Új Szó-stúdió: Változik-e a kisebbségek jogállása Szlovákiában?

új szó stúdió Bukovszky Ravasz

November 18-án, azaz pénteken újabb adással jelentkezik az Új Szó-stúdió. Ezúttal arról fogunk beszélgetni, változik-e a kisebbségek jogvállalása Szlovákiában.

Hol akadt el a kisebbségi törvény? A választási ciklus végéig elfogadják-e a jogszabályt? Van-e joga, esetleg akár oka Rastislav Káčer külügyminiszternek a magyarokkal szembeni paranoiára? Miként áll majd hozzá Káčer a kisebbségi törvény tervezetéhez? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Már évekkel ezelőtt elindult kisebbségi törvény előkészítése, azonban a jogállásról szóló törvény útközben elakadt és azóta nem láttunk előrelépést. Terítéken van annak a lehetősége is, hogy a kisebbségek jogállásáról szóló törvénynek egy legyengített változatát fogadná el ez a kormány. Egy olyan verziót, amely például nem tartalmazza a kisebbségi önkormányzatiság intézményeit.  A nemzetiségeknek el kellene-e fogadnia egy ilyen változatot azzal, hogy később bővíthetik azt, vagy pont a hiányzó elemek miatt el kellene azt utasítaniuk?

A közelmúltban nagy visszhangot váltottak ki, a kisebbségi törvény elfogadásában is kulcsszerepet játszó külügyminiszter kijelentései. Ezekben arról beszélt, Magyarország szomszédainak van oka a paranoiára, amivel a magyar állam esetleges területi követeléseire utalt.

Az Új Szó-stúdió legújabb adásának vendége Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, és Ravasz Ábel a Bél Mátyás Intézet elnöke.

Az Új Szó-stúdió egy 10 részes videósorozat, amelyben hétről hétre a szlovákiai magyar politika- és közélet szereplői kapnak teret az eszmecserére és a vitára. A stúdió egyes adásaiban a szlovákiai magyar közélet jeles képviselői ütköztetik véleményüket a szlovákiai magyar érdekképviselet jelenéről és jövőjéről, valamint a szlovákiai többségi és kisebbségi politika erőviszonyairól, illetve a közösségünket érintő közéleti kérdésekről.

Az Új Szó-stúdió állandó házigazdája Czímer Gábor, a lap belpolitikai rovatának munkatársa.

A nagyjából egyórás beszélgetések premierjére péntekenként 19 órakor kerül sor az Új Szó Facebook-oldalán, az egyes részek a premiert követően az Új Szó YouTube-csatornáján is bármikor megtekinthetőek. Iratkozzon fel Facebook-oldalunkra és YouTube-csatornánkra is, hogy biztosan ne maradjon le az újdonságokról! A YouTube-on érdemes a feliratkozás mellett megnyomni a kis csengő ikont, így bekapcsolják a funkciót, amely minden egyes alkalommal értesítést küld, ha új videót teszünk közzé a csatornán. Ennek köszönhetően biztosan mindig képben lesz.

Az Új Szó-stúdió a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jön létre. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!