A Patriot-rakéták, vagy az S–300-as légvédelmi rendszer a jobb?

Patriot-rakéták, vagy az S–300-as légvédelmi rendszer a jobb?
Pozsony |

Szlovákia Ukrajnának ajándékozta az S–300-as légvédelmi rendszerét, közben a nyugati szövetségesek Patriot-rakétákat bocsátottak Szlovákia rendelkezésére. Az ellenzék képviselői ugyanakkor kétségbe vonták, hogy a nyugati rendszer megfelelő védelmet biztosítana számunkra. A szlovák hadsereg most tiszta vizet öntött a pohárba.

A szlovák hadsereg a Facebook-oldalán közölt egy összehasonlítást az amerikai Patriot-rakétákról és a szovjet gyártmányú S–300-as légvédelmi rendszerről. Mindkét légelhárító-fegyver lényege, hogy a légtérbe belépő ellenséges repülőgépeket, cirkálórakétákat, drónokat stb. a földfelszínről indított rakétával lelője. A szlovák hadsereg kiemeli, a Patriot-rendszer ezen túl képes a ballisztikus rakéták megsemmisítésére is, míg a S–300-as nem. Az amerikai Patriot-rakéták hatótávolsága 160 km, a még szovjet gyártmányú S–300-asoké 75 km. Az amerikai rendszer egyszerre 9 célpontot tud megsemmisíteni, az S–300-as egyszerre csak 6-ot. Ezen túl a Patriot-rakéták sokkal nagyobb mértékben automatizáltak. „A cél megsemmisítésének valószínűsége, az új technológiák alkalmazása miatt, a Patriot-rakéták esetében sokkal nagyobb” – írja a hadsereg. A fegyveres erők a közleményben nem rejtik véka alá, hogy a Patriot-rendszer kevésbé mozgékony, mint az S–300-as, ezt azonban azzal tudják ellensúlyozni, hogy kötelékbe kapcsolják az egyes ütegeket. Ugyancsak közölték, hogy az amerikai fegyver jóval drágább. Szlovákiába négy Patriot-üteg érkezik, vagy már érkezett. Német, holland és amerikai egységekről van szó.

Az S–300-asból Szlovákia egyetlen üteggel rendelkezett, amelyet még 1987-ben szállítottak le az akkori Csehszlovákiának. A hadsereg a közleményében kiemeli, hogy a rendszer 1991-óta nem esett át generáljavításon. Ezeket öt- illetve tízévente kellett volna végrehajtani. A rendszert jelenleg Oroszország forgalmazza, a szlovák fegyveres erők pedig nem jutottak hozzá megfelelő pótalkatrészekhez. Korábban Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy az oroszok ukrajnai inváziója miatt az alkatrészeket Szlovákia valószínűleg nem is tudná már beszerezni, ezért a rendszer néhány éven belül használhatatlanná válna. Az S–300-as a javítások hiányában már így is csak 70 százalékra működött. A hadsereg a közleményében azt írja, a szlovák katonák ennek ellenére mindent megtettek, hogy a lehető legjobb állapotban adják át a fegyvert Ukrajnának.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai elemző a Patriot-rakétákról lapunknak elmondta, a nyugati szövetségesektől Szlovákiába érkező négy Patriot-üteg bőségesen elegendő ahhoz, hogy az egész ország légterét megvédje. Itt érdemes megemlíteni, hogy az eredetileg Nyitrán állomásozó S–300-asok hatótávolsága Kelet-Szlovákiába például már nem ért el. A szakértő arról is beszélt, a Patriot-rakéták néhány órán belül telepíthetőek és nagy előnyük, hogy kötelékbe kapcsolhatóak, amivel növelhető a hatékonyságuk. Kis-Benedek is megerősítette, az S–300-asokhoz képest jóval modernebb és hatékonyabb rendszerről van szó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!