Közélet

Pellegrini: Remélem, egyezségre jutunk az alkotmánybíró-jelöltekkel kapcsolatban

Pozsony | Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő bízik benne, hogy az alkotmánybíró-jelöltekről szóló újabb szavazásig sikerül egyezségre jutni a jelöltek kiválasztásával kapcsolatban, és hogy az alkotmánybíróság így működőképessé válik. A kormányfő ezt a jeruzsálemi útja során közölte az újságírókkal. Hangsúlyozta: a választásnak titkosnak kellene lennie.
TASR

2019. február 19. 14:57

Peter Pellegrini - TASR/AP-felvétel

„Mindig is azt állítottam, hogy a személyi jellegű választásoknak titkosnak kell lenniük, ez így helyes. Az a fontos, hogy a választásokat már kiírták, és bízom benne, hogy minden erőnkkel azon leszünk, hogy egyezségre jussunk, és hogy megválasztjuk a megfelelő számú alkotmánybíró-jelöltet” – közölte azt is hozzátéve, hogy az új választásig még van idő tárgyalni.

Szerinte egyelőre nincs egyezség, meg kell várni, hogy ki indul a választásokon. Azt nem árulta el, hogy Robert Fico volt kormányfő és a Smer-SD elnöke ismét indul-e a posztért. „Arra fogom biztatni a kollégáimat, hogy az induló jelöltek közül legalább néhány megfelelő jelöltet válasszunk ki, akik biztosítják az alkotmánybíróság rendes működését” – jegyezte meg.

 

2019. február 18. 19:00

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A képviselők a legutóbbi nyilvános szavazáson egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem választottak meg. Az új szavazásra a március 26-án kezdődő parlamenti ülésen kerül sor. A jelöltekről szóló javaslatokat március 5-ig, 16:00 óráig lehet benyújtani.       

A képviselőknek 18 jelöltet kellett volna megválasztaniuk, akik közül Andrej Kiska államfőnek kellett volna kineveznie a kilenc új alkotmánybírót. Utóbbiak ültek volna azok helyére, akiknek február 16-án járt le a mandátumuk.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Radičová visszatérhet a politikába

Eltemették Koós Jánost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?