Közélet

Képviselői ellenőrzést kezdeményez a D4-R7 körgyűrű építésénél az SaS

Pozsony | A pozsonyi D4-R7 körgyűrű építésével foglalkozik hétfőn (május 20.) a parlament gazdasági bizottsága. A bizottság összehívásának fő oka, hogy felmerült a környezetszennyezés gyanúja. A bizottság összehívását a SaS ellenzéki párt kezdeményezte, az építkezés helyszínén akarnak képviselői ellenőrzést tartani.
TASR

2019. május 17. 17:37

D4/R7
- Somogyi Tibor felvétele

„Nagy szükség van a pozsonyi elkerülő útra, de a helyzet egyre bonyolultabb, és számos olyan információ került felszínre, amelyből arra lehet következtetni, hogy helyrehozhatatlan károkat okoztak a környezetben, vagy súlyos anyagi kár keletkezhet" - mondta a pénteki sajtótájékoztatón Jana Kiššová (SaS) a gazdasági bizottság elnöke.  

Úgy fogalmazott, Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter nem tudta meggyőzően elmagyarázni a helyzetet és eloszlatni a gyanút, ezért az SaS kezdeményezi a bizottsági ülés összehívását és a képviselői ellenőrzés elvégzését. „Úgy döntöttem, hétfőn rendkívüli ülésre hívom össze a gazdasági bizottság tagjait, hogy megállapodhassunk a képviselői ellenőrzésről, hogy a helyszínen, az illetékesektől tudhassuk meg, hogyan folyik az építkezés, és hogyan tudják eloszlatni a visszaélés gyanúját" - mondta Kiššová. Hozzátette, reméli, a kormánypárti képviselők nem gördítenek akadályt az útjukba.

A SaS képviselői szeretnék megtudni, ki az, aki az állam részéről felügyeli az építkezést. „Nem akarunk itt egy második Felsővisnyót (Višňové). A licencszerződés értelmében az államnak joga van műszaki ellenőrt kinevezni, aki az építkezés minden fázisát kontrollálja. A miniszter folyton a független ellenőrzésre hivatkozik, amit viszont a kivitelező fizet" – figyelmeztetett Miroslav Ivan (SAS) képviselő, és hozzátette, a képviselők tudni akarják, ki az állam képviselője, amikor foglalta el a posztját, és hogyan ellenőrzi a kezdetétől az építést. „Ellenőrizni kell az épülő út rétegeit, hogy megfelelnek-e a műszaki terhelhetőség követelményeinek. Alaposan meg kell vizsgálnunk, az állami ellenőr úgy végzi-e a munkáját, ahogyan kell, hogy megelőzzük azt a helyzetet, hogy a közlekedési miniszter a végén ne vegye át a rosszul megépített utat – magyarázta Ivan.

 

Minden előírást betartanak a D4-R7 építésénél – állítja a kivitelező

2019. május 17. 09:14

Minden előírást betartanak a D4-R7 építésénél – állítja a kivitelező

Párttársa, Anna Zemanová rámutatott, nemcsak a képviselők, hanem a városrészek polgármesterei is aggódnak a munka minősége miatt. „A kivitelező munkájából eredő kockázat valóban komoly. Felmerült a környezetszennyezés és a gazdasági bűncselekmény gyanúja is" – tette hozzá Zemanova.

A közlekedési minisztérium szerint a pozsonyi D4-R7 körgyűrű építésénél végzett talajvizsgálatok nem erősítették meg az emberi egészségre veszélyes anyagok jelenlétét. Az elemzés azonban azt mutatja, hogy olyan anyagokat használtak, amelyek nem felelnek meg az építési előírásoknak. Hogy véglegesen megerősítsék a vizsgálati eredményeket és meghatározzák, mekkora a probléma, a közlekedésügyi minisztérium szerint további mintavételek és egyéb vizsgálatok szükségesek, a munkához már ma (pénteken) hozzálátnak. „Bár az emberi egészségre vagy a vízi élőlényekre veszélyes szennyeződést egyelőre nem mutattak ki, mindent alaposan ellenőrzünk. Ha beigazolódik a gyanú, hogy a töltésekhez nem az előírásnak megfelelő anyagot használtak, azt a kivitelezőnek saját költségén el kell távolítania és újat hoznia helyette” - mondta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.