Közélet

Kuciak-ügy: Kočner ügyvédje szerint szétszakadóban van a bizonyítékok láncolata

Marek Para, Marian Kočner ügyvédje szerint szétszakadóban van a vád bizonyítékainak a láncolata.
author
TASR

2020. július 31. 10:30

Marek Para
- TASR/AP-felvétel

Ezt a Specializált Büntetőbíróság előtt mondott záróbeszédében jelentette ki pénteken a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében tartott tárgyaláson.

Hozzátette: kizárt, hogy a vádlottak egyike, Miroslav Marček, aki korábban beismerte, hogy ő lőtte le az újságírót és a jegyesét, Martina Kušnírovát, láthatta a Kuciak megfigyelése során készített fotókat.

Ezeket Marian Kočnernál találták meg.

Para a záróbeszédében leginkább Andruskó Zoltánnal foglalkozott. Úgy véli, a férfi a gyilkossággal összefüggésben nem a közvetítő szerepét töltötte be. Azt állítja továbbá, hogy törvénytelen előnyökhöz jutott, amit bizonyít Andruskó azon állítása is, miszerint Vladimír Turan, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze azt ígérte neki, hogy csak nyolc évet fog kapni. Turan ezt visszautasította.

Para felhívta a figyelmet, hogy Andruskó bizonyos állításai ellentmondanak a nem jogerősen elítélt Miroslav M. állításainak. Kétségbe vonta azt is, hogy Miroslav M. valóban felismerte az újságírók megfigyelése során készített fotókat. Megjegyezte, hogy nem volt igazi szembesítés, vagyis az említett felvételeken kívül másokat nem mutattak neki.

Para azt is kifogásolta, hogy Andruskó ügyét önálló eljárás keretében tárgyalták, miáltal ellehetetlenítették, hogy ő is belenézhessen az ügyiratba, és esetlegesen rámutathasson az Andruskó által vallottak ellentmondásosságára. „Ha az ügyfelem volt kezdettől fogva a megálmodott verzió, akkor milyen más verzióért kaphatott volna Andrusó ugyanilyen kedvezményeket?” – tette fel a kérdést a védőügyvéd.

A Threemával és a kódolt üzenetekkel kapcsolatban Para kijelentette: bármilyen szóra ráfogható utólag, hogy kódolt üzenetet tartalmaz. Egyben felhívta a figyelmet, hogy Alena Zs. és Marian K. az egymásnak írt üzeneteikben azt találgatták, ki ölhette meg az újságírót, ami szerinte bizonyítja, hogy nem ők voltak a tettesek.

„Az ügyfelemről a 90-es évek óta írnak az újságok” – hangsúlyozta Para, kétségbe vonva a Kuciak-gyilkosság állítólagos indítékát, amelyet túl általánosnak nevezett. Felhívta a figyelmet, hogy Kuciak más ügyekről is írt. Ezzel kapcsolatban utalt arra a teóriára, hogy a gyilkosság hátterében dél-szlovákiai és magyarországi adócsalók állhatnak, akikhez Andruskónak van köze.

Para arra is felhívta a figyelmet, hogy a sértettek megbízottjai, Daniel Lipšic és Roman Kvasnica „diktálták” az újságíróknak, hogy mit írjanak a perről. Ráadásul Miroslav M. elítélését követően már nem Marian K. bűnössége volt a kérdés számukra, hanem csak az, hogy hány évet fog kapni.

Para kiemelte: a bizonyítási eljárás végén csak egyetlen ténybeli következtetés maradhat, és minden más következtetést ki kell zárni. „Ez a kritérium Marian K. esetében nem teljesült” – zárta az ügyvéd.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová és a NATO-tagállamok elnökei követelik, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki az annektált ukrán területekről

hirman k

Hirman: Már dolgozik az EU a földgáz árának korlátozására vonatkozó javaslaton

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

kamion k

Oroszország kitiltja az európai közúti fuvarozókat

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.