a döntő. A cég kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti átlagos éves nyeresége (EBITDA) a 2016 és 2020 közötti időszakban 170 millió euró körül mozgott. A e.dennikn.sk információi szerint a cseh ČEZ ennek alapján nagyjából 900 millió eurós ajánlattal rukkolt elő, ami nagyjából megfelel a piaci elvárásoknak. Az MVM ezzel szemben 1,2 milliárd euróhoz közelítő árat kínált, ami az elemzők szerint indokolatlanul magas.

„A reális ár szerintem is valahol egymilliárd euró alatt mozog. Ha egy ajánlat ennél nagyobb, az már kérdéses, különösen, ha egy teljesen állami tulajdonban levő cégről van szó”

– mondta el lapunknak Hirman.

Politikai fegyver?

Az e.dennikn.sk a fentiekből arra következtet, hogy politikai okok állhatnak a háttérben. Magyarul: a szlovák portál szerint Orbán Viktor kormánya ugyanúgy politikai fegyverként használhatná az energiaipari terjeszkedése során szerzett tulajdonrészeket, mint azt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin teszi.

Az üzlettel kapcsolatos kétségeit Hirman is megosztotta a lapunkkal. „Az államnak oda kell figyelnie arra, ha az energetikai infrastruktúrája iránt más állam érdeklődik, függetlenül attól, hogy milyen viszonyban van az adott országgal. Még nagyobb éberségre van szüksége akkor, ha egy külföldi állami cég a piaci árnál jóval magasabb árat kínál az adott részvénycsomagért. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy az érdeklődés mögött valóban csak gazdasági okok állnak-e, és a befektető nem követ-e más célokat. Hogy az egyes államok milyen határozottan avatkoznak be az ilyen befektetésekbe, arra egyébként Magyarország is jó példa, amely az Orbán-kormány hatalomra lépése óta épp a kormány nyomására több fontos döntést is hozott az energiaipari tulajdonrészek esetében” – nyilatkozta Hirman.

Meghiúsulhat az üzlet

Az említettek alapján az elkövetkező napokban újabb, magyarellenes élű kampány indulhat a szlovák politikusok részéről, ami az EPH tulajdonosait is befolyásolhatja majd abban, hogy elfogadják-e az MVM vonzó ajánlatát. Az előzetes hírek szerint Křetínský és Tkáč egész biztosan figyelembe veszi majd a szlovák kormány véleményét. Az EPH-csoport ugyanis együtt vállalkozik az állammal a legnyereségesebb szlovák cégben, az Eustream gázszállító társaságban, de a Szlovák Gázművek szállítással foglalkozó cégében (SPP Distribúcia) és a Szlovák Villamos Művekben (SE) is. Így nem engedheti meg magának, hogy összekapjon az állammal. Hirman szerint, ha a szlovák kormány részéről olyan jelzés érkezne, hogy nem ért egyet a magyar vevővel, az üzlet nem valósul meg.

Richard Sulík gazdasági miniszter a sajtónak elismerte, hogy az EPH már tájékoztatta őt a magyarok ajánlatáról, bővebben azonban nem kommentálta a helyzetet, szerinte előtte még mindkét féllel szeretne tárgyalni.

„A szlovák kormánynak mindenképpen azt tanácsolom, hogy kövesse nyomon az egész tranzakciót. Az üzlet szereplői előtt pedig tegye világossá, hogy nem szeretné, ha bármiféle kételyek merülnének fel azzal kapcsolatban, hogy az adásvétel nem kizárólag gazdasági érdekek alapján valósult meg, egyébként ugyanis kénytelen lesz beavatkozni”

– vallja Hirman.

Lapunk a Közép-szlovákiai Áramszolgáltató kisebbségi tulajdonrészének az eladásával kapcsolatban az összes érintett felet megszólította. „A befektetéseinkkel és eladásainkkal kapcsolatos, médiában megjelent spekulációkat nem kommentáljuk” – mondta el lapunknak Daniel Častvaj, az EPH szóvivője. Katarína Matejková, a gazdasági tárca szóvivője szerint a minisztériumot tájékoztatták a tranzakcióról. „Mivel az SSE portfóliójában olyan vagyonrészek is találhatók, amelyek kritikus infrastruktúrának számítanak, a hatályos szabályok alapján a végső döntést a kormánynak kell meghoznia, hogy megvédjük az állam érdekeit” – tette hozzá Matejková. Az MVM egyelőre nem reagált a kérdéseinkre.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.