Közélet

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

Pozsony | Szlovákiában továbbra is hatalmas adóteher hárul a munkavállalókra. Az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet legfrissebb elemzése szerint az állam az alkalmazottak által megkeresett összeg csaknem 63 százalékára teszi rá a kezét, ami azt jelenti, hogy idén is nagyjából 229 napon keresztül, nagyjából augusztus 19-éig csak az államra dolgozunk.
author
Molnár Iván

2022. augusztus 18. 16:30

adóhivatal
A szlovákiai alkalmazottak által megkeresett összeg 62,49 százalékát viszik el az adók. - TASR-felvétel

Az egyik legismertebb szlovákiai gazdasági agytröszt, az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet idén is meghirdette az adószabadság napját. A European Investment Centre (EIC) intézménnyel és a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségével (ZPS) közösen kidolgozott felmérése szerint idén ez augusztus 19-ére esik. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy eddig, vagyis nagyjából 229 napig az államra dolgoztunk, az év hátralevő részében pedig már magunkra. Csak emlékeztetőül: 2015-ben ez a nap még augusztus 10-re esett, vagyis az akkorihoz képest manapság több mint egy héttel hosszabb ideig kell dolgoznunk az államra.

Pénznyelő állam

„Szlovákiában ismét egy olyan kormány pénzügyi áldozatai vagyunk, amely a kiadások és az adósság növelésével a gazdagság illúzióját kelti, megnyitva az utat az újabb adóemelések előtt” – mondta el Peter Gonda, az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet igazgatója. Az általa vezetett intézet nem csupán a fizetésből közvetlenül levont adókat és járulékokat vizsgálja, hanem például az áfát és a jövedéki adókat is, amelyeket közvetve, a vásárlás során fizetünk ki. Eszerint tavaly az alkalmazottak által megkeresett összeg 62,49 százalékát vitték el az adók. Az állam az adókon és járulékokon az elmúlt évben 11 milliárd euróval nagyobb összeget hajtott be a 2014-ben mérthez képest, ugyanekkor a közkiadások 14 milliárd euróval nőttek. Ez utóbbiak a kormányváltás óta, vagyis az elmúlt két évben több mint 7 milliárd euróval ugrottak meg.

Kihez kerül az adónk?

Az intézet elemzői egy 1211 eurós bruttó bérrel rendelkező alkalmazottat vettek alapul, akinek a teljes havi munkaerőköltsége 1712 euró. A munkáltató és az alkalmazott által fizetett közvetlen és közvetett adók és járulékok ezt 1070 euróval csökkentik, az alkalmazottnak így valójában csak a teljes bérköltség nagyjából 37,51 százaléka marad. A munkájáért ténylegesen csupán 642 euró értékű áruhoz és szolgáltatáshoz juthat hozzá, a többit az állam viszi el adók és járulékok formájában.

„A legnagyobb összeget, az alkalmazott által megkeresett pénz nagyjából 41 százalékát a jövedelemadó és a szociális járulékok fölözik le, a jövedéki adók részaránya 2,72, az áfáé pedig 8,53 százalék”

– mondta el Jakub Šimek, a Konzervatív Intézet szakembere. Az adóbevételek nagyjából 78 százaléka az államot, 9,67 százaléka a magáncégeket, 9,25 százaléka a helyi önkormányzatokat, 3 százaléka a megyei önkormányzatokat, 0,04 százaléka pedig az Európai Uniót illeti.

Kedvszegő kormány

„Ha a politikusok döntenek a jövedelmek közel kétharmadáról, az jelentősen csökkenti a munkavállalási és vállalkozói kedvet” – mondta el a felmérés eredményeit kommentálva Ján Solík, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének az elnöke, aki szerint „az észszerű gazdaságpolitika céljának ennek épp az ellenkezőjének kellene lennie”. A kormánynak a vállalkozók szakmai szervezete szerint nem szabadna újabb adókat bevezetnie és tovább emelni a már meglévőket. „Épp ellenkezőleg, az állami kiadások erőteljes csökkentésére, és az államkassza kiadási oldalának a reformjára lenne szükség” – tette hozzá Solík, a nyugdíj-, az egészségügyi, az oktatási és a szociális juttatásokkal kapcsolatos reformokat említve.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.