Úgy tűnik, elkerülhetjük a durva becsapódást

autóipar
Pozsony |

A világjárvány okozta sokkot követően nyárra újra elstartoltak a legnagyobb hazai autógyártók, Szlovákia idei gazdasági visszaesése így várhatóan mégsem lesz olyan drasztikus, mint amire a második negyedéves adatok alapján számíthattunk.

A Statisztikai Hivatal a múlt héten katasztrofális adatokkal rukkolt elő a szlovák gazdaság idei második negyedéves alakulásáról. A világjárvány miatt az említett időszakban 12,1 százalékkal esett vissza Szlovákia gazdasági teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, amire 1996 óta nem volt példa. Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője szerint a drasztikus tavaszi zuhanáshoz a legnagyobb mértékben az autógyártók járultak hozzá, amelyeknek a termelése az adott időszakban több mint a felével esett vissza.

A múlt heti borúlátó előrejelzéseket követően a Statisztikai Hivatal e héten már jóval kedvezőbb adatokkal rukkolt elő. Kedden közzétett felmérése szerint Szlovákia kivitele júliusban már csaknem 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amihez leginkább épp az autóipar járult hozzá. Ez utóbbi esetében a kivitel 8 százalékkal nőtt tavaly júliusihoz képest, a szlovák export csaknem kétharmadát így ez az ágazat adta.

„A szlovák gazdaság a negyedik legnyitottabb az uniós tagországok közül, számunkra így létfontosságú a külföldi kereslet növekedése és az országhatárokon átívelő kereskedelem zavartalan működése. Hogy az elkövetkező időszakban milyen irányt vesz a szlovák gazdaság, az így jelentős mértékben függ a kivitelünk alakulásától”

– nyilatkozta lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. Szerinte elsősorban a német adatokat érdemes figyelni, hiszen a szlovák kivitel 22 százaléka az idei első fél évben is Németországba irányult. E tekintetben jó hírnek számít, hogy augusztusban már nőtt a német ipari termelésre vonatkozó úgynevezett ifo-mutató, amelyet a müncheni egyetem gazdaságkutató intézete számít ki. Az index értéke a júliusi 14,3 pontról 15,4 pontra nőtt az elmúlt hónapban. A felmérés vezetője, Klaus Wohlrabe szerint a német gazdaság motorja, a feldolgozóipar kezd visszazökkenni a régi kerékvágásba. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése szerint a legnagyobb német feldolgozóipari ágazat, az autóipar termelése júliusban már csaknem 7 százalékkal nőtt az előző havihoz képest.

Jóval derűlátóbb előrejelzéssel rukkolt elő a szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács is. A második negyedéves 12,1 százalékos gazdasági visszaesést követően a Költségvetési Tanács elemzői a legfrissebb előrejelzésükben az idei harmadik negyedévre már „csak” 6,5 százalékos csökkenést jósolnak. Az intézet elemzői ennek köszönhetően jóval derűlátóbbak az év egészét tekintve is. Míg júniusban még azzal számoltak, hogy az év első kilenc hónapjának a gazdasági teljesítménye 11,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a most közzétett prognózisuk már csak 7,8 százalékos zsugorodással számol.

„A külföldi kereslet az iparban és a szolgáltatásokban is nőtt, sok függ azonban attól, hogyan alakul a világjárvány második hulláma”

– áll a Költségvetési Tanács által kiadott előrejelzésből. Koršňák szerint a második hullám miatt az év utolsó hónapjaiban enyhén romolhat a helyzet, a tavaszihoz hasonló mélyrepüléstől a külkereskedelemben azonban már nem kellene tartanunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?