Közélet

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

Szlovákia továbbra is zöld besorolású.
TASR

2021. július 28. 14:52

Frissítve
covid térkép
Forrás: Korona.gov

A régiók besorolása szempontjából változatlan a járványhelyzet Szlovákiában. Augusztus 2-tól, hétfőtől is zöld színű, azaz megfigyelési szakaszban lesz minden járás – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztériumának szóvivője.

Megfigyelési fázisban lesz hétfőtől a Báni (Bánovce nad Bebravou), a Besztercebányai (Banská Bystrica), a Selmecbányai (Banská Štiavnica), a Bártfai (Bardejov), a Pozsonyi (Bratislava I-V.), a Breznóbányai (Brezno), a Nacsbiccsei (Bytča), a Csacai (Čadca), a Gyet-vai (Detva), az Alsókubini (Dolný Kubín), a Dunaszerdahelyi (Dunajská Streda), a Galántai (Galanta), a Gölnicbányai (Gelnica), a Galgóci (Hlohovec), a Homonnai (Humenné), az Illavai (Ilava), a Késmárki (Kežmarok), a Komáromi (Komárno), a Kassai (Košice I-IV), a Kassa-vidéki (Košice-okolie), a Korponai (Krupina), a Kiszucaújhelyi (Kysucké Nové Mesto), a Lévai (Levice), a Lőcsei (Levoča), a Liptószentmiklósi (Liptovský Mikuláš), a Losonci (Lučenec), a Malackai (Malacky), a Turócszentmártoni (Martin), a Mezőlaborci (Medzilaborce), a Nagymihályi (Michalovce), a Miavai (Myjava), a Námesztói (Námestovo), a Nyitrai (Nitra), a Vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom), az Érsekújvári (Nové Zámky), a Simonyi (Partizánske), a Bazini (Pezinok), a Pöstyéni (Piešťany), a Poltári (Poltár), a Poprádi (Poprad), a Vágbesztercei (Považská Bystrica), az Eperjesi (Prešov), a Privigyei (Prievidza), a Puhói (Púchov), a Nagyrőcei (Revúca), a Rimaszombati (Rimavská Sobota), a Rozsnyói (Rožňava), a Rózsahegyi (Ružomberok), a Kisszebeni (Sabinov), a Vágsellyei (Šaľa), a Szenci (Senec), a Szenicei (Senica), a Szakolcai (Skalica), a Szinnai (Snina), a Szobránci (Sobrance), az Iglói (Spišská Nová Ves), az Ólublói (Stará Ľubovňa), a Sztropkói (Stropkov), a Felsővízközi (Svidník), a Nagytapolcsányi (Topoľčany), a Tőketerebesi (Trebišov), a Trencséni (Trenčín), a Nagyszombati (Trnava), a Stubnyafürdői (Turčianske Teplice), a Turdossini (Tvrdošín), a Nagykürtösi (Veľký Krtíš), a Varannói (Vranov nad Topľou), a Zsarnócai (Žarnovica), a Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom), a Zsolnai (Žilina), az Aranyosmaróti (Zlaté Moravce) és a Zólyomi (Zvolen) járás is.

Az elmúlt két hétben azonosított fertőzöttek 76 százaléka nem volt beoltva. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ez azt jelzi, hogy a járvány harmadik hulláma azokat fogja érinteni, akik nem kapták meg a vakcinát. A beoltottak aránya régiónként eltérő. A régiókat tekintve 26 és 59 százalék között van az első adaggal beoltottak aránya, 23 és 54 százalék között a teljesen beoltottaké.

„A reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket, azaz kijelenthetjük, hogy Szlovákiában megkezdődött a harmadik járványhullám. Ebben a hullámban a vírus új, először Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns  jóval fertőzőbb a korábbi változatoknál. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal" - mondta Martin Pavelka epidemiológus, az Egészségügyi Elemzések Intézetének munkatársa. A szakember elmondta, a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz a fiatalabbaknál is.

„A korábban, az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott" - jegyezte meg Pavelka. Járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen - tette hozzá. Rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják. Fogy az idő, most van az utolsó lehetőség a teljes védettség megszerzésére, mielőtt még a harmadik hullám sokakat megbetegítene.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

dd

Mészáros Márta 90 éves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.