Közélet

Újabb játszma a Szövetségen belül

Pozsony | Nem szűnik a feszültség a Szövetség platformjai között. Az MKP „kártékony érzékenyítésnek" nevezte a szexuális kisebbségekről szóló oktatást, amitől Sólymos László (Híd-platform), a közös párt Országos Tanácsának (OT) az elnöke élesen elhatárolódott.
author
Czímer Gábor

2022. január 18. 18:30

Az MKP, a Híd és az Összefogás tavaly március 23-án bejelentette, Szövetség néven egyesülnek. Somogyi Tibor felvétele
Az MKP, a Híd és az Összefogás tavaly március 23-án bejelentette, Szövetség néven egyesülnek. - Somogyi Tibor felvétele

A Szövetség MKP-platformja a közösségi oldalán üdvözölte azt a lengyel törvényt, amely lényegében betiltja a szexuális kisebbségekről szóló nevelést az iskolákban. A bejegyzésben „kártékony globális érzékenyítés őrületének” nevezi az LMBTQ-témák oktatását az iskolákban. Erre ugyancsak a közösségi oldalán reagált Sólymos László (Híd-platform) OT-elnök, aki elhatárolódott az MKP álláspontjától, szerinte az ilyen kirekesztő és érzéketlen magatartás elfogadhatatlan. „Sajnos azt látom, hogy a párt egyik platformjában örülnek annak, ha más kisebbség(ek) jogait korlátozzák, és ezt büszkén világgá is kürtölik. Az MKP-platform mai bejegyzése erről szól” – írja Sólymos, és hozzáteszi, hogy a nemzeti kisebbségek érdekképviseletét felvállaló Szövetségnek is egymás tiszteletére kell építenie. Lapunknak adott nyilatkozatában arról beszél, bízik benne, hogy a kisebbségi lét mindenkit toleranciára tanít. „Én egy ilyen Szövetséget szeretnék” – teszi hozzá azzal, hogy a toleranciának ők mindig hangot fognak adni.

Párton belüli játszma

A szexuális kisebbségek kérdése újabb elem azon ügyek sorában, amikor a Szövetség MKP-platformja valami olyan témát vet fel, amely mentén szembehelyezkedik a Híd platformjával, esetleg az Összefogással. Korábban hasonló szembenállás alakult ki a magyarországi választási kampányban való részvétel kapcsán is. Ezzel együtt az MKP-platformjának képviselői az Összefogás tagjait azért is bírálták, mert egy gyűjtést szerveztek, amit politikai pótcselekvések tartanak. Arra is volt példa, hogy az MKP a Szövetség platformrendszerének felszámolását vetette fel, amit azonban a Híd és az Összefogás is elutasít. Sólymos ezekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, mindannyian tudják, melyek azok a témák, amelyek feszültséget keltenek a párton belül, és sajnálatosnak nevezte, hogy ezek kerülnek terítékre. „A Szövetség egy gyűjtőpárt, és ez a hozzáállás nem előre viszi, hanem hátra” – írta.

Sólymos szerint úgy, ahogy 1998-ban Bugár Bélának volt jelentős szerepe abban, hogy az új párt sikeres lesz-e vagy sem, most Forró Krisztián elnöknek is meghatározó szerepe lesz a Szövetség sikerében. „Én személyesen is és a Híd-platform is abban érdekelt, hogy ennek a kihívásnak meg tudjon felelni” – tette hozzá. Ahogy arról korábban is írtunk, Forró valóban kulcsszerepet tölt be a közös párt egyes részei közti feszültség alakulásában, ezzel együtt is általában az őt delegáló MKP-platform álláspontjával azonosul. Az MKP-hoz hasonlóan szoros kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, hétfőn például Potápi Árpád Jánossal (Fidesz), a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárával egyeztetett. Mindezt a párt másik vezetőjének tudta nélkül. „Nem tudtam erről a találkozóról” – nyilatkozta erről Sólymos.

Forró oldaná a „feszkót”

Az ügyben megkerestük a pártelnököt is, aki nem kívánt véleményt mondani arról, egyetért-e az MKP-platformnak a lengyel jogszabályról alkotott álláspontjával, vagy sem. Arra hivatkozott, nem ismeri a kérdéses törvényt. Hozzátette viszont, hogy minden olyan rendelkezést, amely a gyermekek védelmére vonatkozik, támogatni tud. Arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy az LMBTQ-témák oktatását a „kártékony globális érzékenyítés őrületének” nevezzék, kitérően válaszolt. Sólymosnak az MKP-platform álláspontjától való elhatárolódásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, elfogadják a véleménykülönbségeket, de az ilyesmit a párton belül kellene megoldani. „Véleményem szerint a párt három legfelsőbb tisztviselőjének elsősorban az integrálásra és a feszültségoldásra kell helyeznie a hangsúlyt. Sajnálom, hogy ebben az esetben ez nem így történt” – utalt az elnök Sólymos Facebook-bejegyzésére. Az MKP kommunikációjáról általában pedig azt mondta, ő maga a feszültség enyhítésében érdekelt.

Az MKP bombái

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, akit a tisztségbe az Összefogás-platform jelölt, az ügy kapcsán elmondta, konzervatív emberként szívesen szavazna a parlamentben az ilyen ügyekben is az értékrendje alapján. „De ha egyesek folytatják a párt belső szétfeszítését, erre nem lesz módunk, mert nem lesz képviselete a magyarságnak” – véli. Szerinte kártékony, ha a párt egyes részei nem a választókat érintő tényleges ügyekkel foglalkoznak, és a platformok közti, vélt vagy valós különbségek folyamatos művi felnagyításával a Szövetség sikerét veszélyeztetik. „Ez kielégít egy Facebook-buborékot, de a magyar választók nem ezt várják el” – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, miként értékeli a pártelnök szerepét abban, hogy a platformok között növekszik a feszültség, úgy válaszolt, ezt személyesen Forrónak fogja elmondani. Úgy véli azonban, a pártelnök helyzetét nehezíti, hogy platformja folyamatosan olyan témákkal bombázza a közvéleményt, amelyek jelentősen megnehezítik, hogy Forró az őt jelölő MKP véleményétől elvonatkoztatva a Szövetség álláspontját képviselje.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Még szavazhatunk 2019 homofóbjára

Már lehet szavazni az év homofóbjára

Rolls

Rolls-Royce Ghost Black Badge: ez az az autó, amit a dúsgazdagok is azért vesznek meg, hogy vezessék (FOTÓK)

váróterem k

Orvoshoz készül? Két biztosító megköveteli a szakorvosi beutalót

forint k

Orbán beszélt, zuhanni kezdett a forint

d

Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában

sportatvben

Folytatódik a hoki-vb, de képernyőn a Liverpool is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.