Közélet

Lehagyták a kiberbűnözők a titkosszolgálatot

Pozsony | Valós terrorveszély 2017-ben sem volt Szlovákiában, ám a kibertérben komoly kihívások érkeztek – derül ki a szlovák titkosszolgálat (SIS) éves jelentéséből. Az SIS-nek a külföldi bűnözői csoportokkal és a gazdasági bűncselekmények felderítésével is meg kellett küzdenie.
author
Finta Márk

2018. május 21. 12:05

kiberháború adat
Illusztráció - pixabay

Az SIS a honlapján hozta nyilvánosságra az éves titkosszolgálati jelentést, mely szerint 2016-hoz képest alapvetően nem változott a biztonsági helyzet az országban tavaly sem. Az SIS-hez nem jutottak el olyan információk, melyek szerint reális terrorfenyegetettség veszélyeztetné az országot, ugyanakkor a nemzetközi biztonsági helyzet a más európai országokban történt sikeres és meghiúsított – elsősorban iszlamista – terrortámadások számának növekedése miatt továbbra is ingatag. A legnagyobb fenyegetést továbbra is az Iszlám Állam terroristái jelentik, ám az elmúlt két évben egyre intenzívebb a másod- és harmadgenerációs muzulmánok és a muszlim hitre áttért európaiak radikalizálódási folyamata. Az SIS intenzíven együttműködik ezen a téren külföldi titkosszolgálatokkal.

A titkosszolgálat szerint ugyanakkor az illegális migráció továbbra is csökkenő tendenciát mutat, a kelet-európai szárazföldi migrációs útvonalon jelenleg minimális a mozgás, a Földközi-tenger középső, Líbia és Olaszország közti migrációs útvonalán pedig 2017 második felében jelentősen csökkent a migránsok száma. A migrációs hullám súlypontja az SIS szerint a nyugati földközi-tengeri, Afrikából Spanyolországba tartó útvonalra helyeződik át. Szlovákia a migráció szempontjából továbbra is tranzitország.

kiberháború

2018. április 20. 19:24

Kiberlövés, néma dörgés

Kiberbajok

Nem könnyű a titkosszolgálat dolga a kémelhárítás területén, elsősorban a kibertérben – az SIS szerint Szlovákiában tavaly is megtörtént, hogy külföldi titkosszolgálatok próbáltak beszivárogni az államigazgatás és a biztonsági erők központi szerveibe. A kibertér védelmére az SIS tavaly különösen nagy figyelmet fordított. Rámutatnak: megesett, hogy az egyes állami szervek informatikai rendszereit kártékony programokkal fertőzték meg valakik (minden jel szerint külföldi, államilag támogatott hackercsoportok és titkosszolgálatok), és sok esetben adatok kiszivárgására és gyűjtésére is sor került. A közigazgatás informatikai biztonsága az elfogadott intézkedések ellenére továbbra is gyakran elégtelen – az SIS rámutat, hogy komoly probléma a személyi és technológiai lemaradás az IT-technológiák területén az államigazgatásban, beleértve az SIS-t is. „Az SIS műszaki felszereltségét hosszú távon csak a lehető legszükségesebb mértékben modernizálják, hogy képes legyen ellátni törvényi kötelezettségeit” – panaszolja a jelentésben a titkosszolgálat.

kibertámadás

2018. április 5. 12:58

Kibertámadás esetén is életbe léptethető a NATO kollektív védelme

Adó és drog

Az SIS tavaly a gazdasági bűncselekményeket és a nemzetközi szervezett bűnözői csoportokat is górcső alatt tartotta, elsősorban az áfacsalásokat derítette fel, melyekkel főleg nemzetközi bűnözői hálózatok foglalkoznak több országban működő kereskedelmi cégekkel együttmű-ködésben – ez pedig nagyban megnehezíti a felderítést és a bizonyítást.

A titkosszolgálat különös figyelmet fordított a balkáni, a dél-európai és a kelet-európai bűnözői csoportok tevékenységére is – ők elsősorban kábítószer-kereskedelemmel foglalkoznak, Szlovákia pedig fontos tranzitország számukra Nyugat-Európába. A szlovákiai droghelyzet a titkosszolgálat szerint annyiban változott, hogy a természetes eredetű szereket egyre gyakrabban váltják a szintetikus drogok, melyek olcsóbbak és elérhetőbbek.

A titkosszolgálat a hatóságokat is szem előtt tartotta tavaly. A jelentés szerint több olyan korrupciós eset is a látóterükbe került, amikor a rend őrei cigaretta-, drog- vagy embercsempészeknek segítettek, de voltak olyan esetek is, mikor adó- vagy hitelcsalókkal kapcsolatban néztek diszkréten félre. Az SIS szerint a bíróságokat és ügyészségeket sem kíméli a korrupció, volt rá példa, hogy egy kelet-szlovákiai maffiózó kenőpénzzel próbálta lekenyerezni a járási ügyészséget egy adócsalási ügyben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.