Közélet

Külügyi ügyek: kipakol a volt diplomata

Pozsony | Hogyan „harcol” a külügy a korrupció ellen és mit gondol Orbán Viktor Robert Ficóról.
Finta Márk

2018. január 5. 09:03

Lajčák
Jozef Jakubčo felvétele

Újabb korábbi alkalmazott beszélt a külügyminisztériumon belül uralkodó furcsa állapotokról. Rastislav Mojto, a budapesti szlovák nagykövet volt helyettese, egy hosszú interjúban részletezte, milyen vezető Miroslav Lajčák külügyminiszter, és hogyan harcol a minisztérium az újabb „Hlávkovák“ ellen. De beszélt arról is, hogy tekint Orbán Viktor a háttérben Robert Ficóra. 

Mojto tavaly decemberig Budapesten dolgozott az ottani szlovák külképviseleten, Rastislav Káčer helyetteseként. Akkor azonban váratlanul visszahívták, másfél évvel kiküldetésének lejárta előtt. Most a Denník N-nek adott hosszú interjújában beszélt ennek lehetséges okairól. Elmondása szerint a háttérben egy hosszan húzódó konfliktus áll Lajčák külügyminiszterrel, akit a volt diplomata munkamániásként, és erősen irányító, „normalizáló” stílusú vezetőként jellemez. 

A szólás szabadsága 

Néhány hónappal ezelőtt Mojto egy Facebook-posztban élesen kifogásolta, hogy a varsói Szlovák Intézet meghívta egy akciójára Jozef Banáš szlovák írót, aki az elmúlt időszakban arról lett ismert, hogy összeesküvés-elméleteket és álinformációkat terjeszt – holott a külügyminisztérium épp az ezen praktikák elleni harc egyik fő zászlóvivője. Miroslav Lajčák ezután magához hívatta, és megrótta, mert kifogásait nem a minisztériumon belül kommunikálta le. A hírhedt konspirációs magazinban, a Zem a vek című lapban is publikáló Banáš meghívását a vélemények pluralitásával magyarázta. A vita Mojto szerint elfajult, Lajčák állítólag ennek hevében azt is felrótta neki, hogy a Facebookon tetszikelt egy kezdeményezést Robert Kaliňák belügyminiszter ellen. „Szinte nevetséges volt, számon kérte, miért kötök bele a belügyminiszterbe, aki a kollégája, alapvetően jó srác, és sok jót tett a külügyi tárcáért is” – mondta az interjúban Mojto, aki azóta távozott a tárcától is, 14 év után. A korábbi diplomata elmondta, ezután egyre nyíltabban fogalmazta meg véleményét a nyilvánosság előtt. 

Hlávková igaza 

A volt diplomata arról is beszélt, hogy ezután sorra érkeztek a jelzések kollégáitól, hogy ne tetszikeljen olyan oldalakat a Facebookon, mint a Transparency International Slovensko (TIS) korrupcióellenes civil szervezeté. A TIS már csak azért is kényes téma a minisztériumon belül, mert itt dolgozik Zuzana Hlávková, az a korábbi külügyminisztériumi alkalmazott, aki kirobbantotta a szlovák EU-elnökség szervezésével kapcsolatos Evka-botrányt. Mojto azt mondja, Lajčák és a minisztérium vezetése a botrány kirobbanásakor azt érezte a legfontosabbnak, hogy megakadályozza újabb „Hlávkovák” születését. „Én úgy gondolom, a minisztérium inkább bocsánatkéréssel tartozik Hlávkovának, és társának, Pavol Szalainak” – jegyezte meg. Elmondása szerint ő hisz Hlávkovának, mivel ő is tanúja volt olyan eljárásoknak, melyek nem tűntek túl átláthatónak, és különböző nyomásokat is tapasztalt. „Az minimum igaz, hogy a minisztérium sok dologban nem jár el olyan átláthatóan, mint kellene” – jegyezte meg. 

