Közélet

Szlovákia eltörli az óraátállítást

Pozsony | Egyre valószínűbb, hogy 2019. március 31-én fogjuk utoljára átállítani óránkat a nyári időszámításra. Az illetékes szlovák minisztériumok, a szomszédos országokkal koordinálva már készülnek a szezonális óraátállítás eltörlésére.
Demecs Péter

2018. szeptember 17. 07:02

Illusztráció - TASR-felvétel

Múlt héten tett javaslatot az Európai Bizottság az Európai Unióban érvényes téli és nyári időszámítás eltörlésére. Ha az Európai Parlament és a Tanács 2019 márciusáig elfogadja a javaslatot, akkor jövőre véget ér a szezonális időszámítás. A tagállamoknak ugyancsak jövő márciusig kell jelezniük, hogy a nyári vagy a téli időzónát akarják-e meghagyni. A nyári esetében 2019. március 31-én, a télinél jövő október 27-én fogják utoljára átállítani az órát.

2018. augusztus 31. 09:51

Juncker: át kell térni az állandó nyári időszámításra

Szlovákiában a szezonális óraátállítás eltörléséért a munkaügyi minisztérium a felelős, amely jelenleg a többi érintett tárcával, például a gazdasági vagy a közlekedési minisztériummal egyeztet az egységes időszámítás bevezetésének következményeiről. „Jelenleg az 54/1946 számú, nyári időszámításról szóló törvény van érvényben – ennek a törvénynek az eltörlésével szűnne meg a nyári időszámítás” – mondta érdeklődésünkre Veronika Husárová, a munkaügyi minisztérium szóvivője. Annak ellenére, hogy a nyári időszámításról szóló törvényt szüntetnék meg, Szlovákia a visegrádi országokkal együtt a legnagyobb valószínűséggel a nyári időszámítást fogja megőrizni – végleges döntés a kérdésről még nem született. „Ján Richter miniszter logikusnak és megalapozottnak tartja az óraátállítás eltörlését, ezen a téren elkerülhetetlen az uniós országokkal való koordináció, hogy a változások egységesen legyenek elfogadva” – fűzte hozzá Husárová.

Az óraátállítás eltörléséről szervezett uniós felmérésen idén 4,6 millió ember szavazott, a nagy többség, 80 százalékuk támogatta a kettős idő eltörlését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?