Heger a felmentését kéri, jöhet a hivatalnokkormány

Eduard Heger
Pozsony |

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök lemond a kormányfői tisztségéről, felmentését kéri Zuzana Čaputová államfőtől. Az ország vezetését szakértői kormány veszi át.

Heger szerint több, a hivatalnokkormány kinevezéséhez képest kevésbé kockázatos, stabilabb megoldást is javasolt a kormányválság megoldására Čaputovának. Felajnánlotta, hogy a megüresedett miniszteri tisztségeket az államfő a saját jelöltjeivel töltse be. Heger másik javaslata szerint ő ugyan lemondott volna és az államfő új kormányt nevezett volna ki, de három kiemelt fontosságú területért felelős miniszter megtartotta volna a posztját. Ez a gazdasági támogatásokat koordináló, az újáépítési tervben érintett, illetve az Ukrajna segítése szempontjából kulcsfontosságú tárcák lettek volna. Heger szerint az államfő azonban egyik javaslatra sem volt nyitott. 

A köztársasági elnök Boris Kollár (Sme rodina) házelnököt 14:00 órakor, Hegert 15:00 órakor fogadja az elnöki palotában.

Ez történt eddig

Miután Samuel Vlčan bejelentette, hogy lemond a mezőgazdasági minisztérium irányításáról, több ellenzéki párt is felszólította az államfőt, nevezzen ki hivatalnokkormányt. Vlčan után Rastislav Káčer külügyminiszter is a felmentését kérte, vele együtt már négy miniszter hiányzik a Heger-kabinetből. Korábban az egészségügyi minisztérium éléről Vladimír Lengvarský, a pénzügyminisztérium vezetői tisztségéből Igor Matovič (OĽaNO) távozott. Mivel a Heger-kormánytól a parlament tavaly decemberben megvonta a bizalmat, a megüresedett posztokra nem lehet új tárcavezetőket kinevezni. Bár az államfő vasárnap délig erről még nem nyilatkozott, a helyzet megoldására gyakorlatilag csak hivatalnokkormány kinevezése kínálkozik.

A korábbi koalíciós pártok, az OĽaNO és a Sme rodina úgy véli, egy hivatalnokkormány kinevezése még nagyobb káoszt okozna. Ezt Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök is így látja. Ezzel szemben az SaS támogatná a szakértői kabinet kinevezését. Szombaton délben azonban már Igor Matovič, az OĽaNO vezetője is úgy látta, az egyetlen lehetőség a hivatalnokkormány kinevezése. Az ellenzéki és parlamenten kívüli pártok, így a PS, a KDH, az SNS és a Hlas is támogatja a szakértői kabinet kinevezését, ahogy a Szövetség is

Eközben a Smer a mostani fejelemények nyomán azt követeli, korábbi időpontra tűzzék ki az előre hozott választást, a szakértői kormány javaslatait nem fogják támogatni a parlamentben.

Mi az a hivatalnokkormány?

Szlovákia történetében eddig nem volt még példa arra, hogy a végrehajtói hatalmat szakértői kormány vegye át. Ebben az esetben hivatalnokok, külső szakértők, esetleg a minisztériumokban jelenleg államtitkárként dolgozó köztisztviselők töltenék be a miniszteri posztokat. Őket nem a parlamenti pártok, hanem az államfő jelöli a tisztségre, ezért egy ilyen kormányért lényegében a köztársasági elnök felel. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hivatalnokkabinetet minden bizonnyal Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke vezetheti.

Dominó miniszterek

A mostani politikai válság azzal indult, hogy kiderült, Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter cégének 1,4 millió eurós támogatást ítélt meg a Ján Budaj (Demokraták) által vezetett környezetvédelmi tárca. Vlčan az ügy miatt lemondott, de a dotációról nem szándékozik lemondani. Az ügyben érintett Ján Budaj egyébként nem ajánlotta fel, hogy távozik a környezetvédelmi minisztérium éléről. Vlčan lemondását követően Heger a közmédiában tartott egy beszédet, amelyben elismerte, rosszul vezették az országot. Erre Káčer élesen bírálta a kormányfőt, aki a nemrég alakult Demokratákban Heger párttársa is egyben. A külügyminiszter szerint az államfőnek ezek után igenis ki kellene neveznie a hivatalnokkormányt, Heger beszédét pedig szörnyű ügyetlenkedésnek nevezte. A kormányfő erre úgy reagált, Káčer szerinte ezzel befejezte a politikai pályafutását, de maga a külügyminiszter nem mondott ilyet.

Matovič az OĽaNO vezetőjeként pedig arról beszélt, Heger már két héttel az dotációs ügy nyilvánosságra kerülése előtt tudott arról, hogy Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter cége állami támogatást kapott a környezetvédelmi tárcától. Matovič az egész ügyért Hegert hibáztatja, de bírálta az ügyvezető kormányfő pártját, a Demokratákat is. Értelmezése szerint a két érintett miniszter, Vlčan és Budaj a miniszterelnökhöz, illetve annak pártjához kötődik, nem az OĽaNO-hoz.

(mr, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?