Kérdéses, lesz-e elég szakember az új kisebbségi főosztályra

Krajňák
Pozsony |

Csak május végével alakulhat meg az oktatási minisztériumban az új nemzetiségi főosztály. Egyelőre azonban kérdéses, hogy fel tudják-e tölteni az osztályt szakemberekkel.
 

Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár szerint május végével alakulhat meg az oktatási tárcánál az új nemzetiségi főosztály. Januártól, az oktatási minisztérium belső szerkezeti felépítésének átalakítása után mindössze a nemzetiségi iskolákkal és néhány, az inkluzív oktatással kapcsolatos jogkör maradt Peter Krajňák államtitkár hatáskörében, aki belépésétől a teljes regionális iskolahálózatért felelt.

Az egyeztetés nélkül végrehajtott átalakítás után a Híd úgy próbálná megőrizni az oktatási tárcánál korábban kiharcolt pozícióját, hogy a nemzetiségi oktatással foglalkozó osztályt főosztállyá alakítaná át.

„Vázoltuk a főosztállyal kapcsolatos elképzeléseinket a miniszter asszonynak, abban állapodtunk meg, hogy kialakítjuk a főosztályt, mely a legközelebbi szerkezeti átalakítás alkalmával jön létre” – magyarázta az Új Szónak Peter Krajňák.

Hozzátette, egyelőre nyitott a speciális iskolák kérdése, erről még folynak az egyeztetések. „Ha az új főosztályhoz a nemzetiségi iskolák és néhány, az inkluzív oktatással kapcsolatos jogkör fog tartozni, akkor a speciális iskolákkal kapcsolatos jogköröknek is ide kellene átkerülniük” – érvel az államtitkár.
 

Kapcsolódó cikkünk

Krajňák becslése szerint május végére zárulhatnak le az új főosztály kialakításával kapcsolatos folyamatok, és akkor már az új felállásban működhetne a részleg. „Némi problémát a köztisztviselőkről szóló törvény közelmúltban jóváhagyott módosítása okoz, ez alapján ugyanis két hónapig nem kerülhet sor újabb szerkezeti átalakításra” – magyarázta Krajňák. A főosztály kialakításáig a nemzetiségi oktatással foglalkozó osztály megszakítás nélkül működik.

Az új szabályzás alapján a nemzetiségi főosztály 15 fővel alakulhat meg, ez alól 2019-ig kivételt kapnak, év végéig alacsonyabb létszámmal is működhetnek. Ugyanakkor egyáltalán nem könnyű nemzetiségi oktatással foglalkozó szakembert találni a hivatalba. Már a nemzetiségi osztályt is nagyon nehezen tudta feltölteni a Híd, a háttérben az anyagiak állnak.

„Ez valóban probléma, mert míg egy iskolaigazgató átlag 1300 eurót keres, addig a hivatali bértábla alapján bruttó 780 eurót tudunk kínálni neki” – mutatott rá Peter Krajňák.

Ennek oka az, hogy a köztisztviselők bérét szabályzó rendelet csak az államigazgatásban ledolgozott éveket veszi figyelembe, a kívülről érkező szakemberek a nulláról indulnak.

A főosztály mellett Martina Lubyová várhatóan visszaállítja a független elemzőkből álló Oktatáspolitikai Intézet (IVP) eredeti státuszát is. Januárban a hatékonyság, illetve a spórolás jegyében ugyanis gyakorlatilag felszámolta az intézetet, munkatársait pedig összevonta az élethosszig tartó tanulás osztályának munkatársaival. Ezzel pedig a kritikák lavináját indította el a miniszter asszony.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?