Közélet

Valášek elnézést kért a magyaroktól

Pozsony | A magyar állam szlovákiai tevékenysége továbbra is borzolja a szlovák politikusok kedélyeit. Tomáš Valášek, a Progresszív Szlovákia (PS) képviselője ennek során magyarul beszélő szlovákoknak nevezte a hazai magyar közösség tagjait, amiért azonban most elnézést kér.
author
Czímer Gábor

2021. október 18. 19:00

Tomáš Valášek
- TASR/AP-felvétel

Valášeket a köztelevízió egy riportjában szólították meg, amely arról szólt, a magyar állam több szlovákiai műemlék épületet vásárolt fel. A kassai, besztercebányai és tornaljai ingatlanvásárlásról a szlovák felet Budapest nem, vagy csak utólag értesítette. Ezzel gyakorlatilag megsérthette a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó Bécsi Szerződést, szerepel a bejátszásban. Valášek az üggyel kapcsolatban adott nyilatkozatában magyarul beszélő szlovákoknak nevezte a hazai magyar közösség tagjait. „A Magyarországról Dél-Szlovákiába érkező támogatásokkal Orbán Viktor a Szlovákiában élő, magyarul beszélő szlovákokat akarja megvásárolni a 2022-es választás előtt” – mondta a PS képviselője. A nyilatkozatáért a Szövetség több politikusa is bírálta őt.

Megkeresésünkre Valášek elmondta, rossz szóhasználatot választott, a nyilatkozatban a szlovákiai magyarok szlovák állampolgárságára akart utalni, nem pedig arra, hogy szlovák nemzetiségűek lennének. Hozzátette, tudatában van annak, hogy az általa használt megfogalmazás érzékeny pontot érint. „Elnézést kérek a szlovákiai magyaroktól azért, ahogy fogalmaztam” – mondta. A képviselő, aki a kormánykoalíciós Za ľudí frakciójából való távozás után csatlakozott a PS-hez, elmondta, a magyar kisebbséget, illetve Magyarországot érintő kérdésekben egyeztetni szokott a párt magyar platformjával. „A köztévének adott nyilatkozat ez alól azért volt kivétel, mert a riporter egyből az után szólított meg, hogy az ülésteremből kiléptem” – tette hozzá. Valášek pártja, a PS is szabadkozik a képviselő nyilatkozata miatt, ami szerintük azért volt félreérthető, mert a képviselő csak rövid állásfoglalást adott a köztelevíziónak. Hozzáteszik, pártjuk tiszteli az ország magyar nemzetiségű tagjait és szégyenletes, milyen kevés szlovákiai forrás és figyelem jut a déli régióba.

A magyar pénzek

Valášek a Magyarországról érkező támogatásokról szólva rámutatott, szerinte nem csoda, hogy Orbán Viktor a déli országrészben olyan népszerű, ha a szlovák kormány elhanyagolja ezt a régiót. Az úthálózat rossz állapotát és a mezőgazdaság kérdéseinek háttérbe szorulását hozta példaként arra, hogy nemcsak a mostani, hanem az előző szlovák kormányok sem foglalkoztak megfelelően a déli országrésszel.

Korčok szerint

A szlovákiai magyarok által lakott régiók lemaradásáról, a Pátria rádiónak adott interjújában, Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter is beszélt. A tárcavezető szerint az, hogy a kérdéses országrészben nem elegendő beruházás és gazdaságfejlesztés valósult meg, nem köthető össze azzal, hogy ott a magyar nemzetiségű polgárok élnek, hiszen az országnak sok hasonló lemaradó régiója van. Ezért gondot lát abban, hogy valaki a déli országrész gazdasági nehézségeiből etnikai jellegű problémát csináljon. „Azt elutasítom, hogy valaki itt olyan képet fessen, hogy mi célzottan és tudatosan elhanyagoljuk Dél-Szlovákiát” – mondta a Korčok. 
Valášek a miniszter nyilatkozatára reagálva elmondta, az világos, hogy vannak az országnak a déli régión kívül is olyan részei, amelyek hosszú ideje elhanyagoltak, ami azonban nem ok arra, hogy a magyarlakta térség problémáit figyelmen kívül hagyják. „Fontosnak tartom megemlíteni, a déli régió sajátságos abban, hogy az állam általi hosszú távú elhanyagolás következményei kiugróak és sajátosak” – mondta, és hozzátette, ezért a térség különleges figyelmet igényel.

Mečiari idők?

Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a magyar kormány itteni aktivitásaira adott szlovák politikai reakciók kapcsán azt a kérdést tette fel, miért csak most került ez a hazai közszereplők érdeklődésének középpontjába. Rámutatott, a Bethlen Gábor Alap például évek óta folyósít magyarországi támogatásokat Szlovákiában. Hangácsi szerint ha igaz az, amit a szlovák külügy állít, mi szerint bizonyos ingatlanvásárlásokról csak a sajtóból szereztek tudomást, az valójában az adott szaktárcát állítja be negatív fényben. Hozzátette, a magyar állam említett lépéseire a szlovák politikum már-már a mečiari időket idéző narratívákkal reagált.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Három hónapja vívja haláltusáját a Sajó

Három hónapja vívja haláltusáját a Sajó

Miroslav Suja

Újabb parlamenti képviselő ellen indított eljárást a NAKA

időjárás eső

Esőfelhők árnyékolják be a keddet

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij találkozna Putyinnal, hogy megvitassa a háború végét

Joe Biden

Kína: az Egyesült Államok a tűzzel játszik a „Tajvan-kártyát” felhasználva

fdd

KVÍZ: Ha ezt a műveltségi tesztet nem tudod, akkor ideje visszatérni az alapiskolába!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.