Orbán Pozsonyban: Nincs ok, hogy változtassunk Magyarország külpolitikai irányultságán

orbán
Pozsony |

Az oroszországi események, és a folytatódó orosz agresszió következményeinek megvitatása volt a V4-es miniszterelnökök pozsonyi találkozójának egyik fő témája.

Orbán Viktor miniszterelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy a hétvégi oroszországi események, tehát a Wagner zsoldoshadsereg lázadása miatt Magyarország kész-e változtatni a külpolitikai irányultságán, és az ukrán-orosz háborúhoz való hozzáállásán azt felelte, erre nincs ok. „Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követtünk” – mondta Orbán azzal, hogy továbbra is a békére törekednek.

Ódor Lajos miniszterelnök megjegyezte, a hétvégi puccskísérlet után kiderült, Oroszországban valamivel bonyolultabb a helyzet, hiszen a hivatalos hadseregen kívül még egy másiknak is érezhető a jelenléte az országban. A helyzetet Ódor szerint folyamatosan figyelik, nem akarják túlbecsülni. 

Menekültpolitika

Ódor Lajos kormányfő közölte: az egyeztetés eredményes volt, a miniszterelnökök a legfontosabb kérdésekben egyetértettek. A V4-es országok szerinte elutasítják az illegális menekültek kötelező elosztását és egy olyan kompromisszumos megoldás elfogadását sürgetik, amelyre a tagállamok többsége rá tud bólintani. „A célunk, hogy kommunikáljunk azokkal az országokkal, ahonnan a menekültek érkeznek, vagy amelyek érintésével hozzánk érkeznek. Fontos számunkra, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk védeni a határainkat” – állítja a szlovák kormányfő.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az illegális migrációval kapcsolatban leszögezte: ebben az ügyben a magyar álláspont változatlan. Szerinte erre az lehetne a megoldás, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie. „Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, már túl is lennénk ezen a mizérián” – hangsúlyozta Orbán. Hozzátette: az EU ezt a döntő lépést nem hajlandó megtenni, és sajnos az Európai Bizottság új migrációs javaslata sem érte el ezt a célt, ezért ebben az ügyben tovább kell harcolni.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint megoldás lehetne, ha az Európai Unió hatékonyan tudna kommunikálni azokkal az országokkal, ahonnan a menekültek érkeznek. „Együttműködnünk kell az emberkereskedelem és az illegális bevándorlás terén. Félbe kell szakítani azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül ezek az emberek Európába érkeznek, s ezen a téren sokkal hatékonyabbnak kell lennünk, mint eddig” – mondta Fiala.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig a belső határok hatékonyabb védelmére hívta fel a figyelmet. Fontosnak tartja azt is, hogy anyagilag támogassuk azon országokat, amelyek az Európai Unió közvetlen szomszédságában vannak.

Zöld megállapodás

A lengyel kormányfő a találkozón bírálta az uniót, amiért a zöld megállapodása tönkreteszi a visegrádi országok iparának konkurenciaképességét. „Fejlett ipari technológiákat akarunk az európai országokban, különösen a visegrádiakban” – hangsúlyozta Morawiecki, aki szerint a klímasemlegességről szóló megállapodásoknak figyelembe kell venniük, milyen iparra támaszkodnak az egyes tagállamok.

Orbán Viktor az EU zöld megállapodásáról és annak a versenyképességgel összefüggő hatásairól szólva kijelentette: a zöld átmenet fontos, de azt úgy kell végrehajtani, hogy az ne rontsa le Magyarország és Közép-Európa versenyképességét. „Zöld átmenet az iparral együtt, de nem az ipar nélkül és különösen nem az ipar ellenében” – szögezte le.

A hétfői találkozó volt a V4-ek szlovákiai elnökségének zárórendezvénye, az elnökséget júliustól Csehország veszi át.

(MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?