Közélet

Magyar kampány indul a népszámlálás előtt

Pozsony | Népszámlálási kampányt indítottak a szlovákiai magyar civil szervezetek. Mivel a felmérésben két nemzetiséget is meg lehet jelölni, a magyarokat arra biztatják, hogy csak az első kérdésnél adják meg a nemzetiségüket, de a magyar felmenőkkel, kulturális kötődéssel rendelkezőkről sem feledkeznek meg.
Czímer Gábor

2020. november 11. 18:30

Tokár Géza (balra), a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője és Kovács Balázs (jobbra), a kampány koordinátora ⋌(Somogyi Tibor felvétele)
Tokár Géza (balra), a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője és Kovács Balázs (jobbra), a kampány koordinátora (Somogyi Tibor felvétele)

A jövő év eleji népszámláláson két kérdésnél is megadhatjuk, milyen nemzetiséghez tartozónak érezzük magunkat. A cenzus előtt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és  több civil szervezet felvilágosító kampányt indított, elsősorban a nemzetiségre vonatkozó kérdésekre koncentrálnak.

Kovács Balázs, a kampány koordinátora a kezdeményezésről tartott szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, szerintük nem garantált, hogy a második kérdésnél megjelölt nemzetiséget figyelembe veszik a kisebbségi jogok meghatározásánál. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az érintett állami szervek álláspontja sem egységes azzal kapcsolatban, hogyan értelmezzék a felmérés adatait, kit számítanak egy-egy nemzetiséghez. A kampány szervezői erre hivatkozva úgy döntöttek, a magyarokat arra buzdítják, hogy a főleg interneten kitöltött és ezáltal önbevallásos kérdőívben csak az első helyen jelöljék be a nemzetiségüket. 

„A magyarság szempontjából egyértelműen az a legjobb megoldás, ha a magyar nemzetiséget kizárólag első helyen és egyedüliként jelöljük meg” – fogalmazott Kovács.

Mindenki számít
Kovács azonban arról is beszélt, a nemzetiségre vonatkozó második kérdés pozitív hozadéka, hogy azoknak, akik nemzetiségi felmenőkkel is rendelkeznek, de aktívan nem kötődnek a magyar közösséghez, lehetőséget ad kulturális gyökereik bevallására.

„A lehető legtöbb magyarhoz, magyar származással bíró személyhez és a kultúránkhoz kötődő emberhez kell eljuttatnunk azt az üzenetet, hogy a népszámláláskor vállalják nemzetiségüket és az anyanyelvüket” – mondta.

Hozzátette, egy befogadó magyarságképben gondolkodnak. „A magyar közösség tagjainak számítanak a magyar ajkú romák, a részben magyar felmenőkkel bírók, de a vegyes házasságban és külföldön élők is” – magyarázta a tájékoztató kampány koordinátora. Szerinte a két nemzetiség bejelölésének lehetősége a magyar ajkú romák esetében is hozzáadott értéket jelenthet, hiszen sokszor elsődlegesen magyar nemzetiségűnek vallották magukat. Kiemelte, hogy a nagyvárosokban élő, részben magyar felmenőkkel bíró személyek tájékoztatására külön odafigyelnek majd. „Figyelni kell arra, hogy felhívjuk a figyelmüket, a második kérdésben jelöljék meg a nemzetiségi gyökereiket” – mondta.

Hozzátette, a kérdőív kitöltésével kapcsolatos részletes magyar nyelvű tájékoztatást az állami szervek nem végzik el. „Így ez a feladat is a szlovákiai magyar szervezetekre hárul” – jelentette ki azzal, hogy úgy látják, sokak számára nem egyértelmű, a magyar nemzetiség megjelölése hátránnyal nem, előnnyel azonban annál inkább jár. A népszámlálás adataiból vezetik le többek közt a kisebbségi nyelvi jogokat.

Keresik a forrásokat
Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője szerint a demográfiai adatokból látható, hogy a magyar nemzetiségűek száma Szlovákiában fokozatosan fogy. „Nehéz megbecsülni, hogy mennyivel fog csökkenni a magukat elsődlegesen magyar nemzetiségűeknek valló személyek száma” – mondta azzal, hogy a helyzetet az etnikai hovatartozásra vonatkozó két kérdés most tovább bonyolítja. „Én a magam részéről örülnék annak, ha az elsődlegesen magyar nemzetiségűek száma nem csökkenne jobban, mint a korábbi népszámlálások alkalmával” – tette hozzá.

Tokár elmondta, a kampányban részt vesz a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szövetség a Közös Célokért, a Fórum intézet, a Diákhálózat, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége, illetve a református egyház képviselői, de más aktivisták és szakemberek is csatlakoztak. „A kisebbségi kormánybiztos is figyelemmel követi a kampány alakulását” – tette hozzá azzal, hogy a népszámlálást előkészítő Statisztikai Hivatallal is kapcsolatban vannak.

Arról is beszélt, hogy a kampányt a Kisebbségi Kulturális Alap forrásaiból és egyéb adományokból szeretnék finanszírozni, de a magyar állam segítségére is számítanak. Az eddigi kiadásokat a Kerekasztal költségvetésének átütemezéséből fedezték. Tokár arra is rámutatott, a két nemzetiségre vonatkozó kérdés miatt a kampánynak többféle üzenetet kell egyszerre közvetítenie. Egyben arra is törekedni szeretnének, hogy minimalizálják azok számát, akik nem töltik ki az ívet.

Jövőre tartják a népszámlálást

  • A népszámlálást Szlovákiában jövő február 15. és március 30. között tartják. 
  • Az ilyen felmérés először valósul meg legnagyobbrészt elektronikus formában. 
  • A magyar civil szervezetek a www.nepszamlalas.sk címen egy honlapot indítottak, ahol a felvilágosító kampánnyal kapcsolatos információkat teszik közzé. Itt érhető el egy jelentkezési felület is, amelyen keresztül aktivistákat szeretnének a kezdeményezésbe bevonni, de adományokat is várnak, amelyekből a kampány költségeit szeretnék fedezni.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: "Új nap virradt Amerikára" - szól Biden első üzenete

TIS

Transparency International: csalnak a bérleti díjakra nyújtott támogatásokkal

Érsekújvár

Fejlesztések az érsekújvári kórház szülészetén

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

bara zoltán

Elnöki káosz után megbékélés?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.