Listavezető? Sereghajtó? Keresik Gyimesi helyét a Szövetség jelöltlistáján

Gyimesi György (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Felmerült, hogy Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője a Szövetség jelöltlistáján a 150. helyet kapja a szeptemberi előre hozott parlamenti választás során. Sólymos László (Híd-platform), a Szövetség Országos Tanácsának elnöke viszont nem tudja elképzelni, hogy a képviselő a listájukon induljon.

Gyimesi lapunknak elmondta, Forró Krisztiánnal, a Szövetség elnökével egyelőre informálisan egyeztetett. Úgy tudjuk, felmerült, hogy a képviselő a párt jelöltlistáján a 150., vagyis az utolsó helyről vágjon neki a választásnak. Erre reagálva Gyimesi arról beszélt, ez a lehetőség valóban szóba került. „Gyere a 150. helyre” – idézte Gyimesi Forrót. A képviselő kijelentette, alázatos embernek tartja magát, nincs azzal problémája, hogy a jelöltlista utolsó helyéről induljon. Azonban hozzátette, Forró nem tisztázta, mivel járna, ha listára lép. „Sajtózhatok-e a parlamentben? A Szövetség nevében, vagy a saját nevemben tartanék-e ezután sajtótájékoztatót? Esetleg egy negyedik, Gyimesi-féle platformvélemény lenne-e a megszólalásom?” – sorolta a nyitott kérdéseket, és arról is beszélt, az sem világos, milyen módon folytathatná a választási kampányát, például mennyi óriásplakátot biztosítana neki a párt. „Milyen szerepben jelennék meg a párt listáján, párttagként, függetlenként?” – folytatta, majd elmondta:  „Azt tudom, hogy én mit adhatok a Szövetségnek, viszont, hogy mit adna a párt nekem, arról nem hangzott el egy fél mondat sem.” A képviselő nyitott az egyeztetésekre, de arra is emlékeztetett, a Híd-platform egyes tagjai elhatárolódtak a személyétől. Ugyanakkor el tudja képzelni, hogy ő vezesse a Szövetség jelöltlistáját. „A felelősség és a munka elől soha nem futottam el” – tette hozzá. Arra vonatkozó kérdésünkre, felvetette-e Forrónak, hogy akár listavezetői helyre lépne, Gyimesi úgy válaszolt, a négyszemközti tárgyalás részleteit nem szeretné nyilvánosságra hozni.

Forró megerősítette, egy nem hivatalos találkozón beszélt Gyimesivel. „Egy informális beszélgetés volt, ahol elméleti szinten különböző lehetőségek merültek fel” – mondta a Szövetség elnöke. Arra a kérdésünkre, a találkozón elhangzott-e, hogy Gyimesi a párt jelöltlistájának 150. helyén mérettesse meg magát, Forró azzal válaszolt, erről nem szeretne nyilvánosan beszélni, mert csak elméleti lehetőségekről volt szó. Hozzátette, erről a Szövetség elnökségében fognak egyeztetni. Ugyanígy válaszolt arra is, a párt felajánlja-e Gyimesinek a listavezetői posztot. Forró a képviselő által felvetett nyitott kérdésekkel kapcsolatban sem akart részletesen nyilatkozni. Annyit mondott, a pártvezetés fog arról dönteni, hivatalosan is megkeresik-e Gyimesit. „A következő elnökségi ülésen biztosan elő fognak kerülni ezek a kérdések” – jelentette ki egyrészt a képviselővel, másrészt a Simon Zsolt vezette Magyar Fórummal való együttműködésről. Az utóbbival kapcsolatban azonban arról is beszélt, a legutóbbi tárgyalásuk óta nem egyeztettek ezzel a formációval és nem is keresték egymást.

Simon Zsolt is úgy nyilatkozott, utoljára február 10-én tárgyaltak a Szövetséggel, azóta nem kommunikáltak. „Akkor a Szövetség elutasította a magyar lista létrehozására tett javaslatunkat” – állítja a Magyar Fórum elnöke, aki szerint a Szövetség már régen eldöntötte, hogy a jelöltlista egyes helyein kiket indít. Hozzátette azonban, ők továbbra is nyitottak az egyeztetésre. Arról is beszélt, szerinte a Szövetség egyre jobban halad afelé, hogy lehetőséget nyisson a Robert Fico vezette Smerrel való együttműködésre. „Csúsztatással próbálták tisztára mosni Ficót, de őt még szenteltvízzel sem lehet tisztára mosni” – jelentette ki arról a sajtótájékoztatóról, amikor Németh Zsolt (Fidesz), a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a Szövetség székházában a Smerről beszélt. A magyarországi képviselő ugyanis bízik benne, hogy a szlovákiai magyarok képviselete olyan megállapodást fog kötni, amely az itteni nemzetiségi közösség és a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatok érdekeit fogják szolgálni.

Simon a múlt héten a Mikuláš Dzurinda nevével fémjelzett Kék Koalícióval (Modrá koalícia) is tárgyalt. Az utóbbi formális vezetője, Miroslav Kollár parlamenti képviselő elmondta, arról beszéltek, miként lehet biztosítani, hogy a magyar választók parlamenti képviselethez jussanak. Kollár egyelőre nem adott ajánlatot Simonéknak, de nem zárta ki, hogy keresni fogják a közös indulás lehetőségét. Szerinte mindez attól függ, áprilisban, májusban milyen támogatottsága lesz a magyar pártoknak. Hozzátette azonban, a Szövetséggel az utóbbi időben nem tárgyaltak. Ha egyeztetni is fognak, akkor pedig nem tudja, terítékre kerül-e a szoros politikai együttműködés kérdése. Egyben arra utalt, az MKP-platform utóbbi időben tett nyilatkozatai miatt ő inkább óvatos.

Sólymos László (Híd-platform), a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, lapunknak elmondta, még aktuális a Magyar Fórumnak tett ajánlatuk, szerinte meg kell egyezniük a formációval. Úgy gondolja, a labda nem az ő oldalukon pattog. Gyimesivel kapcsolatban pedig Sólymos kijelentette, nemigazán tudja elképzelni, hogy a képviselő a listájukon induljon. Szerinte, a közelmúltban Gyimesi olyan kijelentéseket tett Rigó Konrádról, a Híd-platform elnökéről, amelyekkel erkölcsileg átlépett egy határt. „Családi tragédiájáról beszélt, ami azonban a politikában sem engedhető meg” – jelentette ki, és hozzátette: „Gyimesi György jó helyen van, ahol van, mégpedig az OĽaNO-ban, mert a főnökének, Igor Matovičnak is ez a stílusa.” Sólymos azonban elmondta, Gyimesi jelölésével kapcsolatban platformhatározatuk egyelőre nincs. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője egyébként lapunknak megerősítette, listájuk a magyarok előtt is nyitva áll.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?