Közélet

Tesztelés 9: javultak a matekeredmények

Pozsony | A Tesztelés 9 idei eredményei, az előző évhez képest, minden tantárgyból jobbak, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy idén először tesztelték a nyolcosztályos gimnazistákat is. A magyar gimnazisták is kiemelkedően teljesítettek.
Ibos Emese

2019. május 31. 13:09

Tesztelés 9
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Az idei Tesztelés 9 során változtak a tesztlapok, új feladatokkal bővítették, így a diákoknak több feladatot kellett megoldaniuk, s erre több időt is kaptak. A matematika-tesztekre 90, a magyar és a szlovák nyelv tesztekre pedig 70–70 percük volt. 

Javult a matekeredmény

Országszerte 2356 magyar kilencedikes vett részt a tesztelésben, és 110 magyar nyolcosztályos gimnazista tudását mérték fel. A magyar diákok a Tesztelés 9 során matematikából idén 52,7%-os átlaggal zártak, míg tavaly 44,8%-ra teljesítették a tudásszintmérőt. Szlovák társaik átlag 63,1%-os eredményt értek el. Romana Kanovská, az Oktatási Szabványosított Mérések Intézetének (NÚCEM) vezetője szerint a szlovák és a magyar diákok közötti 10,4 százalékos eltérés enyhe különbségnek számít. Mindössze három megoldatlan feladat hozhatta ki a gyengébb eredményt. Korábban a magyar pedagógusok a tankönyvek, az alacsony óraszám és a hiányzó munkafüzetek számlájára írták a magyar diákok gyengébb teljesítményét. 

Készülő munkafüzetek

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke elmondta, hogy a szervezet reagál a munkafüzetekkel kapcsolatos problémákra. A szlovák órákra már kidolgozták az egységesített munkafüzeteket. „Most újabb szakmai műhelyeket szervezünk, várjuk azoknak a pedagógusoknak a jelentkezését, akik kivennék részüket az egységesített magyar munkafüzetek összeállításában, legyen szó matematikáról, földrajzról vagy más tantárgyakról. Ezeket mielőbb szeretnénk kiadni” – mondta Fekete Irén azzal, hogy információi szerint vannak olyan kollégák, akik már kidolgozták saját feladatgyűjteményüket. A szlovákiai magyar alapiskolákban általános gond a munkafüzetek hiánya. Ezeket a szülők kénytelenek megvásárolni. „Nem egy pedagógus több magyarországi munkafüzetet felhasználva saját feladattárat állít össze a tanórákra, de a legjobb megoldásnak az egységesített munkafüzetek kidolgozásában látom” – magyarázza az SZMPSZ elnöke. A szervezet az egységesített munkafüzeteket pályázati forrásból adná ki, ugyanakkor Fekete Irén szerint elektronikus formában is elérhetővé válhatna az iskolák számára. 

Idén jobban sikerült a Tesztelés 9

2019. május 29. 19:00

Idén jobban sikerült a Tesztelés 9

Keleten gyengébbek

Magyar nyelvből 2466 diák írt Tesztelés 9-et, ebből 110 volt a nyolcosztályos gimnazista. Az alap-iskolák diákjai átlag 57,7%-os eredményt értek el, míg a gimnazisták 69%-ra teljesítették a tudásszintmérőt. Összességében az értő olvasásra koncentráló feladatokat átlag 60%-ra, az irodalmi feladatokat 55,3%-ra, a nyelvtani feladatokat pedig 58%-ra teljesítették. A magyarnyelv-tesztek eredménye megyei bontásban ismét a korábbi évek trendjét kopírozza, mely szerint az ország nyugati felében jóval erősebbek az eredmények, míg kelet felé haladva gyengébben teljesítenek a diákok. Ugyanez érvényes a szlováknyelv-tesztekre is. Szlovák nyelv és irodalomból a 2352 alapiskolás és 110 gimnazista írt tudásszintmérőt, átlagosan 63,1%-ra teljesítették a tesztet. Az alapiskolák diákjai 62,5%-ra, a gimnazisták pedig 75,8%-ra teljesítették a tudásszintmérőt. A NÚCEM adatai alapján a magyar diákoknak a szlovák nyelvtan és a kommunikációra vonatkozó feladatok okozták a legnagyobb nehézséget, ezen a terülten ugyanis 56,7%-ot értek el. Az irodalmi feladatokat 58,9, az értő olvasásra vonatkozó feladatokat 69,5, a hallgatási vagy szövegértési feladatokat pedig 66%-ra teljesítették. 

Gimiben a legjobbak

Nem kell felvételi vizsgát tenniük azoknak a diákoknak, aki 90%-ra teljesítették a Tesztelés 9-et, ők automatikusan felvételt nyernek a középiskolába. A 110 nyolcosztályos magyar gimnazista közül összesen 88 írt 90 vagy 90% fölötti tesztet. Pozsony megyében 7 diák, Nagyszombat megyében 50, Nyitra megyében 14, Besztercebánya megyében 15, Kassa megyében 2 teljesített kiemelkedően. 

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter szerint a Tesztelés 9 igazolta, hogy valóban a legjobb diákok járnak a nyolcosztályos gimnáziumokba. A matematikaeredmények elemzéséből kitűnik, hogy a gimnazisták fele, 51,5%-a a legjobban teljesítők csoportjába tartozik, ők 26 feladatot oldottak meg a tudásszintmérőn. Viszont 4,8%-uk alulteljesített, vagyis az eredmények alapján nekik nincs helyük a legjobbak között. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.