Közélet

Több pénzhez juthatnának 
a kisebbségi színházak

Pozsony | A kulturális minisztérium műhelyében egy olyan intézkedés készül, amely pluszforrásokhoz juttatná a kisebbségi színházakat.
Czímer Gábor

2019. február 27. 12:00

A minisztérium javaslata szerint a kisebbségi színházak annak megfelelően részesülnének a pluszfinanszírozásban, hogy mennyi előadást játszanak a székhelyükön kívül. A koncepció azonban figyelembe veszi a szlovák nyelven működő regionális színházak átlagos finanszírozását is, hiszen a nemzetiségi színházak ezekhez képest többnyire alulfinanszírozottak. A kiegészítő forrás összegét a tárca által előkészített dokumentumban rögzített képlet szerint számolnák ki. 

A koncepció szerint a pluszpénz kifizetéséről végül az adott színház és a minisztérium kötne szerződést. Összesen 500 ezer és egymillió euró közötti összeget osztanának így szét a nemzetiségi társulatok között. Az egyes színházak több tízezres pluszforráshoz juthatnak.

„A cél az, hogy arra motiváljuk a kisebbségi színházakat, mozduljanak ki a székhelyükről”

– mondta lapunknak Rigó Konrád, a Híd kulturális államtitkára, az intézkedés kezdeményezője.

A terv szerint a pluszforrásokból az öt nemzetiségi társulat, így a Komáromi Jókai Színház, a kassai Thália Színház, az ukrán és ruszin nyelven játszó eperjesi Alexander Duchnovič Színház, a PUĽS (Poddukelský umelecký ľudový súbor) ruszin és ukrán táncszínház és a kassai roma kisebbség társulata, a Romathan Színház részesülhetne.

A javaslatot a kulturális minisztérium dolgozta ki, hamarosan tárcaközi egyeztetésre bocsátják. Az államtitkár szerint a kulturális miniszter, Ľubica Laššáková április végéig a kormány elé is terjesztheti azt. Ha a kabinet jóváhagyja a koncepciót, akkor erre hivatkozva a kulturális tárca kifizeti az egyes színházaknak járó pluszforrásokat. Az, hogy végül mennyi lesz az erre fordítható keret, költségvetési vita eredménye lesz. „Arra törekszem, hogy 2019-ben is legyen ebből már valami, de a reális cél az, hogy a koncepció a 2020-as évtől működik majd” – mondta Rigó, és hozzátette, elsősorban azt szeretné, ha az így megszerzett forrásokat a kisebbségi színházakban dolgozó művészek, szakemberek bérére költenék.

Korábban az államtitkárságnak már volt egy próbálkozása arra, hogy a megyéktől központi hatáskörbe vegye át a kisebbségi színházakat és a finanszírozásukat is megnövelje. Ezt azzal indokolták, hogy ezeknek a társulatoknak a működése meg kell hogy haladja a megyék határait. Ez a kezdeményezés a megyék ellenállása miatt azonban sikertelen volt. Az MKP akkor a központosítás ellen foglalt állást, és a regionális önkormányzatiság elvének fontosságát hangsúlyozták.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič végül engedett, indulhat az oltási kampány

a

Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

f

Párkány: hosszú távon lesz kifizetődő a rendszer

kvíz

KVÍZ: Megismered a politikust kizárólag a szeméről?

koronavírus koncert

A tömegrendezvényeken kültéren is kell szájmaszk vagy reszpirátor

tiktok

Videó: Elhúzta kamasz fia ágyát a faltól, sokkolta, amit ott talált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.