Fontos ügyek napirenden, a képviselők meg sehol

A csütörtöki hat próbálkozás közül egyszer sem sikerült megnyitni a rendkívüli parlamenti üléseket (TASR-felvétel)
Pozsony |

A parlamenti képviselőknek csütörtökön három rendkívüli ülést is meg kellett volna nyitniuk, de végül nem tárgyaltak sem a migrációs helyzetről, sem az ügyeletek nyitvatartásáról, sem a büntető törvénykönyv módosításáról, mert a plénum nem volt határozatképes. A honatyák pénteken újra próbálkozhatnak.

Három héttel a választás előtt a parlamenti képviselőknek még egyszer össze kellett volna ülniük, hogy a hazai közélet fontos és aktuális problémáiról tárgyaljanak, valamint szavazzanak. Ezek közé tartozik az utóbbi napokban megnövekedett bevándorlási hullám, amellyel már Ódor Lajos kabinetje is foglalkozik (erről bővebben itt számoltunk be).

Az orvosi ügyeletek működése még a nyáron került veszélybe, amikor több száz gyermekorvos döntött úgy, nem hajlandó tovább vállalni a szolgálatokat, ha az állam nem tesz lépéseket a járóbeteg-ellátás fejlesztésének érdekében.

A büntető törvénykönyv módosításáról pedig már évek óta zajlik a vita. Legutóbb a Máriatölgyesen kegyetlenül meggyilkolt Andrea esetében merült fel, hogy jogilag is meg kellene erősíteni a megfigyelt és követett személyek pozícióját. Utóbbira csütörtökön Zuzana Čaputová köztársasági elnök is figyelmeztetett a közösségi oldalán.

A képviselőknek tehát három különböző ülés megnyitásáról kellett volna szavaznia, de a plénumban egyszer sem gyűlt össze elég képviselő. Ahogy, hogy a törvényhozás határozatképes legyen, a honatyák több mint felének, tehát legalább 76 képviselőnek jeleznie kellene a részvételét, de ez a csütörtöki 6 próbálkozás esetében (mindegyik ülés megnyitásáról kétszer szavaztak) egyszer sem sikerült. Mindezt úgy, hogy Boris Kollár (Sme rodina) házelnök az első szavazásnál meg is jegyzete, láthatóan többen vannak jelen, mint ahányan jelzik a részvételüket.

Működésképtelen parlament

A migrációs válságról szóló ülés megnyitását a Robert Fico vezette Smer kezdeményezte. Egy határozatot akartak elfogadni, amelyben egyebek mellett arra kötelezték volna Ódor Lajos kormányát, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a Magyarországgal kötött visszafogadási megállapodás következetes betartásához, illetve újra vezessenek be szigorú ellenőrzést a déli határvonalon. A kezdeményezéshez csütörtökön csatlakozott a Sme rodina, a Hlas és néhány szélsőjobboldali képviselő is, de ez sem volt elég: az első próbálkozásnál 67, a másodiknál pedig 70 jelentkezett be.

A büntető törvénykönyv megreformálásáról szóló törvény esetében éppen az ellenkező tábor jelentkezett be az ülés megnyitására, tehát javarészt az OĽaNO, az SaS és a Demokraták képviselői, de közülük sem mindannyian, így az első próbálkozásnál mindössze 47-en, a másodiknál pedig 44-en jelezték részvételüket.

Végül pedig a képviselőknek arról a kormányjavaslatról kellett volna szavazniuk, amelynek eredményeként az általános orvosi és gyermekorvosi ügyeletek nyitvatartása lerövidülne, 22 óra helyett már csak 20 óráig kellene szolgálatot teljesíteniük. A törvénycsomag része továbbá az is, hogy a drágulna az orvosi ellátás után fizetendő illeték az ügyeleteken, valamint a kórházak sürgősségi osztályain. A javaslatot az egészségügyi minisztérium terjesztette be a kormány elé, amely el is fogadta, és gyorsított eljárásban továbbította a plénumba.

Michal Palkovič egészségügyi miniszter már csaknem hat hónapja hiába próbálja meggyőzni a parlamenti képviselőket az egészségügyi törvény módosításáról

A képviselők azonban ennek a javaslatnak a megvitatását sem hagyták jóvá, az első próbálkozásnál 57, a másodiknál pedig 62 képviselő jelentkezett be. A támogatók közt volt a Demokraták, a Hlas és a Sme rodina képviselőinek többsége, az OĽaNO-frakció mintegy fele, az SaS viszont nem. Michal Palkovič egészségügyi miniszter elmondta, még egyszer leülni tárgyalni a pártokkal a tervezett módosításokról. Megjegyezte, érzi, hogy nem szerencsés az időzítés, mivel a képviselők a közelgő választás miatt már nem akarnak népszerűtlen, ugyanakkor elengedhetetlen módosításokról szavazni.

A képviselők péntek reggel ismét összeülnek, és még egyszer szavaznak az összes rendkívüli ülés megnyitásáról. A csütörtöki események fényében azonban nem sok esély van arra, hogy bármelyik programpontról elkezdődik a tárgyalás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?