Rábólintott az MKP a Szövetségbe való beolvadásra

forró krisztián
Rimaszombat |

Rimaszombatban ülésezett vasárnap az MKP kongresszusa, ahol arról döntöttek, hogy a párt belép-e a Szövetségbe. A küldöttek a Szövetségbe való beolvadás mellett döntöttek. Forró Krisztián a Szövetség elnökjelöltje, Berényi József lesz az MKP platformjának elnöke.

Miután az Összefogás szeptember 11-én Komáromban elfogadta a Szövetség alapszabályzatát, a Híd pedig szeptember 18-án Tardoskedden jóváhagyta a párt megszűnését és beolvadását a Szövetségbe, már csak az MKP kongresszusának hozzájárulására volt szükség ahhoz, hogy minden adott legyen az új párt megalakulásához.

Vasárnap az MKP kongresszusának küldöttei is elfogadták a Szövetség alapszabályzatát, ezzel minden akadály elárult a közös magyar párt, a Szövetség megalakulása elől.

A küldöttek Forró Krisztiánt választották meg a Szövetség elnökjelöltjének. Ezt még később az egységes párt kongresszusának is meg kell majd erősítenie.

Az MKP Szövetségen belüli platformjának elnökét csak a második körben sikerült megválasztani. A győztes Berényi József lett, aki Gubík Lászlót előzte meg.

„Útkereszteződéshez értük, ha ezen az úton tovább megyünk és tanulunk az elmúlt kor hibáiból, akkor sokkal erősebbé válhat a felvidéki magyarság, a közösségünk és az általunk lakott régiók is” – mondta Forró Krisztián. Az MKP elnöke és a Szövetség elnökjelöltje elmondta, hogy a jövő hét folyamán kerülhet sor a szerződés aláírására a MKP, a Híd és az Összefogás részéről. Ezt követheti az alapító kongresszus, amire valószínűleg október másodikán kerül sor.

Az MKP-nak az Szövetség minden szervében 50 százalékos képviselete lesz. Ez azt jelenti, hogy az országos kongresszus 150 tagjából 75 az MKP-hoz tartozik, az országos tanács 70 tagjából pedig 35 MKP-jelölt lesz.

„Hiszem, hogy a Szövetségben az MKP dominanciája és az általa vallott elvek tovább fognak élni. Természetesen fontos az, hogy az ideológiák fölé tudjunk helyezkedni és elsősorban a választót, az embert tartsuk szem előtt, az ő problémáira találjunk megoldást. Nemcsak a magyarságot fogjuk képviselni, hanem a régiókban élő többi nemzetiséget is” – mondta Forró.

Berényi József, az MKP leendő platformjának elnöke elmondta, hogy nagyon komoly kihívást jelent majd a platform vezetése:

„A három párt más-más értékrend alapján és más szervezeti egységben működött az elmúlt időszakban. Szeretnénk a Magyar Közösség Pártjának értékrendjét és szervezeti formáját is továbbvinni a Szövetségbe és ezt talán a platformon keresztül lehet a legjobban elérni. Komoly munka vár ránk, hogy a legnagyobb platformként és mint a Szövetség is hozzuk az eredményeket.”

Berényi szerint a Szövetség az utolsó lehetőség, hogy a magyarságnak újra legyen parlamenti képviselete Szlovákiában:

„Minden mást kipróbáltunk, és nem működött. Ez a legutolsó lehetőségünk, nagyon nagy lesz a kihívás, nagyon nagy a teher, de bízom benne, hogy meg tudjuk majd szólítani a felvidéki magyarok széles rétegét, hogy a Szövetséget válasszák” – mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?