Közélet

Hatékonyabb gyógyszerpolitikával csökkenteni lehetne a gyógyszerek árát

Pozsony | Az elmúlt évek egyik legnagyobb gyógyszerpolitikai változását hozhatja az a törvénymódosító javaslat, amelyet az egészségügyi minisztérium augusztusban bocsát tárcaközi egyeztetésre. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, ha a tárca nem veszi figyelembe az aggályaikat, akkor a változtatások nem feltétlenül hozzák meg a kívánt eredményt.
Nagy Roland

2021. augusztus 3. 07:00

gyógyszertár
A gyógyszertárakban rendszeresen felajánlják az olcsóbb generikumokat, ám a páciensek gyakran még akkor sem hajlandók lecserélni korábbi gyógyszereiket, ha az újakért nem kellene önrészt fizetni, s épp ez lehet a generikus gyógyszerek jelentősebb elterjedésének egyik buktatója - Shutterstock-felvétel

„Ha nem lenne járvány, a szlovák egészségügy egyik legdominánsabb témája az új gyógyszerek elérhetősége lenne”

– írta Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője a hazai gyógyszerpolitikát felülvizsgáló tanulmányában.

Szakmai berkekben valóban évek óta bírálják az egészségügyi minisztérium stratégiáját. A pénzügyminisztériumhoz tartozó Érték a Pénzért (ÚHP) intézet és az INEKO elemzőcsoport már 2019-ben is arra figyelmeztetett, hogy megfelelő szabályozással akár évi 50–80 millió eurót is spórolhatna a tárca. Ennek ellenére érdemi változások nem történtek, bár azt is hozzá kell tenni, hogy az egészségügyi tárca új vezetése a hivatalba lépése óta folyamatosan a koronavírus-járvánnyal küszködik.

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

2019. július 22. 17:45

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Most azonban úgy tűnik, hogy az egészségügyi minisztérium kötélnek áll, és a szakértők aggályait figyelembe véve módosítja a gyógyszerszabályozásra vonatkozó törvényt. Zuzana Eliášová, a tárca szóvivőjének elmondása alapján augusztusban tárcaközi egyeztetésre bocsátják azt a módosító javaslatot, amely egyebek mellett megkönnyítené az új készítmények belépését a szlovák gyógyszerpiacra.

„A törvénytervezet elsődleges célja, hogy a hazai betegek számára elérhetővé tegyen olyan kezeléseket, amelyek más európai országokban egyszerűen hozzáférhetők”

– közölte Eliášová.

Az alapprobléma

Martin Vlachynský a tárcaközi egyeztetés előtt elküldte a szlovák gyógyszerpolitikára vonatkozó javaslatait a minisztériumnak is. Nyolc pontban szedte össze, milyen intézkedésekkel tehetné hatékonyabbá a tárca a stratégiáját. Ezek közül az egyik a generikus gyógyszerekre, vagyis az úgynevezett generikumokra vonatkozik.

A generikumok leegyszerűsítve olyan készítmények, amelyek ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, mint a korábbi gyógyszerek, és gyógyhatásukat tekintve szinte teljes egészében megegyeznek az eredeti termékkel, viszont az előállításuk a folyamatosan fejlődő eljárásoknak köszönhetően alacsonyabb költségekkel jár, így a betegeknek is kevesebbet kell fizetniük a gyógyszertárakban.

Vlachynský szerint a minisztériumnak egyszerűsítenie kellene a generikumok behozatalán, mert jelenleg túlságosan szigorú törvényi előírás szabályozza ezeket a készítményeket.

Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője
Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője - TASR-felvétel

A szakértővel egyetért a generikumok forgalmazásával foglalkozó cégek szlovákiai ernyőszervezete, a GENAS is. Terézia Szádocka, a szervezet elnöke elmondta, az utóbbi években egyre kevesebb új generikum került a szlovák gyógyszerpiacra, főként a szigorú árszabályozás miatt. Emellett rámutatott az INEKO tanulmányára is, amely szerint legalább 50 millió eurót spórolhatna a tárca. Szádocka szerint ezt az összeget a minisztérium az egészségügy más, elhanyagolt részterületeibe fektethetné. A GENAS éppen ezért örömmel fogadja a minisztérium szándékát, egyelőre azonban nem ismerik a részleteket, jelenleg a törvényjavaslat szövegére várnak.

A mechanizmus

Vlachynský az idézett tanulmányában részletesen is elmagyarázta, hogyan lehetne megspórolni a már említett pénzösszeget, ehhez azonban elsőként tisztázni kell a gyógyszer-kategorizálás és a megtérítési ár fogalmát.