Nagy Testvér 

Mojto leszögezte, a külügynek sokkal nyitottabban kellene kommunikálnia a nyilvánosság felé, így modernizálva a tárca munkáját, a jelenlegi hivatalnoki struktúra ugyanis már rég elavult. Létezik például egy belső irányelv, mely szerint a nagykövetek a hazai sajtóval nem is igazán kommunikálhatnak, a külügyminisztériumhoz irányítják az újságírókat. A tárca attól fél, hogy alkalmazottai eltérhetnek a minisztérium kommunikációs irányvonalától. Mojto megnyilvánulásai a közösségi oldalakon odáig vezettek, hogy a tárca egy olyan irányelvet készít elő, ami megtiltja, vagy legalábbis alaposan megnehezíti a diplomaták kommunikációját a közösségi médiában. Ezt egyébként a Sme napilapnak Peter Susko, a tárca szóvivője is elismerte, valóban elemzik a közösségi oldalak használatát azzal a céllal, hogy az internetes kommunikáció összhangban legyen az állami szolgálatról szóló törvénnyel, és a külügyminisztérium irányelveivel. 

Fico, a junior partner 

Mojto a budapesti szlovák nagykövetség munkatársaként belelátott a szlovák és a magyar politikusok kapcsolataiba, és rendkívül érdekes dolgokat tapasztalt. Lajčák egyszer felrótta neki, hogy egyes e-mailben küldött jelentéseket átküldött a szlovák kormányhivatalnak is, de tartalmuk miatt nem kellett volna, mert az abban foglaltak sértők lehettek a szlovák kormányfőre nézve. A jelentések arról szóltak, hogyan vélekedik Orbán Viktor magyar kormányfő Robert Ficóról. „A kommunikáció szintjén nagyon szívélyes a partnerség, és gyakori a kapcsolat köztük. Orbán magánvéleménye Ficóról azonban kicsit más. Elsősorban junior partnerként tekint rá“ – mondta Mojto. 

A nagykövetség egyébként az utóbbi két évben többször is bekerült a hírekbe, elsősorban Andrej Danko házelnök miatt, aki 2016-ban azért bírálta a külképviseletet, mert a tavalyelőtti Pride-felvonuláson több más nagykövetséggel együtt kitűzték a szivárványos zászlót az épületre. Nemrégiben pedig azzal vádolta meg Rastislav Káčer nagykövetet, hogy nyugati fegyvergyártóknak folytat lobbitevékenységet – ez Mojto szerint egyébként teljesen alaptalan. Danko és a nagykövetség viszonya odáig fajult, hogy mikor a házelnök nemrég Budapesten járt, a Káčert helyettesítő Mojtónak leszóltak, hogy nem kívánatos a személye Danko közelében a látogatás során. 

A volt diplomata elmondta, Danko egyébként szinte bizarr módon közeli kapcsolatot ápol Kövér László magyar házelnökkel, aki Orbán legkeményvonalasabb politikusa. Mojto szerint a külügy finoman jelezte Dankónak, hogy ne haverkodjon ennyire Kövérrel, akit Orbán a magyar történelmi traumák kommunikálására használ – például ne találkozzon vele bizonyos dátumokon, mint például a szlovákiai magyarok kitelepítésének évfordulóján. Danko azonban ezt nem fogadta meg, és tavaly például találkozott Kövérrel Esztergomban, épp ezen a napon. 


Peter Susko külügyi szóvivő szerint a minisztérium indoklás nélkül visszahívhatja diplomatáit kiküldetéseikről, Mojtóval azért tettek így, mert a „tárca aktuális személyi igényeit akarták kielégíteni” – válaszolta Sme című lapnak Susko. A volt diplomata Lajčák vezetési stílusát bíráló kijelentéseit nem kommentálta a tárca, mondván, Mojto már magánember. 
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szövetség k

A somorjai Csölösztőn alakul meg a Szövetség

Igor Matovič

Panaszkodnak az oltási lottó nyertesei: „Eddig egy centet sem kaptunk!”

levéltár-konferencia

A gazdaság történetéről nyílt kiállítás a levéltárban

rizman

Nyíltan vallott kapcsolatukról Čaputová párja: „Nem vagyok first lady!”

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

rendőrség

Három luxusautó hajtott össze Pozsonyban – 35 ezer eurós a kár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.