Közélet

Kicsoda Andrej Kiska?

Pozsony | Andrej Kiska vállalkozó, független jelölt nyerte a negyedik közvetlen elnökválasztást szombaton, így június 15-től - amikor a második megbízatási időszakát töltő Ivan Gašparovič mandátuma lejár - ő lesz Szlovákia harmadik közvetlenül választott államfője.
MTI

2014. március 30. 12:49

A választás második, döntő fordulójában Kiska a leadott voksok 59,38 százalékával győzött a Központi Választási Bizottság (ÚVK) által vasárnap délelőtt bejelentett hivatalos végeredmény szerint. Az első fordulóban Kiska a második helyen végzett, a szavazatok 24 százalékának megszerzésével.

    Andrej Kiska újoncnak számít a politikában, 51 éves, nős, első házasságából két felnőtt, második házasságából két kiskorú gyermeke van. 1963-ban Poprádon született, tanár szülők gyermekeként. A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem elektrotechnikai karán szerzett diplomát, majd tervezőmérnökként helyezkedett el a poprádi Naftoprojekt vállalatnál.

    A rendszerváltás után az Egyesült Államokba költözött, később visszatért, és Szlovákiában kezdett vállalkozni. Első vállalkozása, amely ékszer export-importjával foglalkozott, nem járt sikerrel. Ezt követően - a kilencvenes évek második felében - több, fogyasztói kölcsönöket nyújtó és részletvásárlást kínáló pénzintézményt (de nem bankot) alapított. Vagyonát a banki hiteleknél jóval magasabb kamatra kölcsönző cégekkel alapozta meg, emiatt a kampány során egész sor támadás érte, legfőbb ellenfele, Robert Fico több alkalommal is uzsorásnak nevezte, amiért Kiska feljelentést is tett ellene.

    A "nem banki" cégeiben birtokolt tulajdonrészét Kiska 2005-ben eladta az egyik szlovákiai kereskedelmi banknak, ám továbbra is az érintett cégek felügyelőtanácsi tagja maradt. 2006-ban egy barátjával megalakította a Dobry Anjel (jó angyal) nevű jótékonysági szervezetet, amely nehéz anyagi helyzetbe jutott családok megsegítésével foglalkozik. (A helyét ebben a szervezetben tavaly nyártól felesége vette át.)

    Andrej Kiska több - főként gazdasági témákkal és vállalatvezetéssel foglalkozó - kötet, többek között a Vedd kezedbe az életed! és az Egy menedzser útja a pokolból szerzője. Ez utóbbiban - médiainformációk szerint - egyebek mellett arról is említést tesz, hogy diákkorában megpróbált belépni a kommunista pártba, ám nem vették fel. Andrej Kiska vagyonos vállalkozó, magánvagyona a Hospodárské noviny gazdasági-közéleti lap szerint legkevesebb 6 millió euró, éves bevétele pedig 700 ezer euró. Vállalkozói és menedzseri tevékenysége alapján 2006-ban megkapta az év menedzsere díjat.

    A pozsonyi sajtó és Robert Fico is többször tett említést arról, hogy állítólag kapcsolatokat ápol szlovákiai szcientológusokkal, a miniszterelnök ezért biztonsági kockázatnak is minősítette a leendő államfő személyét. Állításukat egyebek mellett arra alapozták, hogy Kiska a szcientológiához köthető személyek által szervezett rendezvényeken vett részt, azokon tartott előadásokat. A Szlovákiában egyházként el nem ismert szcientológiai szervezetekhez való kötődését Andrej Kiska több alkalommal is cáfolta, ám a konkrét személyekhez fűződő kapcsolatait firtató kérdésekre rendszeresen kitérő válaszokat adott.

    Andrej Kiska jelenleg nem tagja egy szlovákiai pártnak sem, politikai irányvonala eddigi nyilatkozataiból nem vált egyértelművé. A kampány utolsó szakaszában több ellenzéki párt is támogatásáról biztosította, köztük a Bugár Béla vezette Híd párt. A Magyar Közösség Pártja (MKP) - amely a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltjeként Bárdos Gyulát indította az első fordulóban - úgy döntött, sem Kiskát, sem Ficót nem támogatja, mivel egyikük sem vállalta fel a magyarság megmaradását célzó terveiket.

    A felvidéki magyarsággal kapcsolatban az elnökválasztási kampány során feltett újságírói kérdésekre Kiska csak annyit mondott: minden állampolgár elnöke kíván lenni. Egy televíziós vitában ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a Beneš-dekrétumokat megerősítő parlamenti határozatot meg kell tartani.

    Andrej Kiska a választás végeredményére reagáló sajtótájékoztatóján azt mondta: megtartja a választás előtt tett ígéreteit, azaz minden szlovák állampolgár elnöke lesz. Hozzátette, mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaadja az elnöki tisztséget megillető megbecsülést, megszolgálja a belé vetett bizalmat, és megígérte azt is, hogy megpróbál "emberi arcot" adni a szlovák politikának.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.