Közélet

Nagy gyerek, nagy gond

Pozsony | A gyerekek 20 százalékának 15 éves korában már van tapasztalata a dohányzással, harmaduknak pedig az alkohollal. 11, 13 és 15 éves gyerekeket kérdeztek a Gyemekegészségügyi Igazgatóság (HBSC) felmérése során, összesen 8902 diákot.
Szalay Hajnalka

2019. június 14. 10:04

A HBSC tavalyi évre vonatkozó felmérése szerint a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest ugyan csökkent az alkoholfogyasztás és a dohányzás a gyerekek körében, de a 15 évesek ötöde és a 13 évesek tizede válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy az elmúlt 30 napban cigarettázott-e. Alkoholt a 15 évesek harmada, a 13 éveseknek pedig valamivel kevesebb mint az ötöde ivott már legalább egyszer, a legtöbbjük sört.

A 15 évesek majdnem ötöde, a 13 évesek 5%-a, a 11 éveseknek pedig kevesebb mint 2%-a volt már berúgva legalább kétszer.

„Függetlenül attól, hogy csökkenő tendenciáról van szó, a tudatmódosító szerek használata különösképpen a 15 évesek körében továbbra is komoly közegészségügyi probléma” – kommentálta az eredményeket Tibor Baška, a Turócszentmártoni Orvosi Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa. A 15 évesek ötöde már a marihuánát is kipróbálta legalább egyszer.

Az iskolások 20%-a tapasztalta már meg a szülők különválását, vagy élt meg komolyabb törést a szüleivel való kapcsolatában. 14%-uk családjában sorozatosan vannak konfliktusok a szülők között.

Már a 11 évesek is nagy arányban számolnak be arról, hogy szüleik otthon nem szabnak megfelelő határokat, nincsenek szabályok például az étkezések időpontját illetően, vagy az internetezés idejével kapcsolatban. A gyerekek negyede egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset beszélget a szüleivel. Megfigyelhető továbbá, hogy a tanulók ahogy idősödnek, úgy ítélik egyre nehezebbnek a kommunikációt szüleikkel. Különösen igaz ez az apákkal kapcsolatban: a 13 és 15 éves lányok alig több mint fele gondolja, hogy könnyen tud beszélgetni az apjával.

A felmérés arra is rámutat, hogy a gyerekek kevés közös programon vesznek részt a szüleikkel. A 15 éves lányok pusztán 18%-a állítja, hogy minden nap együtt étkezik a szüleivel, és 22%-a mondta, hogy naponta beszélgetnek. A válaszokból kiolvasható, hogy ritkán jut idő a közös sétákra, játékra, sportra, mozira vagy vacsorára.

A HBSC felmérése szerint nőtt a naponta zöldséget fogyasztó gyerekek száma, és ezzel egyidejűleg kevesebb édességet is esznek 2014-hez képest. Bár ez bizakodásra adhat okot, még mindig van hova fejlődni. A megkérdezett 15 évesek majdnem kétharmada állította, hogy naponta legalább egyszer eszik zöldséget, viszont ennél többen vannak azok, akik minden nap legalább egyszer édességet is fogyasztanak. Ezzel kapcsolatban megfigyelhető, hogy ahogy a gyerekek nőnek, úgy nő az édességfogyasztás, és csökken a zöldségfogyasztás aránya. Ez a tendencia figyelhető meg a cukros üdítők fogyasztásával összefüggésben is. A fogorvost azonban mintha elhanyagolnák a szülők. A megkérdezett iskolások kb. 15%-a egyszer sem volt fogorvosnál az elmúlt évben, pedig az iskolások több mint felének vérzik az ínye fogmosás közben. A felmérésben vizsgálták a gyerekek elégedettségét is az iskolában. A válaszokból kiderült, hogy a 13 és 15 éves diákok közül csak minden ötödik szeret az iskolában lenni, és jelentős részük feszült az iskolában teljesítendő feladatok miatt.

Az eredményekből az is kitűnik, hogy a diákok minél idősebbek, annál kevésbé bíznak meg tanáraikban. Ugyanez figyelhető meg az elfogadással kapcsolatban is: a megkérdezett diákok válaszaiból kitűnik, hogy minél idősebbek, annál kevésbé gondolják, hogy tanárak elfogadják őket úgy, ahogy vannak. A felmérésben részt vevő fiúk korcsoporttól függetlenül állították, hogy voltak problémáik az írással és az olvasással. A lányokat az írásnehézségek kisebb arányban érintették, mint a fiúkat, de az olvasási gondokról hasonlóan nyilatkoztak, mint a fiúk. A matematikánál azonban fordított helyzet áll elő: a megkérdezett lányok minden korcsoportban nagyobb arányban számoltak be nehézségekről, mint a fiúk. Mindezekhez párosul, hogy tavaly a fiúk harmada és a lányok majdnem fele küzdött legalább két egészségügyi problémával egy héten belül. Főleg idegességről, kedélyállapot-ingadozásról és elalvási zavarokról van szó. A hét végére az ajánlott 8 órás alvásról csupán a 15 éves diákok fele számolt be. A megkérdezett diákok felét ért olyan trauma, amely orvosi kezelésre szorult volna. A megkérdezett 13 és 15 éves diákok kb. 20%-a állítja, hogy az interneten könnyebben beszél kételyeiről, félelmeiről és érzéseiről, mint személyes találkozásai során, és 40%-uk használta már a mobilját, hogy jobban érezze magát, és a 15 éves fiúk körében a leggyakoribb, hogy nem evett vagy nem aludt, hanem internetezett

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?