Heger: A kultúra képviselői rendszeresen találkozni fognak az EM képviselőivel

b

A kulturális közeg képviselői rendszeresen egyeztetni fognak a Szlovák Egészségügyi Minisztérium (EM) képviselőivel a járványellenes óvintézkedésekről. Ebben egyeztek meg csütörtökön Eduard Heger miniszterelnökkel és Natália Milanová (mindketten OĽANO) kulturális miniszterrel. A miniszterelnök kijelentette, hogy a jövőben is keresni fogják a kultúra pénzügyi támogatásának lehetőségeit. Méltatta, hogy a találkozón a kultúra képviselői Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszterrel és a szakmai konzílium tagjaival is eszmét cseréltek.

Milanová elmondta: a kulturális közeg képviselője rendszeresen egyeztetni fog az egészségügyi tárcával az aktuális helyzetről. A csütörtöki eszmecserét konstruktívnak nevezte. A pandémia negatív következményeivel összefüggésben további támogatásokat helyezett kilátásba.

Pavol Smolka, a Szlovákiai Zenei Unió tagja bízik benne, hogy a "bejárásuk" az egészségügy-miniszterhez biztosítani fogja a kultúra "nyitva tartását", és azt, hogy az érintettek folytathatják a munkájukat. Elmondása szerint a csütörtöki tárgyaláson két fontos téma került terítékre: a lezárások mellőzése mellett a helyreállítási és fejlesztési intézkedések.

Lengvarský a kulturális jelzőlámpához való visszatérést firtató kérdésre válaszolva elmondta: a frissen elfogadott intézkedések az aktuális járványhullám lecsengéséig maradnak érvényben, de folyamatosan mérlegelni fogják az egyéb lehetőségeket, az esetleges módosításokat pedig jó előre megvitatják majd, hogy minden szegmens számára világos legyen, milyen szabályok várnak rá.

Ľubica Laššáková volt kulturális miniszter, parlamenti képviselő és a parlamenten kívüli Hlas tagja Heger és a kulturális szereplők találkozójára utalva kijelentette: nem tántorították el őt az eddigi meggyőződésétől. Laššáková úgy véli, hogy ha a szlovák kultúra levegőhöz akar jutni, legelőször Milanovának kell távoznia, akit az ellenzéki politikus inkompetensnek tart. "Erkölcsi és szakmai botlásai ellenére azonban még mindig élvezi a miniszterelnök bizalmát, ami nem sok jót ígér" - olvasható Laššáková állásfoglalásában. "Üdvözlöm, hogy végre felébredtek, és elkezdtek kommunikálni a kulturális közeggel, amelynek a képviselői ezután közvetlenül az egészségügyi minisztériummal kommunikálhatnak majd. Én azonban nem osztom a kulturális közeg képviselőinek optimizmusát, inkább realista vagyok, mert sokszor hallottam már, hogy a kormánynak mennyire fontos a kultúra, de a való élet mindig az ellenkezőjét mutatta" - zárta Laššáková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!