Közélet

Macerásabb lesz a bankkártyás fizetés

Szigorodik a bankkártyahasználat, többször kell megadni a PIN-kódot.
Szabó Laci

2019. szeptember 9. 12:17

bankkártya
Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Szeptember 14-től egy uniós szabály értelmében változnak a bankkártyahasználat feltételei. Kicsit macerásabb lesz fizetni, de mindez a kártyatulajdonosok biztonsága érdekében történik.

Az Európai Unió PSD2 irányelvének változásai nemcsak a bankkártyás fizetést érintik, az online vásárlásoknál is bevezetik a szigort, igaz, ez utóbbi esetében Szlovákia halasztást kért, de várhatóan egy éven belül a változások elérik a szlovákiai online kereskedelmet is.

A legfontosabb változás, hogy már a kisebb, tehát 20 euró alatti kártyás fizetésnél is elkérhetik a PIN-kódot. Eddig ezt egy érintéssel el lehetett intézni, szeptember 14. után már előfordulhat, hogy a terminál csak akkor engedélyezi a fizetést, ha a kártya tulajdonosa megadja a négyjegyű biztonsági kódját.

Az érintéses fizetés ugyanúgy működik majd, mint eddig, tehát nem kell bedugni a kártyát a leolvasóba, csak a terminálon be kell pötyögni a PIN-kódot. A szabály értelmében akkor kéri a rendszer a kódot, ha az érintéses fizetések összege eléte a 150 eurót. Továbbra is érvényben marad, hogy ha 20 euró fölötti összeget fizetünk kártyával, akkor azt csak a PIN-kód megadása után fogadja el a terminál. Lesznek kivételek is, például azok a fizetések, amelyeket gyakran hajt végre a kártya tulajdonosa (útdíj, parkolási díj stb.)

A bankkártyahasználat mellett módosulnak a webes fizetések, valamint az online banki felület használatának szabályai is.

Itt már csak a többszintű biztonsági azonosítás után tudjuk használni a rendszert, ami azt jelenti, hogy a kártyaszám, illetve a kártyán szereplő adatok megadása már nem elég – szükség lesz egy olyan egyedi azonosító megadására is, ami biztonságosabbá teszi az online bankrendszer használatát. Ez lehet egy egyszeri, a bank által kiküldött biztonsági kód (általában SMS-ben érkezik), egy QR-kód (az applikáció hozza létre), ujjlenyomat vagy Face ID. A lényeg, hogy az első adatot bárki ismerheti (kártyaszám, PIN-kód, bejelentkezési jelszó), a következő biztonsági szinten szereplő azonosítót azonban csak a kártya tulajdonosa. Azaz ezt követően sokkal nehezebb lesz a kártyacsalók dolga, hiszen hiába adja meg egy webes vásárlásnál a kártya adatait, ha nem tudja – márpedig nem fogja tudni – a következő biztonsági szinten igazolni a fizetést.

Az online kereskedésre vonatkozó biztonsági szigorításokat tehát egyelőre Szlovákiában nem vezetik be, mivel a hazai kereskedők nem készültek fel időre a változásra. Azt azonban még nem tudni, mennyi halasztást kap az ország, a bankszövetség számításai szerint kilenc hónapon belül az webes vásárlásoknál is megjelenik a szigor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az internetes vásárlásoknál mi ne találkoznánk a többszintű biztonsággal, hiszen a legtöbb országban szeptember 14-től átáll erre a rendszerre. Azaz, ha egy másik uniós ország webshopjában vásárolunk, akkor kérni fogják az egyedi azonosítást.

A hazai bankok is készülnek a változásra. Néhány kivár, amíg ténylegesen életbe lép az irányelv, némelyik már most is alkalmazza a kétszintű biztonsági rendszert. A három legnagyobb bank közül a Szlovák Takarékpénztár ügyfelei ezt követően egyszeri, SMS-kóddal tudják használni a rendszert – mind a webes felület, mind az applikáció használatánál. Eltűnik a GRID-kártya használata. A Tatra banka ügyfelei ezentúl is 3D secure kóddal vagy a MobilePay alkalmazásban, az egyszeri kártyaszámmal tudják hitelesíteni a fizetést. A bank tájékoztatása szerint az alacsony összegű fizetéseknél bevezetik a kivételeket, itt nem lesz szükség a második szintű biztonsági azonosításra. A VÚB ügyfelei az eddigiek szerint tudják használni a kártyát fizetésre, mivel a tájékoztatás szerint egyelőre a szlovákiai e-kereskedők nem vezették be a 3D Secure biztonsági azonosítást. A bank az internetes fizetéseket monitorozni fogja, ha biztonságosnak találja, akkor engedélyezi a tranzakciót.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.