Közélet

Nagymegyeren tartották az országos tanévnyitót

Nagymegyer | Kodálytól vett idézettel – „Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak” – nyitotta meg a 2018/19 iskolaévet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. szeptember 3. 12:15

országos tanévnyitó
A nagymegyeri Szent Miklós templomban tartották a magyar iskolák országos tanévnyitóját szombaton   - A szerző felvétele

Vörös Mária, az SZMPSZ megbízott elnöke szerint a jelenlegi iskolahálózat megtartása az önkormányzatok egy részét évről évre komoly anyagi és erkölcsi próbatétel elé állítja. „Csak a művelt nemzet képes kiállni önmaga igazáért, amely tiszteli és szereti a múltját” – jelentette ki az elnöknő.

Somogyi: erős tartásra van szükség

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a nagymegyeri Szent Miklós templomban a szlovákiai magyar iskolák or-szágos tanévnyitó ünnepsége. Az SzMPSz szervezte tanévnyitón a szónokok a magyar iskola nevelési feladatait emelték ki. „Akkor lesz áldássá egy pedagógus, ha állandóan képezi magát, hogy hivatása magaslatán álljon” – mondta beszédében Mahulányi József római katolikus plébános. Somogyi Alfréd református esperes a füleki gimnáziumi éveire emlékezve hangsúlyozta, hogy azt is nézni kell, mire van szüksége a felvidéki magyarságnak a szögfüggvényeken és a képleteken túl. „Erős tartásra és bátorságra elsősorban. Ennek megfelelően neveljük gyermekeinket az iskolában és otthon is. Hogy amikor a mostani elsősök szülők lesznek, már ne kelljen azzal kampányolni, hogy magyar gyerek magyar iskolába menjen, hanem ez lesz a természetes” – zárta beszédét az esperes. (sk)

 

Pellegrini: Az iskolák csak félig vannak az állam és a kormány kezében

2018. szeptember 3. 11:25

Pellegrini: Az iskolák csak félig vannak az állam és a kormány kezében

Üzenet a magyar iskolákba

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható” – ezek Kosztolányi Dezső magyar író, költő szavai. Ezzel a közismert, ám örök érvényű gondolattal köszöntöm önöket. Az ember az életét és nyelvét az édesanyjától kapja. A világhoz anyánkon és az ő nyelvén keresztül kapcsolódunk, amire életünk során folyamatosan építkezünk. Fontos, hogy ezt a folytonosságot ne szakítsuk meg. Mindenki tudja, hogy a leggyorsabban, legtermészetesebben és leghatékonyabban az anyanyelven lehet befogadni az ismereteket, információkat. Az a diák lesz nyitott, befogadó, az akadályokat könnyebben leküzdő felnőtt, aki anyanyelvén tanul. „Egész nemzeti műveltségünk anyanyelvünkön alapszik” – mondja Bárczi Géza nyelvész. Tartsuk ehhez magunkat!

Mi, szlovákiai magyarok Európa közepén különleges helyzetben vagyunk. A „kisebbségi létről” első hallásra azt gondoljuk, hogy csak hátrányos lehet, pedig több szempontból éppen az ellenkezője igaz. Az életünk természetes része még egy, vagy több kultúra. Ez a fajta sokszínűség bennünket, magyarokat gazdagabbá tesz. Tisztelt szülők! Az Önök kezében van, az Önök helyes döntésén múlik a magyar iskolák jövője. Fontos, hogy legyen minél több jól felszerelt iskola, lelkiismeretes, az anyanyelvi oktatás iránt elhivatott pedagógus, az iskolába szívesen járó nyitott, befogadó diák, jó és megbecsült iskolarendszer. Ehhez nagy szükségünk van az önök együttműködésére. Higgyék el, bízhatnak a pedagógusok felkészültségében és abban, hogy gyermekeik a magyar iskolákban minőségi oktatásban részesülnek. Bizonyított tény, hogy az anyanyelven szerzett tudás a legmélyebb, legmaradandóbb, legmegalapozottabb, erre lehet építeni, ezt lehet más nyelvekkel, ismeretekkel, kultúrákkal kiteljesíteni. Kérem, ne vegyék el gyerekeiktől a lehetőséget, írassák őket magyar iskolába. Ezzel adnak kulcsot a kezükbe, hogy sikeres, önbizalommal teli, a világban helyüket megálló, kiegyensúlyozott és boldog felnőttek legyenek. A lehetőség adott, az óvodától az egyetemig. Éljünk vele!

Janiga Éva, nyugalmazott pedagógus beszéde a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén hangzott el

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

Szelle Erika

Bonyodalom a Grundon – egy még nem létező piacról vitáznak Dunaszerdahelyen

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.