Több elsős a magyar iskolákban

Pozsony |

<p>Egyre több a kiselsős a magyar iskolákban. A relatív növekedés egyik motorja a magyar nyelvű roma gyerekek arányának növekedése, bár az is tény, hogy kevesebb magyar gyereket íratnak szlovák iskolába.</p>

A beíratásokkal, a magyar diákok számának alakulásával kapcsolatban nem szoktunk hozzá a jó hírekhez. Pedig van ilyen is: az utóbbi évtizedben kevesebb magyar gyereket írattak szlovák iskolába. A statisztika legalábbis ezt mutatja – ha összevetjük a magyar elsősök és a hat évvel korábban született magyar nemzetiségű gyerekek számát. Míg a 2004/05-ös tanévben a magyar gyerekek 77,7%-a ment magyar iskolába, addig a tavalyi tanévben arányuk 86%-ra nőtt. A most kezdődő tanévvel kapcsolatban az adatok még nem véglegesek, ám a beiratkozási statisztikák alapján a tavalyihoz hasonló arány valószínűsíthető. A növekedés fő oka, hogy a romák (zömében a magyar romák) egyre nagyobb arányban választják a magyar iskolát – állítja Gyurgyík László szociológus egy korábbi tanulmányra hivatkozva. A látszólag pozitív képet tovább árnyalja, hogy a kutatások szerint a nagyrészt magyar lakta vidéken csökkenés érzékelhető – többen íratják szlovák iskolába gyermeküket –, a kiugró eredmények elsősorban a cigányság által nagyobb arányban lakott járásokban mutathatók ki. A három évvel ezelőtt készült tanulmány szerint például a Rimaszombati vagy a Nagyrőcei járásban a fenti arányszám 100% feletti volt – vagyis több elsős ült a padokba, mint ahány magyar gyerek született hat évvel korábban. További részletek pénteki nyomtatott kiadásunkban.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?