Tavaly tovább romlott a szlovákiai vállalkozók helyzete

hivatal
Pozsony |

Szédületes árvágta, csapnivaló politikai kultúra, mértéktelen állami pénzszórás – a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) legfrissebb felmérése szerint leginkább ezekre panaszkodnak a vállalkozók.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség már 20 éve rendszeresen közzéteszi a szlovákiai vállalkozói környezet minőségét mérő indexét (IPP), amely hangulati index. „Az IPP a vállalkozók szubjektív véleményét tükrözi a vállalkozói környezet kiválasztott paramétereiről” – mondta el Martin Lidaj, a PAS ügyvezető igazgatója. Most közzétett felmérésükben arra voltak kíváncsiak, mit hozott a tavalyi második fél év a szlovákiai vállalkozók számára, és melyek azok a problémák, amelyek jelenleg a legtöbb gondot okozzák számukra.

„A szlovákiai vállalkozók az árstabilitással kapcsolatos problémákat tartják a legsúlyosabbnak” – figyelmeztet Lidaj. Az árstabilitás megingását, ami ezúttal az árak látványos növekedését jelenti, a megkérdezett vállalkozók 94%-a negatívan értékeli. Közel felük ezt az elmozdulást szélsőségesnek, kevesebb mint 37%-uk jelentős romlásnak, 12,3%-uk pedig mérsékeltnek tartja. A felmérésben résztvevők mindössze 6%-a látja úgy, hogy a helyzet nem változott vagy enyhén javult.

A felmérés szerint a második terület, ahol a helyzet 2022 második felében rosszabbra fordult, a politikai kultúra és a politikai rendszer működőképessége (85%). Az ezzel kapcsolatos elégedetlenség az elmúlt év folyamán folyamatosan romlott.

„A felmérésben részt vevő vállalkozók nyilatkozatai szerint a politikusok inkább magukkal foglalkoznak, mintsem olyan jogszabályjavaslatokkal, amelyek mentesítenék a vállalkozói szektort a felesleges adminisztrációtól”

– tette hozzá Lidaj. A megkérdezett vállalkozók közel 78%-a szerint a harmadik legnagyobb romlást az államháztartás fenntarthatósága és az állami gazdálkodás hatékonysága esetében regisztrálták, a kormány ugyanis szerintük egyrészt rengeteg pénzt szór el felesleges dolgokra, míg a valóban fontos ágazatokat elhanyagolja.

A jogi környezet stabilitását és a jogszabályok minőségét a vállalkozók szintén rendkívül negatívan értékelték, a helyzet szerintük e téren több mint a harmadával romlott 2022 első hónapjaihoz képest. A vállalkozók a legnagyobb problémát abban látják, hogy a magas energiaárakkal kapcsolatos, vállalkozásoknak nyújtott állami támogatások alkalmazása nem egyértelmű.

„A legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság, vagyis például januárban tudom meg azt, amit már novemberben tudnom kellett volna”

– panaszkodik a felmérés egyik résztvevője. És persze továbbra is gondok vannak a korrupcióval is. „A megkérdezettek 65 százaléka szerint a hivatali korrupció továbbra sem csökkent, és gondok vannak az állami intézmények működőképességével is” – tette hozzá a PAS ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?