Többen szeretik Putyint Merkelnél

pellegrini
Pozsony |

A V4-es tagországok lakosságának véleménye a világ vezetőiről általában másolja az egyes országok geopolitikai irányultságát. Meglepő, hogy a közép-európaiak sokkal inkább tisztában vannak a világ vezetőinek viselt dolgaival, mint a régió vezetőiével.

Mindez a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai intézet Globsec Trends 2018 című tanulmányából derül ki. A világ leghatalmasabb emberei alapvetően nem túl népszerűek tájainkon, egyikük elképzeléseivel és tetteivel sem tudott azonosulni az elemzéshez készített felmérés megkérdezettjeinek több mint fele. A felmérés készítői szerint ennek számos oka van: Közép-Európa lakossága ugyanis meglehetősen bizalmatlan és kiábrándult a helyi politikai vezetőkkel kapcsolatban, és erősen érzékeli a képzeletbeli szakadékot a politikai elit és az egyszerű emberek között. Emellett a lakosság általánosságban véve kevéssé érdeklődik a nemzetközi politika és országának külpolitikája iránt.

A felmérés négy olyan vezető politikus népszerűségét vizsgálta meg, akiknek a legnagyobb hatása van a régióra: Emmanuel Macron francia államfőt, Angela Merkel német kancellárt, Vlagyimir Putyin orosz államfőt és Donald Trumpot, az Egyesült Államok elnökét.

A felmérésből kiderül: Szlovákiában és Magyarországon Vlagyimir Putyin a legnépszerűbb külföldi vezető. Nálunk Putyint Emmanuel Macron követi, Angela Merkel a harmadik, Donald Trump viszont alaposan lemaradva az utolsó.

Macron egyértelműen Csehországban és Szlovákiában a legnépszerűbb, az előbbiben a válaszadók 49, nálunk pedig 38 százalékuk válaszolta azt, hogy egyetért a francia államfő politikájával – Lengyelországban csak a válaszadók 28 százaléka, Magyarországon pedig csupán a negyedük vélekedett hasonlóan. A felmérés rámutat, Magyarországon 28 százalék nem tudja, ki Emmanuel Macron.

A világ politikai vezetői nem örvendenek osztatlan népszerűségnek tájainkon. Szlovákiában Putyin a legkedveltebb, Merkelért és Trumpért azonban nem rajonganak mifelénk.

Angela Merkel német kancellár Szlovákiában és Magyarországon a legnépszerűtlenebb, csupán a válaszadók 27-27 százaléka ért egyet politikájával. Csehországban és Szlovákiában ráadásul elutasítottsága is viszonylag magas, 60 százalék körüli – annak ellenére, hogy Németország a két ország legfontosabb kereskedelmi partnere. A Globsec rámutat, ennek fő oka Merkel nyitott ajtós politikája lehet a 2015-ös migrációs válság idején – a menekültelleneség mindkét országban rendkívül erős. Merkel ugyanakkor viszonylag népszerű Lengyelországban, a válaszadók 50 százaléka egyetért politikájával – ez a biztonságpolitikai intézet szerint annak köszönhető, hogy Lengyelország és Németország az elmúlt évtizedekben egyre szorosabbra fűzte viszonyát.

Putyin 41 százalékon áll

Vlagyimir Putyin orosz államfő nem túl népszerű Közép-Európában – kivéve Szlovákiát, ahol 41 százalék egyetért vele, ezzel pedig a legkedveltebb vezető lett az országban a felmérés szerint. S bár Magyarországon kicsit alacsonyabb, 33 százalékos Putyin népszerűségi indexe, még így is ő a legnépszerűbb külföldi vezető az országban. Csehországban Putyinnal 32 százalék ért egyet, Lengyelországban azonban a történelmi oroszellenesség miatt csupán 13 százaléknyian vannak a Putyin-szurkolók, és 75 százalék egyértelműen elutasítja az orosz elnököt.

Érdekes

Pellegrini: európaiaknak kell maradnunk

Az, hogy Szlovákia „neutrális“ maradjon, a jövőnkkel való veszélyes kísérletezés lenne, így ezt az ötletet el kell utasítani – mondta a Globsec 2018 nemzetközi biztonságpolitikai konferencán az új szlovák kormányfő, Peter Pellegrini. Leszögezte, a mindennapi élet és a gazdasági mutatók is azt bizonyítják, helyes döntés volt belépni a nyugati szövetségi struktúrákba, az EU-ba és a NATO-ba. Mindez ugyanis szerinte modernizálta a társadalmunkat, és önbizalmat is adott nekünk. Ez azonban szerinte nem jelenti azt, hogy elég a status quo, a pozitív kritika ugyanis hozzájárul a problémák megoldásához – jegyezte meg. Leszögezte, Szlovákia kormánya továbbra is egyértelműen proeurópai lesz, és nyíltan kiállt a szorosabb integráció gondolata mellett.

A menekültkvóták rendszerét ugyanakkor Pellegrini szerint Szlovákia továbbra is elutasítja. A miniszterelnök a beszéde utáni, Andrej Babiš cseh kormányfővel folytatott panelbeszélgetésén a sokszor hangoztatott V4-es álláspontot ismételte meg, miszerint a menekültválságot ott kell megoldani, ahol a probléma létrejött. (fm, TASR)

Kapcsolódó cikkünk

Trumpot nem szeretjük

Donald Trumppal ellenben a lengyelek 46 százaléka egyetért, a Globsec szerint részben azért, mert az ország erősen Amerika-barát. Szlovákiában ugyanakkor épp Trump a leginkább elutasított külföldi vezető, csupán 13 százalék ért egyet vele, és 76 százalék elutasítja. Az elemzés készítői szerint ez részben az országban jelenlevő Amerika-ellenes érzelmeknek is köszönhető, bár a korábbi felmérések nem mutattak ekkora elutasítást például Barack Obamával kapcsolatban. Az elemzés kifejezetten érdekes területre is kitér, a készítők megvizsgálták, ismerik-e a V4-es tagországok lakói szövetségeseik vezetőit. A felmérés idején Robert Fico, a Smer elnöke még kormányfő volt, így az országot ő képviselte, nem Peter Pellegrini jelenlegi miniszterelnök. Ficóról a csehek csupán 6 százaléka nem hallott vagy nem ismeri, Magyarországon a válaszadók 22 százaléka nyilatkozott így. Fico Lengyelországban a legismeretlenebb, 66 százalék nem tudott róla nyilatkozni.

Orbán, a közismert

Orbán Viktor magyar kormányfő ugyanakkor a legismertebb a V4-es vezető, Szlovákiában pedig különösen, csupán 9 százaléknyian nem ismerik. Lengyelországban ezen válaszadók aránya 30, Csehországban 38 százalékos.

Csehországban és Lengyelországban két politikai újonc áll a kormányok élén. A szlovák származású Andrej Babiš neve Szlovákiában természetesen ismerősen cseng, csak 6 százalék nem hallott arról, hogy a szlovák származású milliárdos lett a cseh kormányfő, ám Magyarországon 41 százalék nem ismeri a nevét.

Lengyelországban pedig 65 százalék nem hallott róla. Mateusz Morawiecki újsütetű lengyel kormányfő pedig meglehetősen ismeretlen, a szlovákok harmada, a csehek több mint fele és a magyarok csaknem kétharmada nem tudja őt hová tenni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?