Közélet

Idén jobban sikerült a Tesztelés 9

Pozsony | Nem hozott különösebb meglepetést az idei Tesztelés 9, a tavalyi adatokkal összevetve minimális az eltérés. Továbbra is érvényes az a trend, hogy a leszakadó régiókban gyengébben teljesítenek a diákok.
Ibos Emese

2019. május 29. 19:00

Tesztelés 9
- TASR-felvétel

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter kiemelte, idén először mérte fel az összes 15 éves diák tudásszintjét az Oktatási Szabványosított Mérések Intézete (NÚCEM). A Tesztelés 9-be ugyanis az alapiskolák mellett most a nyolcéves gimnáziumok is bekapcsolódtak. Általában érvényes, hogy a gimnáziumok diákjai minden tantárgyból jobban teljesítettek alapiskolás társaiknál. Matematikából a szlovák kilencedikesek átlag 63,1%-os eredményt értek el, tavaly 55,9% volt az átlag. A miniszter szerint a jobb eredmény egyértelműen a nyolcosztályos gimnáziumok tanulóinak köszönhető, ők ugyanis 80,8%-os, míg  az alapiskolák végzősei átlag 61,7%-os tesztet írtak számtanból.

A magyar diákok a Tesztelés 9 során matematikából idén 52,7%-os átlaggal zártak, míg tavaly 44,8%-ra teljesítették a tudásszintmérőt. A szlovák és a magyar nyelvnél minimális az eltérés, az előbbi felmérőnél enyhe javulás, utóbbinál enyhe romlás figyelhető meg. A miniszter szerint a különbség elhanyagolható. Magyar nyelvből átlag 58,2%-ra írták meg a teszteket, tavaly átlag 60,6%-os eredményt produkáltak. Szlovák nyelv és irodalomból idén a tesztet átlag 63,1%-ra, míg tavaly átlag 61,1%-ra teljesítették.

Érvényes a korábbi évek trendje, hogy a legjobb eredményeket a pozsonyi diákok hozták, míg kelet féle haladva gyengébbek a teszteredmények. A leggyengébb teszteket idén is azokban a régiókban írták, ahol sok a szociálisan hátrányos helyzetű diák. Ebbe évek óta a Rozsnyói, a Nagyrőcei, a Rimaszombati és a Nagykürtösi járás beletartozik.

Villáminterjú Romana Kanovskával, az Oktatási Szabványosított Mérések Intézetének (NÚCEM) vezetőjével

A magyar diákok matematika teszteredménye idén 10,4 százalékkal marad el szlovák társaikhoz képest. Jelentős ez a különbség?

Ez egyáltalán nem jelentős, inkább enyhe különbség. A gyakorlatban ez három meg nem oldott feladatot jelent a tesztelés során. Sokkal nagyobb lenne az eltérés, ha például tíz feladattal nem tudtak volna megbirkózni. Ez nem drámai különbség.

A matematikaeredményeknél szerepet játszhat az is, hogy a magyar pedagógusok szerint nem megfelelőek a tankönyvek, illetve hiányoznak a munkafüzetek?

Tudom, hogy a segédeszközökkel gond van a magyar iskolákban, hiányoznak a munkafüzetek, s az iskoláknak egyedül kell megoldaniuk ezt a problémát. Ugyanakkor igyekszünk a tankönyvek alapján összeállítani a tesztlapokat. Például idén a szlovák nyelv és irodalom teszteknél a szövegértést hallgatási feladattal is teszteltük. De tudom, hogy az iskolák szeretnék, ha több segédeszközük lenne, ha többet gyakorolhatnának a diákokkal, hogy az elsajátított ismeret jobban rögződjön. Erre az igényre az oktatási minisztérium egyelőre nem reagál, a szülők finanszírozzák a hiányzó segédeszközöket.

A magyar matematikatanárok kevés óraszámban oktatják a számtant, a szlovák iskolák a szabad órákat is felhasználhatják erre a célra. Ön szerint ez is szerepet játszhat az eredmények közötti különbségben?

A NÚCEM egyeztetett a magyar iskolák szakmai szervezetének képviselőivel, s bár hangsúlyozták, gondot jelent a magyar iskoláknak, hogy jóval kevesebb szabad óráról dönthetnek, nem nyomatékosították, hogy a matematikánál ez komoly problémát jelentene. Hangsúlyozták viszont, hogy a szlovák nyelv és irodalom tesztek összeállításánál, a hallgatási feladatoknál a szövegértési feladatokra kellene összpontosítani.

A magyar nyelvű teszteknél számít, hogy jóval kevesebb diákot tesztelnek?

Nem, mert a magyar nyelvű tesztek kimondottan ennek a célcsoportnak készülnek.

Április 3-án és 4-én 1569 iskola 40 529 diákja vett részt a Tesztelés 9 tudásszintmérőben, köztük 131 iskola 2466 magyar diákja. A tesztelésbe először vonták be a nyolcosztályos gimnáziumok diákjait is. Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter emlékeztetett, hogy a Tesztelés 9 eredménye objektívebb az írásbeli érettségiknél, mert iskolán kívüli pedagógusok felügyeltek a diákokra a tesztelés során.

Újdonság, hogy a szlovák és a magyar nyelv tesztekben nyílt kérdések is szerepeltek, több feladatot kellett megoldani a diákoknak, s erre több idejük volt. Első alkalommal szerepelt a tesztben hallgatási feladat. Martina Lubyová oktatási miniszter szerint az idei eredmények minden tesztelt tantárgyból épp a gimnazistáknak köszönhetően jobbak. Például a matematikateszteket 20%-kal írták meg jobban a nyolcosztályos gimnáziumok diákjai. A szlovák iskolák eredményei közül ismét a pozsonyi diákok hozták a legjobb eredményeket, megyei szinten jobbára azonos eredményt értek el. A magyar diákoknál is Pozsonyban születtek a legjobb eredmények, viszont a megyék között kelet felé haladva gyengül a diákok teljesítménye. A szlovák és a magyar diákoknál is érvényes, hogy a hátrányos helyzetű diákok jóval alul teljesítenek a tudásszintmérőn. „Ezt a szegregáció felszámolásával lehet orvosolni. Ügyelni kell arra, hogy kelet-szlovákiai iskolákban a nyugati régióhoz hasonló legyen a diákok struktúrája” – zárta Lubyová.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.