Provokatív névvel alapítanának új magyar pártot

Szövetség k

A belügyminisztérium közölte, tíz új politikai párt jelentette be megalakulási szándékát, egyikük megnevezése pedig nagyon hasonlít egy már meglévő pártéra, a Szövetségére.

Amint arról korábban beszámoltunk, a formálódó pártok között szerepel a Spoločnosť Dobro, a Slovensko Si Nedáme, a Reštart Slovenska, a Volt Slovensko, a Jednotní Slovania, a Zdravý rozum – kresťanské a konzervatívne hnutie, a Hnutie Svetlo, a Front občianska strana práce, a Rómska strana és a Magyar Szövetség – Maďarská aliancia.

Utóbbi megnevezése nagyon hasonlít a korábbi három magyar párt, az MKP, a Híd és az Összefogás egyesüléséből megalakuló Szövetségére, amely MKP-platformja az év elején vetette fel, hogy átnevezhetnék a pártot Magyar Szövetségre, ezzel együtt pedig megszüntethetnék a párton belüli platformokat. A Híd-platform tagjai azonban nem értettek egyet a javaslattal, majd további nézeteltéréseket követően, és azután, hogy Gyimesi György is csatlakozott a párthoz, néhány képviselőjük kilépett a pártból.

A belügyi tárca közölte, a Magyar Szövetség arról értesítette, hogy megkezdte az aláírások gyűjtését. A pártalapítóknak legalább 10 ezer aláírást kell összegyűjteniük, benyújtaniuk a minisztériumba, és kérvényezniük kell a bejegyzést. Ha minden törvényes feltételnek megfelelnek, a belügyminisztérium bejegyzi a pártot.

Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke a Markíza megkeresésére közölte, az új párt megalakulási szándékáról nincs tudomása, majd az újságírókat Forró Krisztiánhoz, a Szövetség elnökéhez irányította.

A Szövetség nyilatkozata szerint az új párt megalakítása csupán néhány egyén kezdeményezése, akikkel nem állnak kapcsolatban.

„Nem készülünk új pártot alapítani, nem tervezzük átnevezni a pártot, és sem az MKP, sem a többi platform nem tervezi elhagyni a Szövetséget” – nyilatkozta Pálinkás Évi, a párt szóvivője. 

A Magyar Szövetségnek november 19-ig van ideje arra, hogy összegyűjtse a megalakulásukhoz szükséges tízezer aláírást. Ha ez nem történik meg, a belügyi tárca már nem tudja garantálni a megnevezést számukra.

Szlovákiában több mint 160 politikai párt és mozgalom létezik, ebből nagyjából 100 van felszámolás alatt.

(tvnoviny.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?