Az egészségügyi minisztérium a gyógyszereket különféle szempontok alapján (mint például a hatóanyagok mennyisége vagy a beviteli módszer) bizonyos csoportokba sorolja. Minden egyes csoportban meg kell találni azt a terméket, amelyik a legolcsóbb, ugyanakkor legalább annyira hatékony, mint a drágább gyógyszerek. Ehhez a készítményhez igazítja a megtérítési árat – ez az a pénzösszeg, amit az egészségbiztosítóknak ki kell fizetniük, ha a beteg egy receptre felírt gyógyszert vásárol. Ha az adott gyógyszer drágább, mint a megtérítési ár, akkor a pácienseknek saját zsebből kell megfizetniük a fennmaradó különbséget.

Ahogy Vlachynský is írta, a gyógyszerpiac folyamatosan változik, készítmények jönnek és mennek, ezért a tárcának rendszeresen el kellene végeznie az úgynevezett gyógyszer-ellenőrzési felülvizsgálatot (a törvényi előírás alapján negyedévente). Ezen folyamat során meg kellene vizsgálni, hogy a piacra kerülő új gyógyszerek közt nincs-e olcsóbb alternatíva, amelyekkel helyettesíteni lehetne a régi, drágább gyógyszereket. Itt válik fontossá a generikumok szerepe, ugyanis ezeknek éppen az a funkciójuk, hogy a korábban, drága módszerekkel előállított készítményeket olcsóbbal helyettesítsék. Ezáltal a biztosítóknak is alacsonyabb összeget kellene megtéríteniük a gyógyszerekért, és a betegek pénztárcáját is kevésbé terhelnék meg a gyógyszertári látogatások.

Szakmai kérdés

Persze csak akkor, ha a betegek hajlandók lecserélni a korábbi gyógyszereiket egy újra. A szakértő megjegyzi, hogy a laikus közvélemény gyakran elutasító a generikus gyógyszerekkel, ez pedig akár nagyobb anyagi megterhelést is jelenthet.

„Tegyük fel, hogy a páciens az X gyógyszert szedi, amely egy A-val jelölt hatóanyagot tartalmaz. A biztosító 1000 eurós megtérítési árat fizet, ez pedig a teljes összeg, tehát a betegnek nem kell semmilyen önrészt vállalnia. A piacon azonban megjelenik az Y gyógyszer, ugyanazzal az A hatóanyaggal, és ez csak 750 euróba kerül. A felülvizsgálat után az új megtérítési ár 750 euró lesz, mivel a kategóriában ez a legolcsóbb termék. Ilyen esetben a páciens átállhat az Y gyógyszerre, és semmit sem kell hozzáfizetnie. Ha viszont ragaszkodik az X gyógyszerhez, és a gyógyszergyártó cég nem csökkenti a termék árát, akkor 250 euróval többet kell majd fizetnie a régi gyógyszerért”

– magyarázta Vlachynský. Hozzátette, a gyógyszerek felcserélhetősége olyan orvosi és gyógyszerészeti kérdés, amelyben ő nem foglal állást, az viszont általánosságban igaz, hogy a generikumok létjogosultságát a szakma többsége ma már nem kérdőjelezi meg.

„Az eredeti gyógyszerek és a generikumok felcserélhetősége komoly szakmai döntés. Ha viszont a felcserélhetőség lehetséges, akkor az állami forrásokból csakis a legolcsóbb gyógyszer árát kell megtéríteni. Ha a páciens így is ragaszkodik a régi gyógyszeréhez, akkor meg kell engedni, hogy ráfizetéssel ugyan, de megvásárolhassa a készítményt”

– ezt már a minisztériumnak küldött javaslatában írja az INESS szakértője.

Önellenőrzés

Ugyanitt azt is megjegyzi, hogy az államnak be kellene tartania a saját maga által előírt szabályokat, az egészségügyi minisztérium ugyanis nem végzi rendszeren a gyógyszerellenőrzési felülvizsgálatot.

„A jobb minőségű jogszabályi feltételeknek nem lesz hasznuk, ha a szabályokat figyelmen kívül hagyják. Ezért is kellene büntetni azok megszegését, még abban az esetben is, ha ennek közigazgatási intézmények az elkövetői”

– fogalmazott Vlachynský.

Hogy pontosan milyen szabályokat tartalmaz majd a minisztérium javaslata, a következő hetekben derülhet ki. A tárca mindenesetre azt ígéri, hogy az új gyógyszerek beszerzése mellett hatékonyabban fogják felhasználni az állami forrásokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szövetség k

A somorjai Csölösztőn alakul meg a Szövetség

Igor Matovič

Panaszkodnak az oltási lottó nyertesei: „Eddig egy centet sem kaptunk!”

levéltár-konferencia

A gazdaság történetéről nyílt kiállítás a levéltárban

rizman

Nyíltan vallott kapcsolatukról Čaputová párja: „Nem vagyok first lady!”

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

rendőrség

Három luxusautó hajtott össze Pozsonyban – 35 ezer eurós a kár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.