Pátria nélkül idén Gombaszög

gombaszög
Pozsony |

A Pátria rádió sátra nem lesz jelen a Gombaszögi Nyári Táborban, mivel a szervezők állítólag nem tudtak megegyezni a programot illetően. Orosz Örs főszervező szerint egyáltalán nincs konfliktus a rádió és a tábor között, Lovász Attila, az RTVS nemzeti adásainak igazgatója pedig hallgat.

 

Nagy erőkkel készült a Pátria rádió a Gombaszögi Nyári Táborban zajló közéleti jellegű panelbeszélgetésekre, a vezetőség csaknem 20 beszélgetőműsort tervezett megvalósítani a helyszínen. A meghívott vendégek azonban nemrég arról értesültek, hogy a beszélgetések a gombaszögi sátor helyett a Pátria pozsonyi szerkesztőségében zajlanak majd. A helyszínváltozás okai egyelőre nem világosak, mivel mindkét fél szűkszavúan fogalmaz a témával kapcsolatban. Megkerestük Lovász Attilát, a Pátria igazgatóját, aki nem árult el részleteket. „A műsor tekintetében nem született megegyezés a tábor vezetői és a rádió vezetősége között. Ennek ellenére a tábor eseményeit továbbra is figyelemmel kísérjük majd mint közszolgálati műsorkészítők” – nyilatkozta az igazgató.

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője szerint nincs szó komoly konfliktusról a két fél között. „A tábor több mint 30 társszervezővel működik együtt, és összesen mintegy 120 tárgyalást folytattunk le a programokról. Egyszerűen csak nem egyeztünk meg, nem kell ezt a dolgot felfújni. Mivel hivatalosan nem is hirdettük meg a Pátria sátrát, ezért nem is beszélhetünk arról, hogy lemondtunk valamit” – magyarázta lapunknak a főszervező. Hozzátette, sajnálja, hogy a Pátriának idén nem lesz sátra, és reméli, hogy a jövőben ez a dolog megváltozhat.

A szűkszavú nyilatkozatok miatt találgatások indultak el a meghívott vendégek körében. Agócs Attila, Fülek polgármestere közösségi oldalán kijelentette, hogy ezek után már nem hajlandó elfogadni a meghívást, hiszen nyilvánvaló, hogy a gombaszögi tábor szervezői nem hajlandók szabad kezet adni a Pátriának a program összeállítását illetően. „Mi történhetett? Nem írták meg az újságok, de a tavalyi magyarországi kritikákat olvasva a főszervezők nyilván preventív öncenzúrát gyakoroltak, nem fogadták el a rádiósok által felkért előadókat, ezért nem született megegyezés. Mindez viszont elfogadhatatlan módon korlátozza a szlovákiai magyar közmédia szabadságát” – reagált Agócs.

Kapcsolódó cikkünk

Čaputová Gombaszögre látogat

A Pátria rádió tavaly közel 20 beszélgetést szervezett a helyi sátorban, idén viszont már a pozsonyi stúdióban zajlanak majd a viták. A helyszínváltozás okát a rádió és a tábor vezetősége nem hozta nyilvánosságra, azonban a történtek nagy port kavartak a meghívott vendégek körében.

Agócs Attila szintén a meghívottak listáján szerepelt, de ezek után már nem hajlandó részt venni a táborban zajló beszélgetésekben. Fülek polgármestere azt feltételezi, hogy a tábor vezetése nem akart szabad kezet adni a Pátria programjának összeállításában. „Úgy gondolom, hogy a meghívott nevek miatt alakult ki konfliktus. Emlékezzünk vissza, tavaly a magyarországi kormányközeli sajtó erősen bírálta a tábor szervezőit, mivel olyan személyeket is meghívtak, akik néhány magyarországi politikus számára ellenzékinek minősülnek. 
A tábor szervezői talán el akarták kerülni, hogy idén ismét kritika érje őket, ezt nevezem én preventív öncenzúrának” – magyarázta lapunknak Agócs. Hozzátette, hogy más logikus magyarázatot nem lát a történtekre. „Felteszem a kérdést: ha nem a fellépőkön vesztek össze, akkor mégis mi máson?” – reagált a füleki polgármester.

A lehetséges okként felmerült, hogy a felek Zuzana Čaputová államfő meghívásán kaphattak össze. Vasik János, a Pátria rádió felelős szerkesztője közösségi oldalán cáfolta a Čaputovával kapcsolatos feltételezéseket, azonban csalódott hangnemben fogalmazott a történtekkel kapcsolatban. „Kiteszek néhány tavalyi képet – szerettem ott lenni, évek óta ott voltam, tudósítottam. De...” – olvasható Vasik Facebook-oldalán. A rádió és a tábor közti feszültséggel kapcsolatban megkerestük a felelős szerkesztőt is, de nem válaszolt kérdéseinkre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?